Viikon Klassikoissa otetaan tällä viikolla rennosti ja matkustetaan ajassa taaksepäin päiviin, jolloin maltillisuuteen ja lepäämiseen panostettiin aivan erityisillä tavoilla. Mallia meille näyttävät Nopsajalka, Jukka Poika ja Asa.

 

 

KAPTEENI Ä-NI – RULLAAN

 

Jos johonkin biisiin sopisi sanonta “maltti on valttia”, se on Kapteeni Ä-nin leppoisa Rullaan. Biisi on niin rauhallinen, rento ja ennen kaikkea tempoltaan maltillinen, että sitä kuunnellessa voi oikein fyysisesti tuntea sydämen sykkeen rauhoittuvan kehossa. Siksi kappale ansaitseekin nyt Featin klassikkostatuksen ja sietäisi tulla kuunnelluksi vähintään muutaman kerran vuoteen, sillä hyperaktiivisia ja tempoltaan kiihkeitä kappaleita on kyllä maailma täysi, mutta stressiä lievittäviä ja pulssia tasaavia biisejä on hankalampi löytää.

 

Rullailubiisi on muotonsa lisäksi sisällöltäänkin rentouttava ja stressin lievittämiseen pyrkivä, vaikkakin epäsuorasti. Pääasia kappaleessa on pyörien ja pyöräilemisen ylistäminen, joiden kautta päästään sellaisiin aiheisiin kuin vapaus, aikatauluttomuus sekä luonnon kauneus, jonka tarkkanäköistä ihailemista on vaikeampi harrastaa tuhatta ja sataa kiitävän auton ikkunasta kuin satulan selästä: “Ilma on raikkaampaa hengittää / Siellä missä liikennevaloja ei nää / Ja lehtivihree hivelee silmää / Lintuset laulelee sävelmää”. Biisi inspiroi nauttimaan näistä viimeisistä viikoista tai hyvällä tuurilla kuukausista, kun kelit vielä sallivat pyöräilyn ja kannustavat ulkona liikkumiseen – ei muuta kuin pyörä alle, keuhkot täyteen raikasta syysilmaa ja mieli täyteen aurinkoa!

 

Kapteeni Ä-ni oli Jukka Pojan ja Nopsajalan yhtye, joka ehti julkaista muutamia singlejä ja EP:itä sekä yhden kokonaisen studioalbumin ennen artistien siirtymistä soolouriensa tai muiden projektien pariin. Parhaat-albumi ilmestyi vuonna 2002 ja pitää sisällään myös biisin Rullaan, josta julkaistiin lisäksi musiikkivideo. Se onkin katsomisen arvoinen jo ihan siinä käytetyn tekniikkansa puolesta, sillä Undo Designin luoma 3D-maailma pistää mielikuvituksen liikkeelle. Videossa esitetty värikäs todellisuus vaikuttaa niin turvalliselta, viattomalta ja kiireettömältä, että harmi kun siihen ei voi hetkeksi sukeltaa vierailemaan… Mutta no, ainakin kuunnella ja katsella voi. Ja rullata.

 

 

JUKKA POIKA – ÄLÄ TYRI NYT

 

Eri tavalla maltillisuuteen pureutuva kappale on Jukka Pojan Älä tyri nyt, joka ilmestyi alkuvuodesta 2012 ja löytyy artistin neljänneltä sooloalbumilta nimeltä Yhdestä puusta. Biisissä keskitytään ihmisen varhaisiin vuosiin, kun hänellä on jo osittainen päätäntävalta omista tekemisistään, mutta joutuu vielä toisilta osin olemaan kiinni sellaisissa rakenteissa kuin lapsuudenkoti, kasvupaikkakunta ja koulu. Näitä voi harvemmin valita itse, varsinkaan sitä millainen ilmapiiri ja vaikutus omaan elämään ympäristöllä on, joten luonnollisesti etenkin teiniaikoina sitä helposti taistelee vastaan ja uhmaa ympärillä pyörivää yhteisöä, jos se vaikuttaa itseen negatiivisin tavoin.

