Viikon Klassikoissa on tällä kertaa kolmet eri bileet – siitä pitävät huolen Jonna, Elastinen ja Iso H. Pääosassa ovat tanssi ja musiikki, mutta myös hauskanpito ja huolettomuus – 2000-luvun alussa todella tiedettiin miten juhlitaan.

 

 

JONNA – KAIKKI TALOSSA

 

Unohda plexit ja vaihda siideri simaan, näin opastaa Jonna heti riehakkaan tanssibiisinsä ensimetreillä, näyttäen esimerkkiä miten 2000-luvun alussa juhlittiin kunnolla. Sekoilu ja ryyppääminen oli out, kun taas älyttömät tanssitaidot ja kavereiden kanssa joraaminen oli todellakin in, ainakin jos biisiä Kaikki talossa on uskominen. Ja miksi ei olisi: ainakin hymyt ovat sen verran leveitä ja porukan energiataso sen verran korkea, että ihan houkuttelevaltahan tuo Jonnan talo näyttää.

 

Jonna Pirinen tuli aikoinaan tutuksi Popstars-kykyjenetsintäkilpailusta, joka järjestettiin vuonna 2002. Laulaja ehti kilpailun jälkimainingeissa olla osa Gimmeliäkin, mutta lähti yhtyeestä erimielisyyksien takia jo kuukauden jälkeen keskittyäkseen soolouraansa. Kaikki talossa ilmestyi vuonna 2003, ja löytyi myös Jonnan samana vuonna ilmestyneeltä esikoisalbumilta nimeltä Kaksnolla, jonka biittipuolella muun muassa Elastisella oli vahvasti näppinsä pelissä. Tarkkasilmäisimmät saattavat bongata videolta Elastisen lisäksi muutakin Rähinäjengiä.

 

Onneksi tästä huimasta bilebiisistä todella on säilynyt musiikkivideo jälkipolvienkin ihasteltavaksi, sillä visuaalinen matka toimii pikajunana niin erilaiseen aikaan, että on vaikeaa uskoa kaikkien näiden muutosten mahtuvan parin vuosikymmenen sisään. Ensinnäkin Jonnan ja taustajoukkojen vaatetyyli on uskomaton: tällaista määrää neon-värejä, yksiolkaimisia toppeja, housujen alta vilkkuvia stringejä tai caprimittaisia pöksyjä ei ole voinut nähdä missään enää vuosikausiin.

 

Parasta on kuitenkin tietysti biisin sanoma sekä sitä komppaavat tanssiliikkeet, jotka ovat kenen tahansa silmään todella taidokkaat ja viimeisen päälle hiotut. Sanavalinnat eivät kuitenkaan anna kuulijan unohtaa, kuinka vanhasta kappaleesta on kyse, sillä yksinään kertsinkin huudahdus “Jei jei jeeii, kaikki siskot talossa! Jei jei jeeii, kaikki kundit talossa!” herättää jollain lailla sympatiseeraavia fiiliksiä. Sellaista se oli 20 vuotta sitten, niin viatonta ja riemukasta. Aina voi siin sivussa sheikkaa yhteen buudii, sillä rytmi liikuttaa joka kissaa ja kundii! Terveisin Jonna.

 

 

ELASTINEN – ANNA SOIDA

 

Hypätäänpäs sitten kolme vuotta eteenpäin talveen 2006, jolloin Elastinen julkaisi tokan albuminsa nimeltä Anna soida. Albumin nimikkosingle sisältää hämmentävän paljon samoja elementtejä kuin Jonnan biisikin, mutta toki omalla tyylillä toteutettuna: pääosassa nimittäin ovat tanssiminen, musiikki ja näiden kahden elementin intohimoinen fiilistely. Ja miksikäs ei olisi, näihinhän pohjautuu kokonainen vuosikymmenten taakse ulottuva hiphop-kulttuuri. Rytmi ja liike, ei siinä muuta tarvitse.

