Viikon Klassikoissa perehdytään nyt kolmen eri kaksikon biiseihin, jotka kaikki ilmestyivät yli kymmenen vuotta sitten, ja joissa kaikissa tavalla tai toisella matkustetaan. Mukana menossa ovat Saurus, Konvehdinmussuttajat sekä Huge L & Mode.

 

 

SAURUS – UUTEEN MAAILMAAN

 

Tämänkertaiset klassikot avaa Espoosta kotoisin oleva duo Saurus, jonka muodostaa Kesken ja Pike. Jo 2000-luvun alusta aktiivisena ollut yhtye ei suinkaan ole kadonnut mihinkään, vaan viimeisin levy ilmestyi niinkin lähimenneisyydessä kuin kaksi vuotta sitten. Nyt keskitytään kuitenkin yli kymmenen vuoden takaisiin meininkeihin, nimittäin duon neljänneltä kokopitkältä löytyvään Uuteen maailmaan-singleen, jonka voisi sanoa muodostuneen aikoinaan suorastaan hittiralliksi.

 

Sauruksen ensimmäinen levy julkaistiin vuonna 2003, ja neljäs levy Neon Saurus tuli kuusi vuotta sen jälkeen. Futuristisilla biiteillä ja ilakoivan mielikuvituksellisella meiningillä ryyditetty levy tempaisi mukaansa seikkailuun, joka vei luonnonvoimien ääreltä avaruuteen ja toimikin energiansa vuoksi hyvin juuri kesän kynnyksellä, kun se toukokuussa 2009 Karma Musiikin toimesta julkaistiin.

 

Levyn puolivaiheilta löytyvä uteliaisuutta säteilevä Uuteen maailmaan ei ole mikään poikkeus albumin teemaan, vaan kaksikon itsekin kuvaillessa albumia “värikkääksi avaruusteemalevyksi” biisi ilmentää erinomaisesti juuri sitä. Kappaleessa matkustetaan aikojen ja dimensioiden halki musiikin kautta uudenlaiseksi muotoutuvaan todellisuuteen, jossa “Tutkimusmatkoja taitamme / Musa-avaruudessa risteilee laivamme”. Biisissä onkin ilahduttavaa juuri melodioiden ja sointujen liittäminen osaksi todellisuusmatkailua, sillä siten tämä uusi maailma on jokaisen ulottuvilla. Matkustaa voi kotisohvalta suoraan mitä uskomattomimpiin ulottuvuuksiin, sillä se ei vaadi muuta kuin sen, että iskee luurit päähän ja painaa play.

 

 

KONVEHDINMUSSUTTAJAT – ÄLÄ LYÖ NAAMAAN

 

Siitä ei ole kauaa kun Viikon Klassikoissa fiilisteltiin Memmy Possea, mutta otetaanpa heti perään tarkasteluun Konvehdinmussuttajat, jonka muodostivat Memmy Possen jäädessä tauolle yhtyeestä tutut Aave ja Säkki, sekä DJ:ksi vakiintunut Antti-Skate. Yhtyeen toistaiseksi ainoaksi jäänyt albumi Älä Mussuta! julkaistiin Monspin kautta vuonna 2007, ja se sisältää säkillisen ralleja, jotka tuntuvat edelleen ihmeellisen koukuttavilta.

 

Konvehdinmussuttajissa hämmentävää on se, että yhtyeen nimi, yleisfiilis sekä meininki antavat ymmärtää, että kyseessä olisi jonkinlainen hassutteleva sekoilukokoonpano, mutta levyltä löytyykin paljon asiaa, joka on kaikkea muuta kuin pelleilyä. Älä lyö naamaan esimerkiksi on suorastaan melankolinen syväsukellus elämän karikoihin sekä fiiliksiin, jotka heräävät, kun hommat eivät mene kuten olisi ihanteellisinta. Kuitenkin yhtälöön kuuluu keveyttävä vire, jonka vuoksi asiat ilmaistaan rennohkosti ja huumorilla: “Velkamaises tilantees ois hyvät neuvot kalliit / Kepe älä lyö naamaan, meitsi on malli”.

 

Siinä missä Saurus matkustaa musavideollaan uusiin todellisuuksiin, matkustaa Konvehdinmussuttajat Pieksämäen Sähköjänis-festareille. Musiikkivideon voikin ottaa pienenä irtaantumisena todellisuudesta, eli tulevasta festarittomasta kesästä, ja sukeltaa tämän videolle taltioidun erittäin tasokkaan keikkareissun myötä tunnelmoimaan Suomen loppukesän kauneutta. Auto kulkee, bisse virtaa ja notski palaa, samalla kun taustalla luuppaavat Konvehdinmussuttajien sulosoinnut – mitä muuta elämässä edes tarvitsee? Tai kuten Youtube-käyttäjä sk8poika kahdeksan vuotta sitten kirjoitetussa kommentissaan iloitsee: “jotenki tässä on niin pirun sopivat artistit tai hypnoottinen tausta tai molemmat, mutta toimii ihan vitun hyvin! mie tykkään!”.

 

 

HUGE L & MODE – VARJOSTA AURINKOON

 

Päivän viimeisenä klassikkokaksikkona meille esiintyy Huge L & Mode, joiden tuotannosta klassikkobiisin valitseminen onnistuisi melkein osoittamalla mitä tahansa biisiä ja nostamalla se valokeilaan. Melko poikkeuksellinen parivaljakko nimittäin on kyseessä, mitä tulee riimittelyyn ja mielikuvitukseen. Kuitenkin tämänkertainen klassikko on lopulta suhteellisen helppo valita ihan jo pelkän kappaleen tunnelman avulla, sillä mikä muu sopisi täydellisemmin näihin orastaviin hellepäiviin, kuin hurjan kaunis Varjosta aurinkoon?

 

Tämän vuoden tammikuussa tuli täyteen kymmenen vuotta siitä kun kaksikon ties kuinka mones albumi Pummien miljonääri julkaistiin. Vaikka levy ilmestyi vuoden alussa, ja vaikka siihen esimerkiksi allekirjoittaneella liittyy paljon lumisia ja talvenpimeitä muistoja, huokuu levyn melodioista, sanaleikeistä ja silkasta räppäämisen ilosta niin paljon positiivista, että albumi voisi yhtä hyvin olla kirkas kesälevy. Ainakin Varjosta aurinkoon on juuri sitä – vaikka itse aiheet eivät välttämättä ole mitenkään erikoisen valoisia, on biitti ja sanojen alta puskeva toiveikkuus omiaan viemään… no, varjosta aurinkoon.

 

Itse aihepiirit, joita kappaleessa käydään läpi, ovat moninaisia ja paikoin kryptisiä, mutta juuri se tekee biisistä niin rikkaan. Tulkinnanvaraa ja perehtymistä riittää, ja biisi tarjoaa lukuisienkin kuuntelukertojen jälkeen uusia oivalluksia, jotka aiemmin ovat päässeet kiitämään ohi korvien. Vaikka molempien tyyliin räpätä kuuluu tietynlainen monotonisuus ja äänensävyn tasaisuus, ei se ole yhtä kuin tylsä, vaan korvalle suorastaan miellyttävä. Puhumattakaan sitten kaikista niistä verbaalisista mutkitteluista, joista biisi koostuu. Kuka tarvitsee musiikkivideota, kun artistit maalaavat riimeillään mielen täyteen kuohuja?