 

Ja niin pitääkin uhmata: kukaan ei pyydä alistumaan täysin tai kestämään mitä tahansa vääryyttä. Jukka Poika kuitenkin kannustaa kappaleessaan ottamaan hetken hengähdystauon ja arvioimaan mikä on turhan impulsiivista sekoilua ja millainen toiminta kokonaiskuvaa ajatellen kannattaa. Millaisista rakennuspalikoista saisi luotua mahdollisimman antoisan ja monipuolisen tulevaisuuden? Millaiset teot sulkevat ovia lopullisesti, millaiset taas jättävät liikkumavaraa? Jos taas päihteet inspaavat enemmän kuin se kuiva koulunpenkki, ovatko nopeat nousut ja laskut kuitenkaan todella sen arvoisia? Jukka Poika maalaa lohdullista ja lupaavaa maisemaa, jonka saavuttaminen vaatii vain hetken kärsivällisyyttä: “Oot nuori ja rauhaton sydän, kyllästynyt tähän kuolleeseen kylään / Kun maltat mielesi pääset maailmaan kyllä”.

 

Kappale on painavasta sanomastaan ja melankolisesta fiiliksestään huolimatta yksinkertaisesti todella kaunis. Vaikka olisi jo nuoruutensa läpi tarponut ja pystyttänyt itselleen täysin omaehtoisen elämän, voi kappale kannustaa tutkailemaan ympäröiviä rakenteita ikään kuin tarkistaakseen, että onhan kaikki todella itseä tyydyttävää. Koskaan ei ole liian myöhäistä tähdätä antoisampaan, syvempään ja kokonaisvaltaisempaan onnellisuuteen, vaikka se sitten vaatisikin kärsivällisyyttä ja muutaman tovin odotusta.

 

 

NOPSAJALKA – PAINEET TIPPUU FEAT. ASA

 

Okei, jos eivät pari edellistä biisiä vielä vaikuta tarpeeksi, on Paineet tippuu sellainen kokonaisuus, että sen luulisi poistavan viimeisimmätkin stressin rippeet. Vaikka tahti ja meininki on kappaleella ehkä kaikista näistä kolmesta reippain, on biisillä ihmeen rauhoittava vaikutus – toisaalta mikäs ihme se on, kun nimikin tähtää suorasukaisesti paineiden pois tipauttamiseen. Asa ja Nopsajalka yhdessä luovat todellisuuden, jossa kellonajoilla ei ole väliä, jossa elämän sallitaan lipuvan eteenpäin omalla painollaan, ja jossa muistetaan oman asennoitumisen tärkeys siinä, miten todellisuutensa kokee.

 

Paineet tippuu ilmestyi kesällä 2010, ja löytyy Nopsajalan kolmannelta studioalbumilta nimeltä Kuningas soundi. Albumi oli siinä mielessä erityinen projekti, että se pohjautuu vahvasti kesällä 2010 Helsingin Vanhassakaupungissa järjestettyyn Kuningassoundi-nimiseen kesäklubiin, jota Nopsajalka järkkäsi yhdessä tuottaja DJ Svengalin kanssa. Kaikki albumin biisit on nauhoitettu vierailijoiden kanssa samana päivänä kuin ne on esitetty klubilla yleisölle.

 

Paineet tippuu sai osakseen vielä musiikkivideon, josta välittyy lämpimän kesäinen ja hilpeä fiilis. Jos on vaikkapa sattunut osallistumaan Kuningassoundi-iltamiin silloin kun niitä tasan 10 vuotta sitten järkättiin, on musiikkivideo oiva trippi taaksepäin ajassa, aikoihin kun koronakuumotuksista oltiin onnellisen tietämättömiä ja kesä oli iloa ja aurinkoa täynnä. Tai jos ei koko kesä, niin ainakin se ilta kun Nopsajalan ja Asan biisi esitettiin – kuka voisi musavideolla näkyvässä ympäristössä ja svengaavan huolettoman biisin rytmissä murehtia yhtään mitään? Ja jos muuten kaipaa samanlaista fiilistä ei-suomalaisittain, voi pistää soimaan Toots and the Maytalsin vuonna 1969 nauhoittaman biisin nimeltä Pressure Drop, joka on vähän niin kuin esi-isä Nopsajalan kappaleelle.