B-boying, B-girling, Breaking eli suomeksi Breikki. Tämä 1970 -luvulla New Yorkissa syntynyt elämäntyyli on levinnyt yli 50 vuoden aikana laajasti ympäri maailmaa ja on nykyään tunnetumpaa ja suositumpaa kuin koskaan lajinsa historiassa. Harrastajia on enemmän kuin koskaan ja lajin historiasta tiedetään kokoajan yhä enemmän tutkijoiden tehdessä arvokasta työtä sen selvittämisessä. Isot yritykset tekevät skenen vaikuttajien kanssa yhteistyötä sekä sponsoroi tapahtumia ja tanssijoita ja yhä useampi breikkari tanssii ammatikseen täyspäiväisesti.


Laji on kehittynyt valtavasti vuosikymmenien aikana ja nykyään breikkarit lähestulkoon lentävät lavoilla. Aina ei kuitenkaan ole ollut näin. Laji sai alkunsa pienistä bileistä, missä nuoret kokoontuivat tanssimaan ja nauttimaan musiikista, tavalla johon heillä ei ollut aiemmin mahdollisuutta. New Yorkilainen Clive Cambell a.k.a. DJ Kool Herc (joka myös antoi breikkareille heidän nimensä) oli edellä aikaansa järjestäessään nuorille bileitä, joihin kaikki olivat tervetulleita. Herc käytti soittaessaan kehittämäänsä tekniikkaa nimeltään The-Merry-Go-Round jolla hän toisti kappaleiden Breakdown -osuutta peräjälkeen saumattomasti luoden pidempiä sektioita, joissa oli kuultavissa vain kappaleen rummut, kitara ja basso. Pidennettyjen breakdown osuuksien ajan tanssilattiat ottivat haltuun nuoret jotka Kool Herc nimesi Bboyksi. Break boys koska he tanssivat nimenomaan breakdownin aikana tietyllä tavalla. Tähän aikaan tanssijat ottivat vaikutteita muunmuassa James Brownista sekä Kung Fu elokuvista ja tanssijoiden signature -liikkeisiin kuului muunmuassa liikkeitä kuten ”nuorallatanssija” ja ”moottoripyörä“. Breikin liikekieli oli vasta aluillaan, mutta omien liikkeiden keksiminen oli kaikki kaikessa.

 

Tanssin kehittyessä siihen tuli mukaan entistä fyysisempiä ja teknisempiä liikkeitä. Tähän aikaan nuori Bboy Crazy Legs oli skenessä vahvasti läsnä kuten monet muut Puerto Ricolaiset breikkarit, joiden sanotaan nostaneen lajin seuraavalle tasolle tuoden liikekieleen mukaan akrobaattisempia ja teknisesti vaativampia uusia liikkeitä. Crazy Legs kuuluu legendaariseen Rock Steady Crewiin joka mm kiersi aikoinaan maailmaa ”Hey you The Rock Steady Crew” -hittikappaleellaan. Nykyään hän kiertää maailmaa tuomaroimassa ja juontamassa eri tapahtumia. Ryhmän vaikutus breikkiskeneen maailmanlaajuisesti on korvaamaton. Crazy Legs joka toimii ryhmän johtajana oli osana myös legendaarista Rock steady vs. Dynamic Rockers battlea Lincoln Centerin edessä vuonna 1982.


Crazy Legs ringissä

Crazy Legs on myös vastuussa yhden breikille ominaisimman ja tunnistettavimman liikkeen keksimisestä. Vahingossa. Windmill a.k.a tuulimylly syntyi kun hän oli ollut treenamaassa Crotona Avenuella Bronxissa eräällä pienellä käytävällä. Treenatessaan ”chair freeze” nimistä liikettä kierteellä eikä halunnut jalkojen koskettavan käytävän seiniä, jonka seurauksena hän veti itsenä kerälle ja pyörähti selällään. Ystävänsä innostuttua liikkeestä hän kehitti liikettä pidemmälle jonka ansiosta kehittyi alkuperäiseltä nimeltään ”contiuous backspin” josta kehittyi nykyisin tuulimyllynä tunnettu liike. Tätä vahingossa keksittyä liikettä monet pitävät breikin power -liikkeiden syntynä.

Allekirjoittaneen Chair Freeze.

Windmills

Bboy Storm powermoves

Nykyisin tuulimyllystä on olemassa lukematon määrä eri versioita ja se kuuluu breikin perusliikkeisiin. Mukaan on tullut myös fysiikkaa uhmaavia liikkeitä joissa breikkarit lähestulkoon lentävät. Mitä tulevaisuus tuo lajille jää nähtäväksi ja odotamme tätä innolla.