Valittuihin ylsivät tällä viikolla siivet selkään saanut Jokrates, monipuolinen Jones, sekä freesin paluun tehnyt Mikael Gabriel.

Viikon Valitut -juttusarja kerää joka viikon torstaiksi kolme viimeaikoina julkaistua teosta yhteen artikkeliin, jotka lopuksi arvioidaan Perjantaisin julkaistavassa Sonnin Taacca -podcastissa.

Jokrates – Ikaros Feat. Theo John

Ikaros on jälleen näyte veljesten onnistuneesta yhteistyöstä. Theo Johnin tapa tuottaa on erittäin raikas tuulahdus tämän päivän musiikissa, eikä lauluissakaan ole moittimisen varaa. Itseään artistina kasvattava Jokrates puolestaan huokuu nälkää ja halua kehittyä omalla urallaan. Räpit toimivat nätisti ja myös tauoilla pelataan tyylikkäästi. Kertova tyyli teksteissä toimii, eikä ole liikaa väkisin tungettuja teknisiä suorituksia, joka on monen freestyle/battlerap taustaisen räppärin kompastuskivi. Multiriimejä on kuitenkin nätisti ripoteltu ja ne eivät rönsyile aiheesta rimmaamisen takia, vaan istuu tarinaan hyvin.

Ikaros kertoo ihmisen ahdistuksesta karun todellisuuden vallitessa hänen ympärillään. Katsoo sitten mihin suuntaan tahansa, näkee kun väestö turmelee planeettamme ja lajitovereitaan. Aikansa toivoa etsittyään tuloksetta, tuntee hän maan murentuvan allaan ja kokee ainoaksi vaihtoehdoksi lentää pakoon niin korkealle, ettei rumuutta enään erota kaiken kauniin seasta. Hän on valmis tekemään kaikkensa päästäkseen niin korkealle, että aurinko sulattaa hänen siipensä.” -Jokrates

Jokrates Facebook

Jokrates Instagram

Jones – Rynnäkkökännit

Tietoisen räpin sanansaattaja Jones yllättää julkaisemalla ”juomalaulun”, mutta tietoista ja maltillista alkoholin käyttöä on kuitenkin alleviivattu uudella Rynnäkkökännit -kappaleella. ”Aijo olla kaatokännis en mä/ mutta en myöskään täysin selvä/ tänään mennää annoksella lääkinnällisellä/” -lainit kertovat hyvin siitä, että voi juoda, pitää hauskaa, mutta maltilla. Kuppia kaatavalle suomen väestölle biisi menee jopa oppitunnista, ketään kuitenkaan osoittelematta tai syyllistämättä. Tarinabiisejä pulpahtaa tänä päivänä pintaan harmillisen harvoin ja siksi on mukava elää biisin ajan kertojan tarina sakoista, nollaamiseen ja purkautumiseen. Tarinaa värittävät skitit tuo hauskaa höystettä biisiin ja sisältää hyvää läppää. Kappale julkaistiin jo aikaisemmin, mutta nyt viime viikolla kappale sai tuekseen musiikkivideon ja kokonaisuus ansaitsee paikan valittujen joukossa.

Ajoin peltipoliisiin, kurvasin seuraavan huoltsikan pihaan, nappasin sixpackin kyytiin ja päätin, että kulautan ne kotona suhteellisen nopealla tahdilla sisuksiin. Siinä pikkupäissäni aloin hoilaamaan kertosäkeen melodiaa, ja sanat syntyivät samalla kuin salamaniskusta. Täten päätin purkaa lapsenomaisen kettuuntumisen kokonaisen biisin muotoon. Huvittavaahan se on polttaa kääminsä moisesta pikkumaisuudesta. Onneksi osaan nauraa itselleni ja pilkesilmäkulmaisuus välittyy hyvin lopputuloksesta. Ryyppyrallit sikseen, huumorihan tästä loistaa ja lopulta sanoista on löydettävissä vahva kannanotto kohtuukäytön puolesta. Tärkeintä tässä biisissä on ehdottomasti säkeistöt – ja intro/outro, haha.” -Jones

Jones Facebook

Jones Instagram

Mikael Gabriel – Löytäjä saa pitää

Räpistä pesäeroa ottanut Mikael Gabriel on kasvattanut itsestään artistin, joka puhuttelee suurta yleisöä. Kaikki huomio on ansaittua ja vihan päältään karistaneella artistilla on entistä ehompi ja helposti lähestyttävämpi habitus. Mikaelin kohdalla voidaan puhua artistista, joka ei jämähdä yhteen tyyliin ja toista itseään, vaan pyrkii menemään aina eteenpäin ja uusiin ulottuvuuksiin. Mestarillisesti tuotettu biisi sisältää toimivaa afrikkavibaa ja kappale on mukavan maltillinen ja kestää varmasti kuuntelukertoja. Japanissa kuvattu, Viivi Huuskan ohjaama video nostaa biisin arvoa entisestään ja on erittäin näyttävä kokonaisuus.

Loma kaikesta on tehnyt mulle hyvää. Elämä tuntuu erilaiselta nyt, kun on saanut kunnolla levättyä. Uus musiikki alkoi syntyä ihan itsestään ja sen tekeminen on tuntunut todella hyvältä. Nää mun uudet biisit on syntynyt valojen täyttämässä Japanissa ja keskellä metsää Suomessa. Kaks hyvin erilaista paikkaa, mutta joissa kummassakin tunnen olevani kotona. Löytäjä saa pitää on ensimmäinen biisi joka tehtiin ja se tuntui myös oikealta valinnalta ensimmäiseksi sinkuksi mun seuraavalta albumilta” -Mikael Gabriel.

Mikael Gabriel Facebook

Mikael Gabriel Instagram