Aina on melko tuore projekti, mutta ihminen Ainan takana ei ole mikään uusi tekijä kotimaisella musiikkikentällä. Taustalle mahtuu useampi bändikuvio ja esimerkiksi musantekoa ja keikkailua Stepan kanssa. Artisti on myös yksi niistä, jotka valikoituivat mukaan klassikkostatuksen jo syntyessään saaneelle Rekamin Pihlderberg -albumille. Toimituksen oli otettava selvää minkälainen ihminen löytyy upean äänen takaa.

Kerro vähän itsestäsi, kuka olet ja mistä tulet?

Mä oon Iina Mutikainen, kohta 28 -vuotias ja Keuruulta kotoisin. Asuin vuoden Orivedellä ja kävin siellä Oriveden Opiston musiikkilinjan. Sieltä muutin Turkuun, jossa opiskelin Konservatoriossa muusikoksi ja nyt oon asunut neljä vuotta Helsingissä.

Kuinka nuorena musiikki on tullut mukaan sun kuvioihin?

No musiikki on ollut aina tosi lähellä, oon laulanut lapsena jo todella paljon kuulemma. 8 -vuotiaana aloin soittamaan klassista pianoa ja soitinkin sitä useamman vuoden, mutta sit tajusin laulun olevan se mun juttu. Turkuun muuttaessa rupesin saamaan keikkoja ja freelance -musahommia ja rupesin myös tekemään omia biisejä. Sitten muutin tosiaan vuonna 2015 Helsinkiin opiskelemaan laulunopettajaksi ja täällä on lähtenyt vielä enemmän tuo oman musan tekeminen käyntiin ja on tullut esimerkiksi noita fiittausjuttuja.

Onko musta rytmimusiikki ollut aina nimenomaan se sun juttu?

On joo, se on ollut aina se mun vahvin alue. Meillä on Turussa osellanen 12 -henkinen bändi, kun Dandy Gravy ‘n’ Funks, jonka kanssa ollaan soitettu sellasta musaa. Mulla on niin tumma soundi, että se on aina sopinut sellaseen. Ensimmäiset räppihommat lähti myös Turussa, siellä järjestettiin aikoinaan sellasta RCM -jamitteluiltaa. Siellä yhdisteltiin just livebändiä ja räppäämistä, se on varmaan ollut ensimmäinen kokemus. Sitten kun tutustuin tohon jyväskyläläiseen Soul Valpioon vuonna 2014, oli jo puhetta että pitäis tehdä musaa yhdessä. Parin vuoden päästä päädyin sitten sen levylle fiittaamaan. Ja sitten haha…en mä oikeen tiedä mitä on tapahtunut. Sana on kiirinyt ja ihmiset on löytäny mut ja yhteistyöpyyntöjä on tullut tosi paljon.

Kuinka monessa eri projektissa olet nyt yhtäaikaisesti mukana?

Toi on tosi vaikea kysymys, kun tekee niin paljon. Mutta tosiaan tää Aina -sooloprojektihomma, sitten toi Toistuvat Yllätykset -hip hop kokoonpano, jossa on kolme räppäriä, breikkareita ja dj. Sitten tosiaan toi Dandy Gravy ‘n’ Funks -yhtye. Mutta sitten mä teen myös freelance -muusikkona hommia, niin on paljon sellasia kertaluontosia juttuja ja kaikenmaailman juhlabänditouhuja. Haha, monta rautaa tulessa. Stepan kanssa ollaan viime vuosina tehty hommia, musaa ja keikkoja.

TSEKKAA TOISTUVIEN YLLÄTYKSIEN “PANE ÄLÄ TAPPELE II” -MUSAVIDEO:

 

Saatko elantosi kokonaan musapuolelta nyt jo?

No viime kesä oli ensimmäinen, kun en hakenut kesätöitä. Ja nyt kun valmistun kesäkuussa laulunopettajaksi jää nähtäväksi, että kuinka ne musahommat kantaa. Kuinka paljon riittää oppilaita ja keikkaa. Hah, pitäis oppia markkinoimaan itteään, ettei tarvis mennä esimerkiks enää torille marjoja myymään.

Oletko missä määrin törmännyt tytöttelyyn tai vähättelyyn tuolla melko miesvoittoisella alalla?

No täytyy sanoa, että kun oon ollut vaikka jossain räppitapahtumassa, jossa on useampia kokoonpanoja samalla bäkkärillä, niin välillä tulee tilanteita, joissa ihminen/ihmiset tulee kättelemään kaikkia muita. Automaattisesti kelataan, että mä en ole artisti, vaan siellä jonkun siivellä.

Mä käsittelenkin tota aihetta Toistuvien Yllätyksien skittibiisillä “Aina Asiaa” haha! Se lähtee sanoilla “Jatkossa voit mua bäkkärillä moikkaa -En oo koristeena, enkä tullu muiden juttui toistaa”. Haha!

Täytyy kyllä samaan hengenvetoon silti todeta, että tuolta löytyy myös todella paljon ihan päinvastaisia tyyppejä, jotka käyttäytyy todella herrasmiesmäisesti.

Mikä on sun lempivaihe musiikinteon ketjussa, oletko enemmän innoissasi studiossa kokatessa, vai sitten livenä esiintyessä ja tarjoamassa lopputuotetta?

Vaikka mä rakastankin musiikin tekemistä, niin pakko sanoa että ehdottomasti live! Mulla on ollut jo tosi nuoresta asti sellanen juttu, että mä viihdyn lavalla ja elän siitä fiiliksestä. Tuntuu, että lavalla mä puhkeen kukkaan ja toivon, että ihmiset pääsis näkemään sen fiiliksen.

 

Mistä ja koska tämä Aina -projekti on lähtenyt ja onko projektilla joku selkeä suunnitelma ja aikataulu?

No alkuun ei ollut mitään suunnitelmaa. Sattalite -Antti lähetti mulle viestin Instagramissa, että tehdäänkö jotain häröilymusaa yhdessä ja sitten hän lähetti mulle biittejä. Mä tein sitten yhden biisin, tai siis me tehtiin yks biisi valmiiksi studiolla ja kyllä sitten oli heti selvää, että sitä tehdään lisää. Meidän yhteistyö sujui niin hyvin ja meillä oli niin kivaa!

Tarkoitus on siis tehdä EP ja etsiä sille julkaisija. Tämä ensimmäinen Silloin Nuorena -single julkaistiin Antin ja Haamu -Mikan kanssa omakustanteena, kun mä halusin laittaa jo jotain näyttöä ulos. Meillä on siis jo melkein EP:n verran lähes valmiita biisejä kasassa, mutta niitä pitää vielä vähän hioa.

Mä en vielä ihan tiedä, että julkaistaanko vielä toinen sinkku, vai koitetaanko vaan saada suoraan EP ulos jotain kautta. Musavideostakin on ollut puhetta, mut en tiedä vielä mistä biisistä se sitten tehtäis.

Heitä joku esimerkki kotimaiselta musakentältä, joka on kolissut sulle tosi kovaa.

Tää on vaikee, koska hyviä juttuja on niin paljon. Hmm, no Jesse Markinin musasta mä oon tykännyt tosi paljon. Ja Palefacen Aakkosmurha oli todella kova!

 

AINA FACEBOOKISSA: https://www.facebook.com/ainamusiikki/

AINA INSTAGRAMISSA: https://www.instagram.com/ainalaulaina/?hl=fi

 

KUUNTELE “SILLOIN NUORENA” -SINGLE: