Samu Haber

Samu Haber on 43-vuotias Sunrise Avenuen perustajajäsen, kitaristi, lauluntekijä ja laulaja. Haber nauttii suuresta suosiosta Euroopassa, varsinkin Saksassa. Laulaja on ollut tähtituomarina Saksan Voice of Finlandissa, sanoittanut kappaleita muille artisteille ja osallistunut Suomessa suosittuun TV-formaattiin Vain Elämää. Sunrise Avenue lopettaa toiminta Syksyllä 2020. Katso yhtyeen viimeiset keikat, levyt, albumit ja Thank you for everything -kiertueen aikataulu.

Samu Haber 02.04.1976

Samu Aleksi Haber syntyi Helsingissä 2. päivä huhtikuuta 1976. Samu Haber on suomalaisen poprockyhtyeen Sunrise Avenuen laulaja, kitaristi ja lauluntekijä. Haber perusti Sunrise-nimisen duon vuonna 1992 yhdessä myöhemmin soolouralle päätyneen Jan Hohenthalin kanssa. Varsinaisen Sunrise Avenue -yhtyeen perustaminen tapahtui vuonna 2002 yhdessä Janne Kärkkäisen kanssa.

Samu Haber tunnetaan intohimoisena HIFK:n fanina ja laulaja onkin yleinen näky HIFK:n otteluissa, jos keikkakalenteri antaa myöden. Samu Haber itse pelasi Espoon Kiekkoseurassa 14-vuotiaaksi asti, mutta lopetti jääkiekon, koska musiikki vei miehen mennessään. Samu Haberin isä on kotoisin Saksasta, mutta Samu Haber on syntynyt Helsingissä, missä hän asuu nykyäänkin. Kitaristi on asunut myös joitakin vuosia Espanjassa, jolloin hän työskenteli baareissa, pyöritti mobiilibisnestä ja myi lomaosakkeita. Nuoruudessaan Haber soitti kitaraa Absurdus-nimisessä heavy-bändissä

Samu Haber & Sunrise Avenue

Sunrise Avenue näki päivänvalon vuonna 2002, kun Samu Haber ja Janne Kärkkäinen perustivat yhtyeen. Kärkkäinen kuitenkin erotettiin bändistä vuonna 2007. Ero tuli Kärkkäiselle omien sanojensa mukaan täytenä yllätyksenä. Samu Haber selvitti tilannetta medialla ja vetosi yhtyeen huonoksi muuttuneeseen ilmapiiriin. Asiaa käsiteltiin oikeudessa, mutta kaverukset ovat myöhemmin sopineet riitansa. Asia painoi Haberia vielä pitkän aikaa, josta mies avautuu Vain Elämää -ohjelmassa.

Samu Haber on ollut mukana jokaisen Sunrise Avenuen julkaiseman musiikkikappaleen teossa yksin tai yhdessä tuottajan tai co-writerin kanssa. Kansainvälisen Sunrise Avenue -menestyskappaleen ”Hollywood Hills” hän on säveltänyt kokonaan yksin.

Samu Haber ja Hollywood Hills

Samu Haberin ja Sunrise Avenuen yksi menestyneimmistä kappaleista on Hollywood Hills. Kappale on kokonaan Haberin tekemä sanoituksineen ja sävellyksineen. Ilman tuskaa ja hikeä kappale ei kuitenkaan valmistunut ja panokset olivat kovat; joko tehdä hitti tai laitettava pillit pussiin. Historia juontaa juurensa vuodesta 2010, kun yhtyeen toinen levy Popgasm ei breikannutkaan odotetusti, ja levy-yhtiö EMI antoi Haberille painetta kolmannen albumin työstämiseen.