 

On tavallaan vaikea tajuta, että Anna soida todella ilmestyi jo hurjat 14 vuotta sitten, sillä Jonnan biisiin verrattuna se edustaa melko erilaista aikakautta ja tyylilajia, vaikka vuosia näiden julkaisujen välissä on vain kolme. Toki Elastinen istuu puhtaasti hiphopin kategoriaan siinä missä Jonnaa voi kuvailla myös R&B-muusikoksi, mutta samat elementit selkeästi eri tavoilla toteutettuina piirtävät viivaa kappaleiden välille. Suurimmat erot liittyvät kuitenkin visuaaliseen puoleen, sillä siinä missä Jonna nojaa vielä vahvasti 2000-luvun alun estetiikkaan, on Elastinen siirtynyt musavideollaan selkeästi eri linjalle.

 

No, riippumatta siitä kuka näyttää keneltä ja mitä yhtäläisyyksiä ja eroja missäkin on, ei siitä pääse mihinkään, että Elastisen kappale on edelleen älytön korvamato. Biisi pyöri ilmestyessään radioissa ja oikeastaan kaikissa kanavissa niin tiuhaan tahtiin, että se lienee juurtunut ikuisiksi ajoiksi jokaisen suomalaisen aivojen syvyyksiin. Heti taputusintrosta ja torvien töräytyksistä lähtien on helppo tunnistaa mistä biisistä on kyse, ja kyllähän kappale energisellä fiiliksellään ja video sympaattisilla tanssimuuveillaan todellakin nostaa mielialaa. Tältäkin videolta voi muuten spotata tuttuja – “Tää on niille jotka pysyy liikkees”!

 

 

FINTELLIGENS – MIKÄ BOOGIE

 

Pidetään Elastinen ja Rähinä, lisätään Iso H ja hypätään jälleen kolme neljä vuotta eteenpäin, sillä viimeisenä klassikkona kysellään Fintelligensin toimesta, että mikä boogie. Tammikuussa 2010 tipahtanut biisi kumartaa jälleen kerran juhlimiselle, tanssimiselle, musiikille ja nyt myös edellisiin kappaleisiin eroten baariskenelle: “Jengi kasaan taas saatiin, hommat seis ku me astutaan baariin”. Radalla ollaan mutta hellyttävän terveellisesti, sillä viivoille sanotaan kiitos ei ja fiilikset pysyvät katossa lähinnä strobovalojen ja viileän jalkatyöskentelyn avulla.

 

Fintelligensin viides studioalbumi Mun tie tai maantie ilmestyi helmikuussa 2010. Levyltä löytyvä Mikä boogie nousi samassa kuussa Suomen virallisen singlelistan kärkisijoille, ja vuoden aikana sen suosio ylsi sekä kultalevyn että platinalevyn tasolle. Kappaleessa täyttyvätkin kaikki hittibiisille tarpeelliset ominaisuudet: nousujohteinen fiilis, tarttuva kertsi, kevyt ilmapiiri, käsien ilmaan heittely ja rento huutelu. Simppeli mutta tarpeeksi mielekäs kokonaisuus pysyäkseen mielenkiintoisena pitkään julkaisunsa jälkeenkin.

 

Musiikkivideolta ei tällä kertaa ole välttämättä yhtä helppo löytää tuttuja vaikka taustatanssijoita riittääkin, mutta Elastisen ja Iso H:n seikkailut animoidussa graffitinomaisessa maailmassa pitävät homman aivan yhtä kiehtovana. Värikäs ja liikkuva ympäristö on taidokkaasti toteutettu, mutta osoittaa samalla kuinka valtavin askelin videotuotanto on kymmenessä vuodessa kohissut eteenpäin. Nykyiseen verrattuna grafiikat ovat aivan eri maailmoista. Se ei kuitenkaan estä nauttimasta biisistä, joka muistuttaa, että hauskanpito ei ihmeitä vaadi: “Jos sulla on edes viis euroo taskus, nosta kätes ilmaan ja huuda: Po!”.