Viikon Klassikoissa sijan saa tällä kertaa kolme kollektiivia, joista jokainen tavalla tai toisella fiilistelee omaa meininkiään ja omaa osaamistaan. Korstoraatio vie ysärille, SNTC Family kuljettaa Etelärannikolle, ja BMXT sulkee kokonaisuuden yhteisöllisellä katujen huudahduksella.

 

KORSTORAATIO – SE ON K.O

 

Jyväskylän Kortepohjasta kajahtaa ja kovaa, kun Korstoraatio pistää tuulemaan. Vaikka siitä on jo pari kolme vuotta kun nelihenkinen yhtye ilmoitti hajoavansa, eivät viiden vuoden aikana julkaistut biisit ole menettäneet väkevyyttään. Uhoa ja itsevarmuutta riittää siihen malliin, että hyvä kun ei vyöry yli äyräidensä – tai ehkä vyöryminen nimenomaan olisi hyvä, sillä tyypit tekevät omaa juttuaan sen verran omanlaisella ja humoristisella otteella, että lisääkin olisi voinut kuunnella yhden ainokaisen studioalbumin lisäksi.

 

Mutta hyvä että ulos ehti tulla ainakin jotain – Överdogin kautta julkaistun Tsekkaa mutsi!n lisäksi Korstoraatio tipautti alkutaipaleellaan mielenkiintoisesti nimetyn mixtapen Fourgnxtazsippinhennesyinopelastra. Biisi johon nyt keskitytään ei kuitenkaan löydy kummaltakaan julkaisulta, vaan Krison biitti sekä Lyttän, MikeMon, Super Duven ja Tohtori Getton räpit tipahtivat Youtubeen vuoden 2013 lopussa ja ovat keränneet ansaittua huomiota vuosia julkaisunsa jälkeenkin. Esimerkiksi nimimerkki jermu on kolme vuotta sitten ollut sitä mieltä, että “Vaikka korstot lopettikin, niin tämä biisi tulee olemaan yks kovimmista vielä vuosienkin saatossa!”.

 

No, biisi onkin nimenomaan KOVA. Ysäribiitti pauhaa kuin viimeistä päivää, hakien vaikutteita etenkin Wu-Tang Clanilta, sekä muistuttaen räpin yhdenlaisista kulta-ajoista. Myös sanoituspuolella keskitytään fiilistelemään hiphopin klassikkoelementtejä, kuten aseita, naisia, autoja ja Hennessyä. Siitä voi toki keskustella, kuinka siistiä esimerkiksi pyssyjen hehkuttaminen lopulta on, mutta Korstoraatio heittää settinsä sen verran pilke silmäkulmassa, että kirjaimellisesti on turha ruveta ottamaan yhtään mitään. Olennaisinta biisissä ja myös Janne Pajusen musiikkivideossa on jäbien keskinäinen meininki, joka on samaan aikaan leikillisen kilpailullinen että sydämellisen veljellinen – hyvä fiilis huokuu kilsojen päähän ja pistää hymyilemään: “Se on koo oo, Korstoraatio / Räpätään, vaikkei saatas mitää hiton palkkioo”.

 

 

SNTC FAMILY – ETELÄRANNIKKO

 

Siinä missä Korstoraatiolla on pilke silmäkulmassa, on sitä turha odottaa seuraavalta porukalta. SNTC Family saattaa vaikuttaa leppoisalta, mutta se on pelkkää huijausta: musavideo nimittäin paljastaa millaisista hurjimuksista oikeasti on kyse. Biitti rullaa leppeästi taustalla ja sanoituksissa maalaillaan aurinkoista Etelärannikkoa, mutta julma todellisuus on se, että rikollisuudelta, huumeilta tai epämääräisistä paikoista heräilyltä ei voi SNTC Familyn matkassa välttyä.

