Tällä viikolla klassikoissa fiilistellään vaihtoehtoisia tapoja nauttia elämästä, suljetaan puhelimet, piilotellaan poliiseja, kääritään spliffi ja avataan bisse. Lisäksi biisejä yhdistää se, että kaikkien super siistit musiikkivideot on tehnyt Chebalebanakin tunnettu Teemu Saario.

 

KUBE – LENTOKONETILA

 

Kuutisen vuotta sitten julkaistu Lentokonetila on oodi huilaamiselle, oman ajan ottamiselle, ulkomaailman pois sulkemiselle ja pilven polttelulle, mutta yleisen jumittelun lisäksi biisi on myös kannanotto nykyiseen hektiseen elämäntyyliin. Nelisen minuuttia pelkkää tauon ottamista ja kuuntelijankin mieli rauhoittuu sen äärelle, mikä elämässä on olennaista: relaa ja voi hyvin. “Sul on liian kova vauhti / Paina jarruu rullaa ikkunat auki / Nosta kovemmalle saundi, vaiha vapaalle ja nauti / Elämä on kaunist.” Tavallaan sanoman voi banaaliudessaan nähdä naiivinakin ja tulkita perus pilviveikon “fuck babylon, höllää vähän hei” -huuteluksi, mutta ainakin itse suurena elämästä nautiskelun ystävänä ja normaalien työelämämallien kyseenalaistajana on helppo liittyä Lentokonetilan kannattajiin.

 

Kuben tyyli räpätä on alusta asti jakanut mielipiteitä, ja näyttää herättävän voimakkaita tunteita suuntaan jos toiseenkin. Kuten videon kommenteista voi lukea, on osa porukasta sitä mieltä, että “Suomen hirvein flow”, kun taas toiset ovat aivan myytyjä. Tykkäsi tai ei, ei ainakaan voi väittää, etteikö Kube olisi Suomessa jonkinlainen edelläkävijä ja visionääri tämän tietynlaisen soundin suhteen.

 

Kuben flow:ta on vaikea pilkkoa sanoiksi, vaikka siinä on jokin todella selkeästi tunnistettava ominaisuus, kubemaisuus. Ehkä se on se äänenkorkeus tai tietty nuotti, mutta freesin omaperäisiin, usein träppivaikutteisiin biitteihin yhdistettynä Kuben meno onnistuu samaan aikaan olemaan tyylikkään tökkivää ja super sulavaa, aivan kuten Lentokonetilakin. Biisejä spliffin polttamisesta on maailmassa tehty miljoonia, mutta Lentokonetila on kategoriassaan sieltä viihdyttävämmästä päästä. “Puffaan kunnes oon pihal, pauhaa nurkissa skobet / Hei nyt on hyvät vibat luuril lentokonemode.”

 

Musavideossa ei sinänsä tapahdu mitään sen kummallisempaa, vaan se täyttää peruselementit, joiden on nähty toistuvan räppimaailman videoissa lukemattomat kerrat: avoautolla ajelua, pihalla bostailua, kameralle räppäämistä ja kamujen heilumista taustalla. Kuitenkaan Lentokonetilan video ei missään nimessä ole pitkäveteinen, vaan pastellinvärisellä autolla kruisailu kesäisissä maisemissa antaa just sen verran viihdykettä kuin biisin täytteeksi tarvitsee. Isosta osasta videon mielenkiintoisuutta voi kiittää monipuolista kuvaustekniikkaa, jossa perspektiivi liitelee leppoisasti maan kamaralta taivaisiin, mikä toki sopii biisin teemaankin, lennähdetäänhän siinäkin perusolotilasta korkeuksiin ja ihmisten ilmoilta lentokonetilaan. Kommenteissa todetaan “Varmaan hienoin suomalainen musavideo mitä on tehty”, ja vaikka kilpailijoita tästä tittelistä löytyy pilvin pimein, on Teemu Saarion kädenjäljessä kieltämättä jotain aivan uniikkia.

 

Kube on muuten äskeittäin julkistanut tiedon oman levy-yhtiön perustamisesta ja samalla tiputtanut uuden musavideon, käy vaikka tsekkaamassa tuore Featin haastis!

 

TSEKKAA “LENTOKONETILA” -VIDEO:

 

EPELIT – FLIPPAA & KRIIPPAA

 

Muistan kun aikoinaan katsoin Flippaa & kriippaa -musavideon ja olin sekä biisistä että videosta ihan täysin mind blow. Tätä mestariteosta ei voi kuluttaa loppuun, vaan viimeisen päälle hiottu kokonaisuus toimii kaikkien näiden vuosien jälkeen yhtä täysillä kuin alussa. Tässä samaan aikaan leijaillaan kevyesti korkealla ja ryömitään pimeissä alamaailmoissa, niin tarinallisesti että soundillisesti korkeaa vinkunaa ja leutoa melodiaa sekä dynaamisen bassoista rytmiä myöten. Chebaleban ja Rico Wamosin muodostama kaksikko julkaisi tämän tähän päivään mennessä yli 2 miljoonaa katselukertaa keränneen ensimmäisen sinkkunsa aika tasan 6 vuotta sitten.

