Tällä viikolla huomion ansaitsivat Gettomasa, Jones ja MC Kajo / Lehmä.

Viikon Valitut -juttusarjan tarkoituksena on kerätä joka viikon torstaiksi viimeaikoina julkaistuja kappaleita yhteen artikkeliin useammalta eri tekijältä

Yhden miehen yksipuoluejärjestelmän levyraatijaosto on käynyt läpi mielivaltaisessa diktaattorin autoritäärisessä ominaisuudessaan useamman kappaleen. Näistä itsevaltiaan ovat mm. maaseutuylpeydellään, kantaaottavalla asiasisällöllään sekä 90’s huumallaan vakuuttaneet (respectively) seuraavat julkaisut:

Gettomasa – Muijii stadis

Onko tässä bängeri, joka peittoaa jopa lössin? Mene ja tiedä, mutta lössi ympäri Suomen on ainakin odottanut tätä kuin kuuta nousevaa – uutta materiaalia Kortepohjan kuninkaalta. Vuoden 2012 räpin suomenmestari, jyväskyläläinen Gettomasa julkaisi viimein videon, Muijii stadis, jolle on kertynyt alle viikossa jo lähes 200 000 katselukertaa. Vellamon velhon uusin julkaisu on tällä hetkellä YouTuben trendaavissa videoissa 5. sijalla. Luvuista viis, antaa räppien puhua puolestaan.

Kyl sä tiesit, mä reppaan landee/
kato kiesi ja tsekkaa vanteet/
eka järvelle kroolaa matkaa/
ja sen jälkeen meen samoilla sortseilla ballaa raflaan/
ensivaikutelman tekemä tunne meinaa enemmän mulle ku et kenet sä tunnet/
se erottaa mut etelän kundeist, plus se et kuulet sen ku mä puhun leveetä murret/
meikä sanoo että “höllii”, tai sanon “maukasta, hiton liian läskii”/
nään mun jätkii, ne vitosia läpsii, niistä kaikil on kirjotettu ikoninen beyond niitten lätsiin/

JULKAISTU 24.01.2019

Jones – Globalismin Karmaa

Trilluminati kokoonpanossa yhdessä Jujun ja Tomi Randomin kanssa räppäävä Jones julkaisi soolotuotantona musiikkivideon kera yhteiskunnallisesti kantaaottavan kappaleen Globalismin Karmaa tuplasinkun muodossa. Biisi on yhdistelmä teknistä räppiä päräyttävine kiteytyksineen maailman vallitsevasta tilasta, unohtamatta tietenkään potkivaa boom bap -biittiä. Aihe nostatti ajatuksia siinä määrin, että toimitus lähestyi ensimmäiset biisinsä 11-vuotiaana tehnyttä artistia:

“Luin eräänä iltana Washingon Postin artikkelin Kongolaisesta kobolttikaivoksesta, joissa työskentelevistä henkilöistä suuri osa on lapsia, ja joiden raaka-aineet päätyvät bulvaanien kautta suurille elektroniikkayrityksille – ja lopulta meidän älypuhelimiin ja tietokoneisiin. Kun ostin mun älyluurin, annoin massini niille mulkuille, jotka alistaa noita köyhiä maita nälkää näkevine ihmisineen. Siitä se ajatus sitten lähti vyörymään ja otin biisiin mukaan muitakin ulottuvuuksia mitä oon märehtinyt omassa pääkopassani.

Kun ostaa mahdollisimman lähellä tuotettuja tuotteita niin tietääpähän ainakin ettei omat rahat valu moiseen paskaan. Sitä kun ostaa cashewpähkinöitä niin saattaa “tietämättään” olla rahoittajana toiminnalle, joka on puhdasta riistoa ja vääryttä toisella puolella maailmaa. Eikä monien tuotteiden alkuperää ja kaikkia vaiheita voi monimutkaisen yritysketjutuksen vuoksi aina edes selvittää. Tässä on globalismin varjopuoli. Avaan tuplasinkun toisella videollani Kaikki Löytyy Läheltä näkemyksiäni edeltävän ongelman purkuun.”  – Jones

JULKAISTU 31.01.2019

MC Kajo / Lehmä – Casio soi

Cheekilta tonnin pieraisseen riimikonkarin, freestyle-pioneerin ja kolminkertaisen räpin suomenmestarin Kajon sekä hänen siskonsa LEHMÄN (ent. MC Pyhä Lehmä) uusi single Casio soi tekee kunniaa ysärille ja hiphopin Suomeen rantautumiselle.

Biisi on räppäävien sisarusten nostalgiankatkuinen yläfemma lapsuusajan vanhalle Casiolle, josta soitettiin rumpubiitit isosiskon huoneessa. Kasettisoitin hoiti äänityksen recciä painamalla, sanakirja käänsi riimit suoraan suomesta englantiin ja setit vedettiin ykkösellä purkkiin. Oltiin valmiita maailman valloitukseen.

Kappaleen on tuottanut kovan luokan tekijä Tes La Rok, joka on niittänyt mainetta ja kunniaa maailmaa myöten ja duunannut musiikkia jo vuosien ajan. Hänet tunnetaan mm. suomalaisen dubin pioneerinä.

JULKAISTU 25.01.2019

MIKÄLI OLET KIINNOSTUNUT TARJOAMAAN JULKAISUASI  JUTTUSARJAAN, LAITATHAN ITSESTÄSI JA JULKAISUSTASI ESITTELYN OSOITTEESEEN: [email protected]