Vuosi 2020. Online-vuosi.

Tänä vuonna kaikki on siirretty nettiin. Palaverit, ruokaostokset, tanssitunnit, tapahtumat jne.

Katutanssiskenen tapahtumajärjestäjät ovat tehneet paljon duunia siirtäessään tapahtumansa online-muotoon mutta onko se ollut hyvä vai huono asia? Välittyykö fiilis ruutujen taakse? Tekevätkö kisoissa tuomarit erilaisia päätöksiä? Onko tapahtumat siirtyneet pysyvästi nettiin?

Eilen starttasi The Legits Blast Festivalin ensimmäinen päivä ja tulevana lauantaina on Red Bull BC ONE e-battlen finaalit. Nämä lukeutuvat isoimpiin breikkiskaboihin tällä hetkellä. Molemmilla on ollut online kisoihin huikeat osallitujamäärät kun Legits Blastin ensimmäisellä päivällä on n.900 tanssijaa ja Red Bull BC ONE e-battlen karsinnat keräsivät tänä vuonna yli 800 osallistumisvideota. Online-kisoissa korostuu entistä tärkeämpään rooliin ketkä istuvat tuomaristossa. Aiempaan standardiin verrattuna, että tuomareiden tulisi ymmärtää tanssia kokonaisvaltaisesti ja osaa tuomaroida myös sellaisia tyylejä joita itse ei edusta. Teknisyyden, musikaalisuuden, perusteiden, omaperäisyyden ja tyylin ym lisäksi online -kisoissa tuomarin pitää myös osata visualisoida tilanne niinkuin olisi paikan päällä. Sama energia ei valitettavasti koskaan välity ruudun kautta. Jos osalla on taustatukea online-battle tilanteessa runsain mitoin, niin tuomarin velvollisuus olisi pystyä keskittymään kuitenkin vain kisaajan suoritukseen eikä saisi sokeutua heidän ystävien takuuvarmaan kannustukseen ja hypetykseen. Sama tietysti pätee livenä tuomarointiin mutta korostuu online-battleissa jos toisen kisaajista on aivan yksin kameran edessä.

No entäs tuleeko sitten niitä kuuluisia ”vääriä päätöksiä”? Koska koko laji ja battlet ovat tunnetta täynnä ja makuasiat on makuasioita niin takuuvarmasti tulee eriäviä mielipiteitä päätöksistä myös online-battleissa. Tiukat battlet herättävät aina keskustelua niin kuin asiaan kuuluu. Hermoja palaa ja koetaan pettymyksiä jotka kaikki tulee luonnollisesti kisojen mukana. Vastapainona tietysti on aina myös riemua, positiivisuutta, kannustusta ja kaikkea sitä mikä on kuitenkin suurimmassa roolissa isommassa mittakaavassa.

Katutanssiskene voi tilanteesta huolimatta erittäin hyvin. Ihmiset jotka ovat skenessä eivät yksinkertaisesti katoa maailman nykyisen tilanteen vuoksi mutta livetapahtumaton vuosi olisi myös todella huonoa skenelle joka on viimevuosina ottanut isoja askelia eteenpäin. Yhä useampi taho on järjestänyt todella isoja kisoja ympäri maailmaa, breikki on olympialaisissa ja harrastajia on maailmanlaajuisesti enemmän kuin koskaan. Ilman minkäänlaisia tapahtumia ja tanssijoiden välisiä kohtaamisia skene ei liiku samalla tavalla eteenpäin. Breikkarit saavat eniten virtaa ja kehitystä tapahtuu eniten, sillon kun päästään ringittelemään muiden kanssa, sekä battlaamaan muita tanssijoita vastaan joiden aikana usein oppii paljon itsestään ja omasta lähestymisestä lajiin sekä koko kulttuuriin.

All-n-all. Online-tapahtumat on todella tärkeitä olla olemassa. Niiden välityksellä saamme pidettyä yllä edes jonkinlaista yhteyttä muihin tanssijoihin, yleiseen fiilikseen kuinka skene voi ja samalla inspiroitua aivan uudella tavalla. Kukaan ei osaa arvioida millon on oikeasti turvallista taas järjestää live-tapahtumia ja siksi on tärkeää että teemme kaikkemme että edes jonkinlainen kulttuuri ja fiilis säilyy skenessä mukana.

Upeaa on ollut huomata se kuinka mukana tanssijat ovat. Osallistujiin lukeutuu niin harrastajia kuin myös veteraaneja samalla tavalla kuin live-tapahtumissa.

Tämän viikon lauantaina käydään mm. BC ONE e-battlen finaalit jotka starttaavat lauantaina 24.10. klo21:00 Suomen aikaa. Livelähetykseen voit osallistua maksutta muunmuassa redbullbcone.com  nettisivujen kautta.