 

Erityisen piristävää Epeleiden biisissä on se, että vaikka se nopealla vilkaisulla voisi vaikuttaa rikolliselta meiningiltä, huumeiden hustlaamiselta ja tyhjänpäiväiseltä gangstailulta, on todellisuudessa kyse ennemmin hyvää tekevän musan kuin päihteiden jakamisesta. Toki yhtä lailla kuin Lentokonetilassa tässäkin biisissä muun muassa sauhutellaan menemään, mutta päihteet yksinään eivät ole pääosassa, vaan niiden rinnalla kulkee musiikin vähintään yhtä suotuisa vaikutus. Vedät sitten huumeita, viinaa tai Epeleiden musaa, ihan sama, tiloihin pääset anyway. “Kyybeleil ei oo hajuukaan kuka tätä kaavaa hustlaa / Laajentaa tajuntaa, lieventää sun tuskaa.”

 

Musiikkivideo onkin tarina itsessään, sillä vaikka sekin koostuu pitkälti pelkästä autolla ajelusta ja öisillä kaduilla heilumisesta, on juonessa huvittava koukku, kun yksi varsinainen yön ritari käy tienaamassa isot baksit parkkisakkojen väärentämisen avulla. Mielekkäintä on kuitenkin videon varsinainen visuaalinen puoli, joka hivelee silmää ja myötäilee tahdiltaan hidastuksineen ja kuvakulman vaihtoineen biisin verkkaista bpm:ää. Silmä todella lepää tässä videossa, joka on pienintä skarppia yksityiskohtaa myöten teroitettu kohdilleen.

 

TSEKKAA “FLIPPAA & KRIIPPAA” -VIDEO:

 

 

GASELLIT – IME HUILUU

 

Siinä missä Kuben ja Epelien kapina on verrattain maltillista ja muita häiritsemätöntä, tulee Gasellit bileineen ryminällä sisään välittämättä siitä, fiilaako muut vai ei. Epeleiden salainen meno “Kun on pimeet on hyvä kriipata rauhas” ja Kuben ystävälliset kehotukset, kuten “Hei, nyt pistetää plänit uusiks / Unohda hetkeks se kämäne duunis” ovat vähän eri luokkaa kuin vallattomien Gasellien “Pidetään metelii ja apinoidaan, mut miksei näin sais bailaa? / Kyynaamat taas valmiin valittaa / Tyylii en aio vaihtaa / Ku en välitä vittuukaa hienostelust, viinin maistelusta tai fonduen dippailusta”. Ime huiluu on ultimaattinen bilebiisi, joka vielä 8 vuotta julkaisunsa jälkeen saa keikkayleisöt villiintymään ja etkot sähköistymään.

 

Musajusan tehtailema bassovoittoinen biitti ja Gasellien poikamaisen häikäilemättömät riimit on yhdistelmä, joka yksinkertaisesti toimii. Kun yhtyeen debyyttilevy Kiittämätön aikoinaan vuonna 2012 julkaistiin, toimi Ime huiluu albumin ekana biisinä niin näyttävänä sisääntulona, että Gasellit alkoi silloin ja siinä juurruttaa asemaansa suomiräpin suosituimpina yhtyeinä. Ime huiluu ei kuitenkaan ole ihan pelkkä aivoton ralli, missä kaahataan menemään ilman huolta seuraamuksista, vaan biisin voi myös nähdä puheenvuorona ihmisen oikeudesta toteuttaa itseään ja elää rajojen ulkopuolella. “Vika ei oo mussa vaan yleisis asenteissa” julistaa Hätä-Miikka, ja niinhän se on, että jos oma meininki ei ole kaikkien mieleen, mitä sitten?

 

Video toimii hyvin yhdessä kahden ylemmän kanssa, ja vahvistaa sitä, minkä olen jo pari kertaa Teemu Saarion tuotoksista sanonut: vaikka videon tapahtumat olisivat hyvinkin normaaleja, kuten nyt Gasellien tapauksessa kaveriporukalla bailaaminen milloin kadulla ja milloin metrossa, on kuvaustyyli ja -tahti niin mielekästä, että katsoessa ei varmana tule tylsää. Täytyy sanoa, että on tämä Chebaleba vaan raudankova ammattilainen videotuotannon suhteen, hatunnosto sinne!

 

TSEKKAA “IME HUILUU” -VIDEO:

 

 

Ei enää artikkeleita