 

Tuuttimörön, Nuntonin,  SLTF:n ja Crack-Oravan muodostama kollektiivi ehti julkaista 2000-luvun alkupuolella erilaisilla kokoonpanoilla kolme kokonaisuutta, joista viimeisin, eli Jymyhitit, tipahti vuonna 2011. Albumin pelkät nimet kertovat millaisesta menosta pitkälti on kyse – vai jättävätkö otsikot kuten Vainotuksiz (Dyb versio), Pää Tissie Väliz tai levy-yhtiön nimi KankkusHorrorRecordz mitään arvailujen varaan? Kappaleiden erittäin kuvaavat nimet eivät kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö biisejä kannattaisi kuunnella tarkalla korvalla. Rivien väleistä nimittäin löytyy jos jonkinmoista timanttia, kun vain malttaa rauhoittua SNTC:n hetkittäin levottomaksi äityvän menon äärelle.

 

Etelärannikko on kuitenkin sieltä rauhallisemmasta päästä, ainakin mitä yleistunnelmaan tulee. Aurinkoisen funkkaava biitti rullaa taustalla, SNTC:n perheeseen kuuluvat vetelähköt tyypit heittelevät rauhassa lempeitä räppejään, ja päät nyökkäävät pehmeästi hivelevän kesätuulen tahdissa. Toki homma on vähän ikävämpi niille, jotka videossa joutuvat joko ryöstetyksi tai kidnapatuksi, mutta hei – “Rankkaa elämää ja diversiteettiä / Tää kaikki on etelän härskii mentaliteettia”. Mikäs siinä sitten. Parempi pistää Tuuttimörön tapaan blehat päähän ja joku älyttömän siisti verkka-asu ylle ja lähteä kaduille notkumaan – SNTC Family ainakin saa sen näyttämään ihmeellisen houkuttelevalta tavalta kuluttaa elämää.

 

 

BMXT – KADUILLA KELATUT

 

Noniin, mennäänpäs sitten syvälle ytimeen kuuntelemaan kun BMXT kertoo miten hommat menee. Neljä vuotta sitten julkaistu Lari Tarvaisen musiikkivideo on siitä kummallinen, että siinä ei tavallaan tapahdu kuin yksi asia, mutta se vangitsee huomion ja pitää huomion itsellään hiipumattomalla intensiteetillä läpi kaikkien niiden lähes neljän minuutin, jotka Kaduilla kelatut kestää. Videon käsis lienee kuulunut about näin: “Huppupäiset äijät poukkoilee, valoilmiöitä, jotain sekoilua, käsiä ilmassa”, ja se onkin varsin menestyksekäs konsepti, ainakin kun lopputulosta katselee.

 

Mutta musiikkivideo ei suinkaan ole ainoa syy sille, että Kaduilla kelatut nousee klassikkostatukseen, vaan syitä ovat… no, oikeastaan kappaleen kaikki asiat. BMXT on jenginä sen verran yllätyksellinen ja monipuolinen, että jokaisen uuden julkaisun kohdalla saa olla arvailemassa millaista tykitystä sieltä nyt tulee. Kaduilla kelatut on kuitenkin siitä suoraviivainen, että siinä räpätään selkeästi räppäämisestä. Yksi räppimaailman vanhimmista traditioista, joka tarpeeksi mielenkiintoisesti toteutettuna uudistaa itseään ja pysyy vuodesta toiseen tarpeellisena aihepiirinä.

 

Bemböle Cassettesin kautta julkaistut BMXT-mixtapet kulkevat tällä hetkellä numerossa kahdeksan. Ysiä odotellessa voikin syventyä tämän päivän klassikkobiisin myötä vaikka BMXT seiskaan, jolta Kaduilla kelatut löytyy. Biisissä taidonnäytteensä käyvät antamassa Skeletoni, Silmälappu-Steve, Radam, Gabriel Hirmu, Leo-J, Ikonico sekä Rapala. Voisi luulla että näin isolla porukalla kokonaisuudesta tulisi epäyhtenäinen ja levoton, mutta mitä ilmeisimmin yhteistyötä on tehty sen verran pitkään, että BMXT on jokaisen omista projekteista huolimatta erittäin nätisti yhteen hitsautunuttta materiaa. Taustalle iskevä mutta leikkisä biitti ja homma on sillä selvä.