Haber pakkasi kitaransa ja matkusti kuukaudeksi Amerikkaan, Los Angelesiin, työstämään musiikkia. Hollywood Hills -kappale syntyi matkan viimeisenä iltana, kun rokkitähti katseli auringon laskua Hollywood-kukkuloiden pimentoon ja lausui ”Bye Bye Hollywood Hills”. Haber alkoi alustamaan tulevaa hittiään ja näin syntyi kappale Hollywood Hills, joka kertoo yksinäisen miehen Amerikan reissusta ja sen kaipuusta, kun kotiinlähtö iskee. Katso Hollywood Hills -kappaleen musiikkivideo alhaalta. Jos video ei näy, katso se suoraan täältä>>

Samu Haber Vain Elämää

Haber osallistui pitkän harkinnan jälkeen Suomessa suosittuun Vain Elämää -formaattiin, jossa seitsemän suomalaista artistia laulaa vuorollaan päivän artistina olevan kappaleita ja tekee niistä oman versionsa. Haber osallistui Vain Elämää -ohjelmaan kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran laulaja nähtiin ohjelmassa vuonna 2017, joka oli ohjelman kuudes tuotantokausi. Kausi kuvattiin Espanjassa Mondan linnassa. Mukana tuotantokaudella olivat Samu Haberin lisäksi Nikke Ankara, Laura Voutilainen, Irina, Robin, Petra sekä edesmennyt Olli Lindholm. Kausi huipentui syksyllä 2017 Harwall Areenalla järjestettyyn superkonserttiin.

Paluu Satulinnaan

Toisen kerran Samu Haber nähtiin Vain Elämää -ohjelmassa syksyllä 2019. Kyseessä oli ohjelman kymmenes tuotantokausi ja toinen ALL STARS -kausi, missä oli mukana jo kertaalleen ohjelmassa esiintyneet artistit. Samu Haberin lisäksi toisella ALL STARS -kaudella mukana olivat Antti Tuisku, Elastinen, Lauri Tähkä, Elastinen, Maija Vilkkumaa, Vesala ja VilleGalle. Ohjelma kuvattiin tutussa miljöössä Hirvensalmen Satulinnassa.

10. tuotantokausi oli jälleen menestys suurine hitteineen parin heikomman kauden jälkeen. Samu Haberin jakso oli tuotantokauden toiseksi suosituin keräten 624 000 silmäparia television ääreen. Laulaja antoi ensimmäisestä vierailustaan poiketen yllättävän paljon itsestään ja kertoi mielenkiintoisia tarinoita elämästään sekä urastaan.

Samu Haberin päivän kappaleet

  • Fairytale Gone Bad -Vesala
  • Birds and Bees -Antti Tuisku
  • Pilasit mun elämän (Forever Yours) -Elastinen
  • Tässä nää nyt on (Welcome to My Life) -Erin
  • Miehessä vikkaa (I Help You Hate Me) -Lauri Tähkä & Tuuletar
  • New York (Hollywood Hills) -Maija Vilkkumaa
  • Heartbreak Century -VilleGalle

Samu Haberin esittämät kappaleet

Samu Haber liitetty Katiska-vyyhtiin

Samu Haber on menneisyydessä tuomittu kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen talouspetoksesta. Laulaja oli osana isoa petosvyyhtiä, jossa huijattiin yli satoja suomalaisia liittyen lomaosakkeisiin. Suomessa paljastui vuonna 2019 poikkeuksellisen suuri huumeiden salakuljetus -ja myyntirikos, Katiska-vyyhti, mihin Samu Haber on myös liitetty – kiitos Suomen median. Haberia epäillään huumausainerikoksesta, ja laulaja on myöntänyt kokaiinin käytön Ruisrockissa vuonna 2019.

Haber oli omiensa sanojensa mukaan väärässä paikassa väärään aikaan, kun Katiska-vyyhdin pääepäillyt järjestivät Ruisrockissa jatkobileet, missä myös Samu Haber oli käynyt. Laulajaa epäillään huumausainarikoksesta, josta voi saada sakkoja, ehdollista tai 2-vuotta vankeutta.

