Viikon Klassikoissa matkustetaan nyt karanteenin rajojen ulkopuolelle ja nautitaan siitä, mitä kaikkea avara maailma meille tarjoaa. Loost Koos vie Tallinnan loistokkaille kaduille, Silkinpehmee ja Kalle Kinos bailaavat Kim Jong-unin kanssa, ja Horse Attack Sqwad fiilaa hevosia.

 

 

 

LOOST KOOS – TAKAISIN TALLINNAAN FEAT. SUPERJANNE

 

Nyt kun voimme enää haaveilla matkustavamme mihinkään muualle kuin jääkaapille tai makkarista olkkariin ja takaisin (yksiössä asuvilta tämäkin ilo on riistetty), onkin mukava muistella menneitä aikoja, jolloin kaikki oli paremmin, laivat kulkivat, Uudenmaan rajat olivat auki ja Tallinnassa virtasi kuohuva. Tätä kaikkea tajusi ennen meitä myöhäisherännäisiä karanteenilaisia arvostaa Loost Koos jo yli 10 vuotta sitten, kun kolmikko tipautti pihalle hittinsä Takaisin Tallinnaan.

 

Loost Koosin vuonna 2007 julkaistulta debyyttialbumilta nimeltä Peruna & Timantti löytyvä aivan verraton Tallinnaa ihaileva biisi saa todella matkakuumeen heräämään ja samalla nostalgiamittarit vilkkumaan punaisella, sillä vaikka kappale on julkaistu reippaasti 2000-luvun puolella, kuulostaa siinä maalailtu kaupunki suorastaan ysäritunnelmaiselta, vielä erittäin rapistuneessa ja takapajuisessa kunnossa olevalta paikalta. Ja siinähän sen viehätys piileekin: vaikka biisissä ei suinkaan pelkästään hehkuteta, vaan muistetaan mainita kaikki kämäisimmät seikat – kuten kylmä kahvi ja kaduilla tuimasti tuuppivat natiivit – on syvä rakkaus kyseistä paikkaa kohtaan käsinkosketeltava, tietenkin juuri rosoisuutensa vuoksi.

 

Nykyään voisi olla jo varsin kyseenalaista julkaista kappale, jossa näin suorasanaisesti arvotetaan oman maan rajojen ulkopuolisia alueita, mutta on selvää, että Loost Koos tekee sen sydämellä – tarkoituksena ei varmastikaan ole olla epäkunnioittava. Sympaattisen kotikutoinen musiikkivideo toimii mehukkaana kirsikkana kakun päällä ja saa kokonaisuuden kääntymään suorastaan absurdiksi taideteokseksi. Kukkatamineissa heiluvat räppärit ja verkka-asussa yläkulmista kiihkeästi räpätyt riimit muodostavat kokonaisuudesta performanssinomaisen hassuttelun, joka saa yhtäkkiä aihepiirinkin näyttämään vallan ihmeelliseltä. Miksi juuri Tallinna, ja mikä siinä on niin erikoisen ihanaa?

 

Vastaus löytyy biisistä – ei auta kuin luupata lisää.

 

 

SILKINPEHMEE – PASSAA TOHON KÄTEEN FEAT. KALLE KINOS

 

Jos Tallinna ei ole riittävän kaukana, voidaan seuraavaksi matkustaa vaikka… no hitto, mennääs vaikka Pohjois-Koreaan. On vaikea sanoa millaiset aivosynapsit Silkinpehmeellä ja Kalle Kinoksella on pitänyt aktivoitua, että musiikkivideon kohteeksi on valikoitunut juuri tämä kaikista sulkeutunein ja poliittisesti tulenarka diktatuuri, mutta tylsää ei tämän kertomuksen aikana ainakaan tule. Passaa tohon käteen on kreisi trippi maapallon mystiseen kolkkaan, jossa käy ilmi, että maan johtajan kanslia ei ole synkkiä tunnelmia nähnytkään.

