Oikein mukavaa ja musiikintäyteistä joulua! Livevuosi 2019 alkaa olla pikkuhiljaa taputeltu ja saimme suureksi onneksemme tänäkin vuonna nauttia useammankin ulkomaisen rap-legendan vierailusta täällä kaukaisessa kotimaassamme, jota Suomeksikin sanotaan. Sen kunniaksi haluan tässä Liveilmiöiden jouluspesiaaliosassa esitellä Top 3-listan omista kuluneen vuoden aikana näkemistäni ulkomaisten rap-artistien liveistä.

3: Digital Underground feat. Money B & Young Hump (Nosturi)

Kolmanneksi kovimmaksi ylsi alkujaan Oaklandista kotoisin olevan megakokoonpanon Digital Undergroundin keikka Jump Around Fest-tapahtumassa, jota vietettiin Nosturissa maaliskuussa. Koko possea ei lauteilla kuitenkaan nähty, vaan yhtyettä edustamaan olivat saapuneet Money B sekä uusin jäsen Young Hump, jotka vähäisestä yleisömäärästäkin huolimatta hoitivat homman todella hienosti himaan. Erityisesti mieleeni jäi, kun porukan kuopus Young Hump kävi välispiikkien aikana jakelemassa mintunlehtiä lahjaksi katsojille, jonka jälkeen fiilis myös yleisön puolella oli sananmukaisesti fresh, kuin Bel-Airin prinssi konsanaan. Tavoitin myös nuoren Humpin itsensä kommentoimaan Suomen reissuaan ja sain seuraavanlaiset terveiset, joita en ala tökeryyssyistä tässä suomentamaan:

“I was excited to see Finland especially after I found out J.R.R. Tolkien was inspired by Finland in creating the language of the elves. I brought The Silmarillion to read in Helsinki and I love the trees like he did. AND THE PEOPLE!!!”

2: Snak the Ripper (Virgin Oil)

Kakkossijalle pääsi kanadalaisräppärin Snak the Ripperin veto nyt jo edesmenneellä Virgin Oil-klubilla toukokuussa. Snakkia oli jo pitkään toivottu palaamaan taas keikalle Suomeen ja mm. Mellakka Festivalia järjestävä Westside Events Oy vastasi keväällä fanien rukouksiin ilmoittamalla uudesta keikasta. Suomalaiset selvästi rakastavat Snakkia ja sen kyllä keikan aikana myös aisti. Täyteen ladattu Virgin Oil heilui ja räppäsi uskollisesti mukana shown alusta loppuun niin, että suurimmalla osalla yleisöstä oli varmasti seuraavana aamuna niskat sekä äänihuulet kipeinä. Maestro itse loisti koko keikan suorastaan virheettömällä ulosannillaan ja hänen tavaramerkkinään toimiva, lähes hyökkäävää villikoiraa muistuttava räppityylinsä tempaisi kuulijat mukaansa sellaisella vimmalla, jota ei voi kuin ihailla.

1: Tech N9ne + Krizz Kaliko (Tavastia)

Listaykköseksi kohosi komeasti Tech N9nen ja Krizz Kalikon Tavastian keikka helmikuulta. Viimeisen päälle harjoiteltu, jokaista yksityiskohtaa myöten mietitty show oli lähes hypnoottista seurattavaa ja vaikeimmatkin flow-koukut tulivat ulos sellaisella roboottimaisella varmuudella, että se sai allekirjoittaneen pohtimaan ajoittain, ovatko nuo kaverit ihmisiä lainkaan. Suosikkikohtiani keikasta olivat hetket, joissa aivan simppeleillä koreografioilla onnistuttiin herättämään faneille entuudestaan tutut lyriikanpätkät aivan uudella tavalla henkiin ja tuntui, kuin tsekkaisin jotain helvetin loistavaa musikaalia, jossa nyt satutaan samalla vielä räppäämään paremmin kuin 99% jengistä. Hauskana yksityiskohtana vielä mainittakoon, että Tech heitti shown aikana pyyhkeensä yleisöön suoraan vaimolleni, joka oli kanssani keikasta nauttimassa. Kyllä, kodistamme löytyy siis herra Tech N9nen hikinen pyyhe, ei kun tarjouksia tekemään!