Sunrise Avenue – Levyt & Albumit

Sunrise Avenuen debyyttialbumi On the Way to Wonderland julkaistiin vuonna 2006. Kaiken kaikkiaan yhtye ehti julkaista uransa aikana kuusi pitkäsoittoa, joista yksi on kokoelmalevy Fairytales – Best of 2006–2014. Viimeisin albumi julkaistiin lokakuussa 2017 ja levyn nimi on Heartbreak Century. Levy nousi heti Saksan soittolistan ykköseksi. Sunrise Avenue on Suomen yksi menestyneimpiä kansainvälisiä yhtyeitä. Bändin levyjä on myyty noin 2,6 miljoonaa kappaletta. Samu Haberilla on ollut sormensa pelissä jokaisessa yhtyeen kappaleessa niin säveltäjänä kuin sanoittajana.

Albumit & Levyt

On the Way to Wonderland
Julkaistiin helmikuussa 2006.

Popgasm
Julkaistiin vuonna 2009.

Out of Style
Julkaistiin vuonna 2011. Sisältää hitin Hollywood Hills.

Unholy Ground
Julkaistiin 2013.

Fairytales – Best of 2006–2014
Ensimmäinen kokoelmalevy. Julkaistiin 2014.

Heartbreak Century
Julkaistiin syksyllä 2017. Yhtyeen viimeisin albumi.

Sunrise Avenue – The Final Tour 2020

Samu Haberin ja Sunrise Avenue päättävät mittavan uransa 15. päivä elokuuta 2020 olympiastadionille. Yhtye vetää kaksi olympiastadionkeikkaa Suomessa. Ensimmäinen keikka olympiastadionilla järjestetään perjantaina 14. päivä elokuuta ja toinen heti perään lauantaina, mikä on Sunrise Avenuen ja Samu Haberin viimeinen veto sekä samalla The final Tour 2020 päätöskeikka. Suomessa Samu Haberin ja Sunrise Avenuen voi nähdä Helsingin olympiastadionkeikkojen lisäksi Provinssissa.

Samu Haber & Sunrise Avenue Keikat 2020

Samu Haber & Sunrise Avenuen keikat 2020

Thank You For Everything -Tour

Toukokuu 04.05 2020
Kleine Scheidegg, Sveitsi

Kesäkuu 03.06.2020
Leipzig Arena, Leipzig, Saksa

Kesäkuu 04.06.2020
Leipzig Arena, Leipzig, Saksa

Kesäkuu 05.06.2020
Barclaycard Arena, Hampuri, Saksa

Kesäkuu 23.06.2020
Hanns-Martin-Schleyer-Halle, Stuttgart, Saksa

Kesäkuu 25.06.2020
Festhalle, Frankfurt, Saksa

Kesäkuu 26.06.2020
Provinssirock, Seinäjoki, Suomi

Kesäkuu 27.06.2020
Mercedes-Benz Arena, Berlin, Saksa

Heinäkuu 03.07.2020
Zürich Hallenstadion, Zürich, Sveitsi

Heinäkuu 04.07.2020
Zürich Hallenstadion, Zürich, Sveitsi

Heinäkuu 11.07.2020
Barclaycard Arena, Hampuri, Saksa

Heinäkuu 24.07.2020
Vienna Stadthalle, Wien, Itävalta

Heinäkuu 25.07.2020
Munich Olympiahalle, München, Saksa

Heinäkuu 26.07.2020
Olympiahalle, München, Saksa

Heinäkuu 30.07.2020
TUI Arena, Hannover, Saksa

Heinäkuu 31.07.2020
ISS Dome, Düsseldorf, Saksa

Elokuu 01.08.2020
Cologne Lanxess Arena, Köln, Saksa

Elokuu 14.08.2020
Helsingin Olympiastadion, Helsinki

Elokuu 15.08.2020
Helsingin Olympiastadion, Helsinki

FEAT.FI – Urbaani Media

Feat.fi on suomalainen urbaani media, joka tarjoaa mielenkiintoisimmat puheenaiheet, uutiset sekä akuuteimman podcastin. Feat.fi edustaa tapahtumissa ja kesän festareilla luoden urbaania mediasisältöä.

 

Lähteet: Wikipedia, Meteli.net, sunriseave.com