 

Supreme Teamin yhdessä muodostavan Kalle Kinoksen ja Silkinpehmeen ensimmäinen kappale julkaistiin kesällä 2012, ja se on juuri tämä huikea maiden välisiä rajoja silotteleva Passaa tohon käteen (joskin on mielenkiintoista pohtia millaisia reaktioita se herättäisi, jos sattuisi tavoittamaan tässä oikeassakin maailmassa kyseisen maan valtiaan). Videolla tehdään rohkea harppaus tuntemattomaan ja matkustetaan retein elkein Pohjois-Koreaan kansan paheksunnasta huolimatta. Kim Jong-un osoittautuu suoranaiseksi rennoksi kotipojaksi, jonka vieraanvaraisessa huomassa juhlitaan ja nauretaan kuin viimeistä päivää. Videolla on huvittavan sympaattinen lopputulema, kun Supreme Teamin ansiosta hirmuvaltiaaksi kuviteltu tyyppi päättääkin lopulta loikata Suomeen ja istuskelee kaksikon ahtaan auton takapenkillä onnellisena kera jointin. Suuri Johtaja on tyytyväinen.

 

Musiikkivideo on yksi asia, mutta löytyypä biisistä huvituksen aihetta ihan ilman visuaalistakin puolta. Sen tarinallinen aspekti pelkkien riimienkin pohjalta on nimittäin suorastaan outo, ja siksi niin hauska – biisissä yritetään kaikin mahdollisin keinoin todistaa oma paremmuus ja mitä kekseliäimmin tavoin paukutella henkseleitä. Kaksikon itsetyytyväisen reteä meininki toimii ja viihdyttää ja muistuttaa jostain syystä kesästä. Ehkä se on se huolettoman virnistelevä fiilis, mitä Passaa tohon käteen huokuu.

 

 

HORSE ATTACK SQWAD – HEVOSIA EI ONGELMIA

 

Kesä 2015 oli hevosten kesä, mutta voittokulku alkoi jo kauan ennen sitä, itse asiassa 2007, kun Horse Attack Sqwadin ensimmäinen EP julkaistiin. Kuitenkin suosio räjähti käsiin selkeästi Hevosia ei ongelmia -singlen myötä, sillä kun musiikkivideo alkuvuodesta 2014 tipahti Youtubeen, alettiin siellä sun täällä kohista siitä, mitä tämä hevos-grime oikein on ja miksi se toimii niin hyvin. Yhtyeen eka kokopitkä julkaistiin sitten kuten sanottu toukokuussa 2015, ja se olikin koko maailman ensimmäinen tyylipuhtaasti suomi-grimeksi luokiteltava pitkäsoitto.

 

Nyt ei siis matkusteta maiden rajojen yli, vaan kokonaan toiseen maailmaan, jossa valtiaina ovat hevoset ja jossa kyseisiä eläimiä kunnioitetaan yli kaiken muun. Jos hevosten mahtipontisuus ei aiemmin ole tullut selväksi, niin riittää kun katselee tämän viisiminuuttisen pätkän ja todella antaa sanojen huokua itseensä. Aika painokasta kamaa. Hevosten lisäksi biisissä määrää toki Horse Attack Sqwad itsekin, sillä varsin moninaisin tavoin päästään taas todistelemaan omaa pystyvyyttä. Ja miksi ei, onhan biisi jo teknisesti aivan omaa luokkaansa – biitti kirjaimellisesti potkii ja riimit lentävät kuin tykin suusta.

 

Vaikka hevosen voi nähdä symboloivan voimaa ja vapautta, on Hevosii ei ongelmii itse asiassa aika synkkä kokonaisuus. Riimeiltään se on riehakas ja veikeä, mutta kun mukaan liitetään musiikkivideon lukuisat pätkät hevosten sekoiluista, hevosonnettomuuksista sekä väkivaltaisista yhteenotoista, ei paljoa naurata. Kuitenkin kaiken traagisuuden alta paistaa läpi se, että ihminen ei suinkaan ole maailmankaikkeuden ylin olento, vaan meidän sietäisi kunnioittaa kanssaeläjiämme, kuten juuri hevosia, aivan eri mittaluokassa kuin nykyään. Tasa-arvo on olennainen asia ja Horse Attack Sqwadin biisi hieno muistutus siitä, että… no, että hevoset rulaa.