Upeeta kesäistä viikonloppua! Viikon klassikoissa juhlistetaan kolmella eri tavalla sitä, että aurinko paistaa, vapaus siintää edessä, kalja on kylmää ja asfaltti kuumaa. Samalla muistetaan kunnioittaa elämää ja fiilistellä sitä, miten älyttömän hienoa on olla elossa… varsinkin kesällä!

 

STEPA – VAPAAPÄIVÄ

 

Stepan Vapaapäivä on biisinä yksinkertainen ja videotuotannoltaan sitä luokkaa, että koko projektikin on taidettu hoitaa pitkälti vapaapäivän rattona. Mutta juuri siinä piilee biisin rakastettavuus! Miksi pilata toimivaa konseptia ylimääräisellä kikkailulla, kun kaikki olennainen näkyy ja kuuluu Stepan poikamaisen huolettomassa meiningissä? Sodankylän rauhallisissa maisemissa kuvattu kesäbiisi tuo virneen itse kunkin naamalle, kun Stepa rallattelee menemään siitä, miltä tuntuu olla nuori ja vapaa. “Tänään on lämmin tää on mun vapaapäivä / Tänään vedän kännit tää on mun vapaapäivä / Tänään nään sällit tää on mun vapaapäivä!

 

Stepan ensimmäinen virallinen studioalbumi MC julkaistiin Joku Roti Recordsilla vuonna 2008. DJ Massimon tuottama Vapaapäivä on ainoa biisi levyltä, johon tehtiin musavideo, ja sitä kelpaakin katsella edelleen näin yli 10 vuotta jälkeenpäin. Vähän tulee jopa ikävä kotivideomaista tuotantotyyliä, jonka maanläheisten vibojen ansiosta tuntuu kuin olisi itsekin osa videolla hengailevaa kaveriporukkaa.

 

Valloittavan biisistä tekee myös se, että Stepan nuoruus paistaa voimakkaasti läpi sekä sanoituksista, tarinasta että aavistuksen kömpelöstä flowsta: “Hengailen vähän ja vähän lisää”. Pääosassa on frendien kanssa oleskelu ja kaljoittelu, ja toki houkutuksia herättävät myös naiset. Se, että aikaa ja rahaa terassien kiertämiseen löytyy, aiheuttaa niin vilpitöntä innostuneisuutta, että omillekin poskilleni nousee vaivihkaa pieni odotuksen puna. Biisi ilmentää sitä tunnetta, joka etenkin nuorena parikymppisenä määritti helposti koko kesää: se on sekoitus odotusta, jännittyneisyyttä, uuden alun fiilistä ja kiihkeyttä saada selvää siitä, mitä maailma juuri tänään tarjoaa. Videon kommenteissakin hehkutetaan, että “ai että tästä nousee ihan kylmät väreet ja muistot legendaarisista ryyppyreissuista. Stepan Vapaapäivähän se siellä on taustalla soinut!”.

 

Stepa: Vapaapäivä-musavideo

 

 

 

SUPER JANNE – KAIKKI MUUTTUU

 

Suomen oma soulmään Super Janne on tunnettu erittäin laidback tyyleistään, joiden pehmoiseen ja hellivään huomaan on helppo tukeutua paremman mielen toivossa silloin kun elämä kohtelee kaltoin. Kaikki muuttuu ei ole mikään poikkeus siinä, millaisia toivonpilkahduksia Super Jannen tuotanto tarjoaa, vaan se on kuin biisillinen sulaa hunajaa. Musavideokin esittelee täydeltä terältä paistavaa aurinkoa ja kirkkaansinistä taivasta, joiden alla on hyvä aloitella tämä vuoden tähän mennessä ehkä kesäisintä viikonloppua.

