Viikon Klassikoissa tutustutaan tällä kertaa sekä jengidynamiikkaan että nuoruusmuistoihin, kun kolme erilaista yhteisbiisiä esittelee kymmenien räppärien voimin alkulähteiden merkitystä.

 

 

LAHTI UNITED – SIGNAALI

 

mukana JV, ASTE, RAAPPANA, KIKE, NIKKE ANKARA, IDEAALI, JAY WHO?, JUSSI KUOMA, MARA, BRÄDI

 

Kesä-heinäkuun taitteessa vuonna 2014 julkaistu Lahtea ylistävä Signaali on näin viitisenkin vuotta myöhemmin edelleen suorastaan massiivinen. Kymmenen räppärin voimin vedetty yli seitsemän minuutin kestoinen possebiisi esittelee Lahtea kaikista näkökulmista jotka ikinä voi keksiä ja lennättää katsojan mielikuvamatkalle, jonka jälkeen Lahti alkaa tuntua hämmentävän tutulta, vaikkei siellä olisi koskaan edes käynyt.

 

Lahti United edustaa tosiaan suht älytöntä kavalkaadia räppäreitä, joista kukin tutkiskelee kappaleen pääosassa esiintyvää kaupunkia omille tyyleilleen uskollisena. Silti Signaali on koherentti ja jollain lailla johdonmukainenkin kappale, joka ei huolimatta suuresta liudasta esiintyjiä vuoda reunojensa yli, vaan pysyy mukaansatempaavana ja mielenkiintoisena. MGI:n dynaamisen vangitseva biitti on tässä suuressa roolissa: tummana ja innostavana se pauhaa taustalla luoden artistien välille motivoivan jännitteen, jonka pohjalta nämä voivat riimeihinsä heittäytyä.

 

Signaalissa ilmoille pääsevät teemat, jotka yleisestikin ovat räpin kulmakiviä: flossaaminen, kurjuus, uho ja bileet. Onkin jännittävää miten nätisti kevyet teemat kulkevat käsi kädessä synkempien kanssa samoin kuin iloitseva innostuneisuus ja suorapuheisempi tinkimättömyys. Ympäri ämpäri Lahtea kruisaileva musavideo esittelee koko porukan lisäksi kaupungin keskeisimmät spotit ja lennättää katsojan hyppyrimäen huipulta korkeuksiin.

 

 

DJ RZY – TERVETULOO HELSINKIIN

 

mukana ELASTINEN, JUNO, MIKAEL GABRIEL, TIMO PIENI HUIJAUS, SPEKTI, UNIIKKI, STIG DOGG, CHEEK, DAVO, WÖGÄ, TASIS

 

Miltäköhän tuntuisi ulkopaikkakuntalaisena lipua junalla Helsingin Rautatieasemalle, jos vastassa olisi jättimäinen näyttö, jolta luukutettaisi DJ RZY:n tuottamaa biisiä Tervetuloo Helsinkiin? Vaikka kappale tervetulleeksi toivottavassa hengessä toimiikin, on se myös varsin jämpti siinä, että näin hommat menee eikä vastaansanomista ole, melkein kuin henkinen keskari pystyssä (ainakin poliiseille osoitettu).

 

Biisissä sämplätään legendaarista Bomfunk MC’s:n Freestyleria, mutta musiikillisten aspektien lisäksi tämä vuoden vuoden ‘99 hittibiisi kulkee mukana myös visuaalisessa muodossa, kun sen musavideolla leikitellään myös Tervetuloo Helsinkiin -videon introssa. Ja erittäin toimiva kombo tämä onkin metrossa päätään nyökkäilevää Uniikkia myöten, vaikka yli vuosikymmen välissä on ehtinyt kulua. Tervetuloo Helsinkiin ilmestyi marraskuussa 2011 ja on tähän mennessä kerännyt Youtubessa yli 4 miljoonaa katselukertaa – samoin muuten Signaali.

 

Hauskaa kappaleessa on se sekalainen seurakunta, joka siihen on kerätty – Rähinäporukan keskellä Juno, Davo ja Stig oleskelevat tietysti kuin ei mitään – sekä sen ajoittainen hymyilyttävä kovanaama-asenne. Paljon mielenkiintoisempaa kuin stereotyyppisten ja kaikkien tiedossa olevien aspektien esittely on toki henkilökohtaiset kokemukset ja mielipiteet, vaikka esimerkiksi Uniikin lennokas huudahdus “Painukaa vittuihin poliisi” kirvoittikin kuulijoissa aikoinaan kaikenlaisia reaktioita. Asennetta ja Helsingissä kasvamisen monipuolisia vaikutuksia biisistä ainakin löytyy, ja siksi näin kahdeksankin vuoden jälkeen kokonaisuutta on ilo seurata, puhumattakaan musiikkivideon upeista Helsinkiä kunnioittavista kuvista.

 

 

JVG – MIST SÄ TUUT

 

mukana GRACIAS, PAPERI T, JUNO, STEPA, MC SÄRRE, GASELLIT, KUBE

 

Viimeisenä samaan posse + kotikunta -teemaan pureutuu JVG:n Mist sä tuut, jossa bileet ovat katossa sekä MD$:n hillittömän biitin että riehakkaan videon puolesta. Sinänsä jännää, että vaikka Mist sä tuut-musavideo sijoittuu vain yhteen paikkaan, nimittäin studioon, eikä siinä lennellä minkään kaupungin yllä tai kuljeta timelapsien mukana, on sen tunnelma kahteen aiempaan videoon verrattuna ehkä jopa kaikista hilpein ja vallattomin. Näyttää siltä kuin jäbillä olisi oikeasti hauskaa, mikä on onneksemme katsojallekin tarttuva tunnetila.

 

Jos aiemmissa biiseissä keskiössä oli tietty kaupunki, on keskiössä nyt jokaisen synnyinpaikka. Monille se on Helsinki, monille jotain muuta, mutta tärkeänä pointtina esiin nousee myös se, ettei sillä loppupeleissä ole kovinkaan suurta merkitystä, mitkä ne omat huudit ovat: “Mist tuut? / Onks sil välii? / Ku kuitenki kaikki alkuperänen täält hävii”, tuumaa Juno. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö juuret voisi olla hyvinkin rakkaat, tai ettei kotipaikastaan voisi nykyäänkin nauttia. Sillä kuten Hätä-Miikka heittää: “Mitä mä Malagas? Viihdyn hiton hyvin himas”.

 

Mist sä tuut ilmestyi Youtubeen helmikuussa 2014, ja on sen koommin ehtinyt kerätä näyttökertoja suunnilleen yhtä paljon kuin kaksi aiempaakin posseträkkiä. Eipä se mikään ihme kun kummallakin kappaleella esiintyy näinkin värikäs ja viihdyttävä rivistö suomiräpin erilaisia tyylilajeja edustava joukkio. Mist sä tuut päättyy varsinaiseen sarjatulitykitykseen, kun Hakunilan killah eli Kube heittää lähes henkeä haukkomatta viimeiset riimit eetteriin…

Kunnes pelkkä hiljainen tyhjyys. Mennääs vaikka kaikki sitten kotiin, missä ikinä se onkin.