Viikon Klassikoissa ankkuroidutaan nyt vuoteen 2002, jolloin sekä Kwan, Mariska että Mighty 44 julkaisivat hittibiisinsä. Kaikki ovat keskenään kovin erilaisia, mutta edustavat kuitenkin jollain mystisellä tavalla yhtenäisesti juuri sitä erityistä saundia, joka väritti milleniumin alkua.

 

 

KWAN – SHINE

 

Otetaanpas heti tähän alkuun melankolinen itseensäuskomiskappale suoraan kahdenkymmenen vuoden takaa. Milleniumin alussa perustettu Kwan julkaisi toisen studioalbuminsa nimeltä The Die Is Cast vuonna 2002, ja se myi yli 60 000 ostetulla kappaleellaan tuplaplatinaa. Suosio ei ole mikään ihme: onko kukaan tuolloin elossa ollut suomalainen voinut välttyä Shinen radiosoitolta?

 

Shine nimittäin oli yhtyeen ultimaattinen hitti, ja pyöri sen verran tiuhaan tahtiin musavideo-ohjelmissa sekä erilaisissa kaiuttimissa, että biisin ikimuistoisen mahtipontinen alkuintro saattaa randomisti  lähteä soimaan päässä vielä näin kymmenien vuosienkin jälkeen. Yhtyeen solistit Mariko Pajalahti että Tidjân Ba yhdessä viisihenkisen orkesterin kanssa tekevät kappaleella kaikkensa päästäkseen kuulijan sydämeen, kysyen ihmeissään: miksi et usko omaan potentiaaliisi? Miksi et loista menemään kuten sinun kuuluukin?

 

Jos et itse usko omaan voimaasi, ainakin Kwan uskoo: “I can see the shine but you’re only wasting time / Putting yourself always in question”. Vaikka aihepiiri on herkkä ja haaveellinen, värittää kappaletta ihmeellinen coolius. Mariko ja Tidjân säilyttävät viileän rauhallisen olemuksensa, olivat he sitten sohvalla räppäilemässä tai upeita tanssiliikkeitä vetävän yleisön edessä runoilemassa mikkiin. Estetiikka on tyylikästä alusta loppuun – ja vahvasti 2000-luvun alkua.

 

 

MIGHTY 44 – MIGHTY 44

 

Tämän yhtyeen kuulumisesta klassikoiden listalle voi olla montaa mieltä, mutta nostalgiaa tästä biisistä ei ainakaan puutu. Hauskasti rockia ja räppiä yhdistelevä Mighty 44 lukeutuu elektronisten yhtyeiden kategoriaan, mutta genrellä ei ole niinkään väliä, sillä ennen kaikkea bändi kuulostaa siltä mitä 2000-luvun alku oli. Lyriikoita jotka eivät tarkoita oikein mitään, yhdistettynä biittiin joka on trancevaikutteineen täydellistä myöhäisillan diskomusaa – hittiin ei muuta tarvita.

 

Mighty 44 oli kuusihenkisen yhtyeen ensimmäinen single, ja se ilmestyi vuonna 2002 räjäyttäen heti ovet auki suosiolle. Seuraavana vuonna ilmestyi bändin suurieleisesti nimetty esikoisalbumi Greatest Hits vol. 1, jonka jälkeen kuultiin vielä kahden albumillisen verran musaa ennen kuin aktiivisempi julkaisutoiminta päättyi. Mighty 44 ei kuitenkaan suinkaan ole kadonnut mihinkään, vaan uusin single julkaistiin niinkin vähän aikaa sitten kuin viime vuoden puolella.

 

Mighty 44 ei välttämättä sisällöllisesti ole kaikista kryptisimmästä päästä, mutta eipä sen ole tarkoituskaan tehdä muuta kuin saada jengi nostamaan niitä käsiä ilmaan ja baunssaamaan. Tähän porukan MC Rummy Nanji eli Mr. B kannustaa energisillä kehoituksillaan, kuten “Party people, let me see you now!” tai “Who you gonna call – Mighty 44!”. Yksinkertaista mutta toimivaa. Kuten käyttäjänimi Matias Kummila Youtubessa fiilistelee: “jotain niin mahtavaa ja nostalgista ettei todellakaa mopoautokuskit pysty käsittää…”. No ei todellakaa.

 

 

MARISKA – TARKASTA TÄMÄ

 

Mennäänpä viimeiseksi vielä puhtaan hip hopin pariin. Mariskan Tarkasta tämä ilmestyi samana vuonna kuin kaksi ylempää biisiä, mutta on suoraan sanottuna aivan eri maailmasta. Toki kappaleen tarkoituskin on aiemmista olennaisesti poikkeava: ensinnäkin se on suomiräppiä suomeksi, ja toiseksi siinä ei bailata eikä haipata (paitsi ehkä omaa tekemistä, kuten hip hopin olemukseen kuuluu).

 

Lisäksi kappale on huima syväsukellus Mariskan pohdintoihin räpin olemuksesta, omista tavoitteista sen suhteen, ulkopuolisista paineista sekä sukupuolirooleista. Ihmeellisen paljon asiaa mahtuu alle neljään minuuttiin, ja vielä niin hallitussa, sekä lyyrisesti että flown puolesta taitavassa paketissa, että biisi todellakin kestää aikaa. Mielellään kappaletta luuppaa vielä tänäkin päivänä – toki epäironisesti, toisin kuin ehkä esimerkiksi Mighty 44:ia.

 

Tarkasta tämä on Mariskan esikoisalbumin ensimmäinen biisi. Se löytyy siis toukokuussa 2002 ilmestyneeltä levyltä Toisin sanoen, jonka jälkeen on tähän mennessä ilmestynyt neljä Mariskan sooloalbumia, tyylisuunnan vaihtuessa vuosien aikana poispäin räpistä kohti tanssillisempia ja voisiko sanoa perinteisempiä kotimaisia genrejä. Ehkä kaikista mieleenpainuvinta tässä ensimmäisessä hitissä on sen läpi paistava intohimoisen palava asenne: “Antaa kritiikin sataa mut mä vahvana tuun / Koska tarkkaan tiedän mitä haluun”. Kuin mikään ei voisi pysäyttää.