Miten sulta vääntyy savolaismurre tai lappalaistyylit? Jos homma ei ole ennestään tuttua, tsekkaa viikon klassikoista, miten Lapissa hoidetaan asiat ja miten katossa Kuopion meininki on, ennen kuin lopuksi rauhoitutaan Helsingin äärelle. Tämän viikon klassikoissa jyllää kotiseuturakkaus ja ylpeys omista juurista!

 

 

TIMI LEXIKON – HUASTELEPPA LEVVEEMMIN

 

Nyt on iso anthem Kuopiolle! Timi Lexikonin vuonna 2010 ilmestyneen Vähät valitan -debyyttialbumin päätösraita Huasteleppa levveemmin on kotiseuturakkautta leveimmillään. Sauruksestakin tutun Piken tuottama biitti on vallaton klubibängeri, jonka tahtiin on helppo rehvastella. Timi Lexikon tekeekin sen takki auki ja kädet kohti taivasta, ikään kuin haastaen katsojan: kato vaan mihin meistä savolaisista on! (Vääntäisin tämän savolaismurteella, mutta en ymmärrä kielestä mitään, joten tyydyn vain siteeraamaan Timi Lexikonia.)

 

Mika Anteron ohjaamassa musavideossa biisin sanoman suurieleisyys konkretisoituu sekä Timi Lexikonin railakkaassa heilumisessa että niissä korkealentoisissa kuvauspaikoissa, jotka videolle ovat valikoituneet. Kuopion hyviä puolia käydään kertaamassa talojen katoilla ja hyppyrimäkien juurella, ja loppuhuipentuma bailataan keikkalavalla mimmejä huudattaen. Kaikki tämä tapahtuu kuitenkin hyvässä hengessä ja juuri sopivan lesolla mentaliteetilla – mitään överiegoilua biisi ei ole, vaan on helppo uskoa, että juuri tällaisen huomion Kuopio ansaitseekin. Omista kotiseuduistaan sietääkin olla ylpeä!

 

Kuten asiaan kuuluu, ovat biisin lyriikatkin kokonaan paksua Savoa. “Moni väittää ettei näistä säkkeistä sua mittää selevee / Mite nii? / Ite nii huumassa elelen / Tuumasta toemeen ku puhe vuan levenee”. Itse en ainakaan biisiä ekoja kertoja kuunnellessani saanut mitään muuta selvää kuin sen pointin, että jos heittaajat heittaa niin anna mennä vaan kahta kauheammin. Pikkuhiljaa koukeroiset lauseet alkoivat kuitenkin aeuta ja sanaleikit tihkua ymmärykseeni, joten jos biisi ei heti ekalla kerralla mene kokonaisuudessaan tajuntaan, kokeile uudestaan. Rehvakas kappale kestää kyllä pyörittämistä, ja videoltakin löytyy hauskoja yksityiskohtia: tsekkaa vaikka symppis pyörämummeli kohdassa 0:40!

 

 

 

HANNIBAL & SOPPA – MET’ OLLAAN VAAN LAPPALAISIA

 

Hannibal & Soppa tekivät kolme vuotta ennen Timi Lexikonia about saman kuin hän, mutta pohjoisemmalla ja gangstaisemmalla tavalla. Vaikka lappalaisuutta juhlivan biisin kertsi kovasti koettaa väittää, että mistään pahistelusta pelkän pahistelun vuoksi ei ole kyse, niin kyllähän tuo meininki aika hurjalta näin ulospäin näyttää. Mutta siinä juju piileekin: kyse ei ole gangstailusta, vaan yksinkertaisesti pitäjässä pitäjän tavalla -tyyppisestä toimintatavasta. “Ne jotka väittää ett ollaan paskamaisia / Se on väärin, kato met’ ollaan vaan lappalaisia!

 

Pohjoisen murretta on ehkä helpompi ymmärtää kuin savolaista, mutta aivan yhtä omintakeinen on tämäkin puhetyyli: “Asseella ammun ilmaan, ihmissuhteet pillaan / Hoen ku tsingiskaani itelleen elintillaan”. Tuplakonsonantit ovat aina miellyttäneet korvaani, ja tekevät sen tässäkin biisissä – itse asiassa yksi osa Hannibalin & Sopan viehätystä onkin tuo hurmaava Lapin murre. Mistään söpöilystä ei kuitenkaan missään nimessä ole kyse, vaan biisissä käy kyllä täysin selväksi, että pehmoilulle ei ole sijaa. Siinä missä Timi Lexikon ylvästelee juhlimisen ja klubimeiningin kautta, ylpeilevät Hannibal & Soppa vähän vaarallisemmin sanankääntein: “Ensteks vallotan Saimaan, sitten vallotan taivaan / Siinä sivussa joutuu jotai jengejä tieltä raivaa”.