 

9 vuotta sitten kesällä julkaistu Kaikki muuttuu on täynnä viisauksia siitä, mistä elämän tasapaino koostuu ja miten tästä matkasta otetaan ilo irti. Super Janne mietiskelee sitä, kuinka kaikki on omissa käsissä, mutta kuinka samalla olemme täällä puhtaasti herran hallussa. “Se on jännää ku ei tiedä mihin elämä tulee heittelee / mitä kohtalo eteen keittelee” käsittelee sitä puolta, jossa me ihmiset olemme osa isompaa kuviota ja kykenemättömiä puuttumaan siihen, mitä meidän varallemme on luvattu. Ja sitten kuitenkin mukana on oma tahtomme ja intentiomme, jonka pohjalta voimme hyvin pitkälle määrittää sen, miten hommat etenee: “Juttui pitää tehä ite jos haluu olla onnellinen”. Koko biisistä huokuu perustavanlaatuinen maailmankatsomus, jonka ytimessä on rauhoittava tieto siitä, että elämän keskiössä on onnellisuus, ja jokainen päivä on uusi alku. Omaa onneaan ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan alkusysäyksen tulee tulla itsestä. Jokin suurempi voima hoitaa sitten loput. “Koittaa keskittyy oleelliseen / Ja pitää jalat maassa / Tähytä korkeelle / Kuhan teen sen itse.”

 

Samalla tavalla kuin Stepan musavideossa tehdään huolettomia kesäjuttuja Sodankylässä, tehdään niitä nyt Super Jannen videolla Helsingissä, tosin ehkä hieman oudohkommalla twistillä. Videossa välkähtelee vaikka mitä yksityiskohtia, kuten traktorilla ja kummallisen mallisella pyörällä ajelua, joiden merkityksen voi kukin itse päättää. Sitä kai kesä nimenomaan on, että aamulla lähdetään ulos seikkailemaan ja illalla löydetään itsemme toiselta puolelta kaupunkia kukkapuskasta. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä videolla on legendaarinen Carrolsin kulma, jossa näkyvät nuoret Särre ja Ruudolf räppäilemässä – se jos mikä tuo kesäfiiliksen!

 

Super Janne: Kaikki muuttuu -musavideo

 

 

 

CEEBROLISTICS – HYVIÄ JUTTUJA

 

Ceebrolisticsin kunnianosoituksessa kesälle ja elossa olemiselle yhdistyy kahden ylemmän biisin ydinteemat: perus chillaaminen ja kokonaisvaltaisempi näkemys elämästä, jota kesästä nauttiminen tukee. Hyviä juttuja on todella klassikkoasemansa ansainnut niin Ceebrojen tuotannossa kuin suomiräpin kentällä yleensäkin; niin viisas, rakkaudellinen ja lämmin kappale on kyseessä.

 

Pijallin, MattiP:n ja RoopeK:n muodostama Ceebrolistics aloitti taipaleensa jo 90-luvulla, mutta teki ensimmäisen levytyssopimuksensa vuonna 2000 levy-yhtiö EMI:n kanssa, jonka kautta Hyviä juttujakin julkaistiin. Biisissä on jotain taianomaista, kuten on Ceebrolisticsin tuotannossa muutenkin: vaikka sanoma on sinällään yllätyksetön, jää kuuntelemisesta erikoinen olo, ihan kuin olisi käväissyt toisessa universumissa.

 

Kaunista biisissä on sen viesti ajan merkityksettömyydestä, kiireettömyyden tärkeydestä ja lepäämisen hyvää tekevästä vaikutuksesta: “Pötkötän ruohikolla hiljaa selälläni / Suljen silmäni ja tunnen sisälläni / Kuinka tunti tuntuu kuin se olisi sekunti”. Musavideon hienot otokset siitä, kuinka kolmikko pysyy paikallaan ja kaupunkitausta kiitää takana, tukevat käsitystä siitä, että pysähtyminen luo aivan erityistä rauhaa. Upeaa on myös se luontokunnioitus, joka kappaleesta välittyy: “Nyt ei olla turhantärkeitä / Pidetään tärkeenä luonnonmukasta eloa” – tästä voisi jokainen meistä ottaa mallia, etenkin nyt kun ympärillä murenevan, liikakulutuksesta ylikuormittuneen maapallomme hyvinvointi on tärkeämpää kuin koskaan.

 

Hyviä juttuja on anthem jokaiselle, joka kaipaa hetkiinsä ripauksen rakkautta ja aurinkoa. Täydellistä päivää voi elää koska tahansa, sillä kuten MattiP sanoo: “Vapauteen meidät on vapautettu”.

 

Ceebrolistics: Hyviä juttuja -musavideo