 

Joku Roti Recordsilla vuonna 2007 julkaistun Meiän Asia -levyn kolmas biisi Met’ ollaan vaan lappalaisia on Ruttunauhan tuottamalta musiikkivideoltaan lähes kuin pienoiselokuva. Videossa seikkaillaan täysikuun ja nuotion ääreltä ajomatkalle, josta ei vauhtia puutu: jos nyt vähän törmäillään ihmisiin, mitä sitten? Mitäs kulki keskellä katua! Lopulta päädytään kapakkaan, jossa olut virtaa ja meininki nousee kattoon, kun räppärit pääsevät mikin varteen: “Voithan koittaa vielä jauhaa näistä jäbistä / Kunnes pakko antaa periksi ku itekki diggaat näistä räpeistä”. Iso osa biisiä keskittyykin kuulopuheiden oikaisemiseen ja stereotypioille nauramiseen, totuuden paljastamiseen hölmöjen väritettyjen uskomusten alta.

 

Vaikka biisissä on suht raisu meno, jättää se jälkeensä oikeastaan aika symppiksen fiiliksen. Mitään väkivaltaa ei missään nimessä pidä hyväksyä, ja sillä uhittelukin voisi jäädä historiaan, mutta kovistelun alta löytyy kuitenkin juurilleen uskollisia ja niitä vilpittömästi rakastavia tyyppejä. Ilari Aution erittäin räppi biitti vinkunoineen kaikkineen sopii fättiydessään biisin pohjaksi ja saa pään nyökkäämään koko neliminuuttisen läpi.

 

 

 

GRACIAS – HKI

 

Siirrytäänpäs sitten kokonaan pois kovistelusta aika monta astetta pehmeämmän Graciaksen pariin. Cocoalla julkaistu Gracias EP ilmestyi vuonna 2011, kun taas siltä suureksi hitiksi noussut HKI-musavideo tuli ulos jo loppuvuodesta 2010. HKI on lämminhenkinen tribuutti Helsingille ja samalla tarina alunperin Kongosta kotoisin olevan Graciaksen elinkaaresta kaupungin suojissa, johon Gracias perheineen pakeni Kongon sisällissotaa Graciaksen ollessa vasta 4-vuotias.

 

Nadan kevyen luuppaava biitti ja Graciaksen pehmeä flow tekevät biisistä kokonaisuuden, johon on miellyttävä upota. Erityisen ihastuttavaa on, että Gracias viittaa Helsinkiin tyttönä, sillä tämän Suomi-neito -aspektin huomioiminen luo mielikuvaa viattomasta, suloisesta ja sydämellisestä paikasta, vaikka se ei talvisin kovastikaan hemmottele. “I met this girl at the age of four / What I hated most she was so damn cold”. Kylmyyden voi sääolosuhteiden lisäksi nähdä viittaavan Suomen ilmapiiriin vuonna 1992, jolloin Kongosta saapuvaa perhettä ei ehkä kaikkialla otettu niin avomielisesti ja tasa-arvoisesti vastaan kuin voisi toivoa. Kylmyydestä huolimatta Graciaksella riittää positiivisia mielleyhtymiä, joita listata, ja jotka näyttävät Helsingin rakastettavassa mutta ei kuitenkaan epärealistisen ihannoidussa valossa.

 

Everlasting, my thoughts I’m trying to cash-in / As if the value could be measured / I value mines like a treasure / No pain, no pleasure / However, my city definitely kept it together.” Käsi kädessä Helsinki-muisteloiden kanssa kulkevat Graciaksen oman elämän käänteet. Siinä missä Timi Lexikonin haippi perustuu savolaisylpeyteen, ja Hannibalin & Sopan kunnianosoitus lappalaisuudelle pohjautuu lappalaisena olemisen mentaliteettiin, perustaa Gracias mielipiteensä Helsingistä sen tunnearvolle ja merkityksellisyydelle oman elämän ja kehityksen käänteissä. Ezra Gouldin ohjaama video tekee myös kunniaa kaupungille kauniin skarppien kuvien muodossa, kun Gracias matkustelee leppoisasti läpi lempihuudiensa. Vielä kun biisissä on sämplätty Davon ja Asan legendaarista Helsinki-vetoa, ei voi kuin nauttia!