Altiksen odotettu neljäs sooloalbumi Musta Valo ilmestyi perjantaina Spotifyhin. Kyseinen Turusta ponnistava artisti on nauttinut eräänlaista kulttimainetta jo ekasta julkaisustaan saakka ja fanit hyppinevätkin riemusta Seben sekopäisen saagan saadessa viimein odotetun jatko-osansa.

Altis on artisti, joka tunnetaan muun muassa ällöttävän kovista iskulinjoistaan, pirullisen nerokkaista multiriimeistään sekä flipahtaneista lyriikoistaan, joissa mielikuvituksella ei ole rajaa. Mies on aikanaan riiimitellyt esimerkiksi seuraavasti: Samalla nauroin, miten rakastan vauvoi/ pehmeeseen päähän on hyvä hakata nauloi/

En tiedä onko äskeisistä barsseista ulospäin välittyvä kuva enää se, jonka kolmekymppinen Sebe haluaa itsestään antaa, mutta tuo läppä selittää hyvin sitä tiettyä sysimustaa huumoria, joka on värittänyt Altiksen tuotantoa alusta asti. Konspetin kutkuttavuutta on lisännyt sekin seikka, että kuulijan on saattanut olla välillä vaikeaa piirtää selkeää viivaa sen välille, mikä on puhdasta läpänheittoa ja mikä puolestaan räppärin todellista elämää.

Huumoria tai ei, niin sellaiset hänen sanoituksissaan tiheästi toistuvat teemat, kuin vaikkapa päihteet sekä mielenterveysongelmat, kuvastavat kuitenkin monen suomalaisen ihan oikeaakin mielenmaisemaa ja siksi miehen musiikki onnistuu puhuttelemaan myös vakavuudessaan. Tietoistakin vakavoitumista on uutta levyä valmistellessa tapahtunut.

-Oon julkassu 4 levyy aika sekavissa oloissa ja nyt päätin tehdä tän Musta Valo-platan selvinpäin, koska en haluu enää vaan räpätä, vaan tehdä mahdollisimman hyvää musaa, Altis avaa.

Uusi albumi rutistettiin kasaan myös ilmeisen tehokkaalla työtahdilla.

-Ihmiset kysyy, kuinka kauan tässä levyssä meni, enkä oikein osaa vastata siihen… Oon pyöritellyt näitä huonoja viboja päässä jo vuosia, mutta toisaalta tä platta tehtiin noin 4 kuukaudessa, Altis kertoo.

Levyn biittipuoli miellyttänee uskollisia faneja, nimittäin niin sanottuun träppäilyyn ei olla lähdetty mukaan oikeastaan lainkaan. Myös fiittivalinnat ovat osuvia ja kukapa vanhemman koulun räpin kuluttaja nyt ei haluaisi kuulla esimerkiksi Skandaalia, Rivoa sekä Sebeä samalla träkillä tiputtelemassa punchlinea hakkaavien rumpujen säestämänä. Iskulinjan ystäviä levyllä siunataan lisäksi Skene Haltuun -kappaleella, josta ilmestyi myös musavideo.

Aiemmin mainitsemani vakavoituminen puolestaan kuuluu ainakin sellaisilla raidoilla kuin Sudet Ulvoo sekä Laskee. Albumin mahdollisesti flipanneinta antia taas edustaa Terapia Pt 2, jolla Altis palaa vuosien jälkeen terapeutin piinapenkkiin kuulusteltavaksi. Kuinka Musta Valo sitten eroaa artistin aiemmasta tuotannosta?

Ero aikaisempiin levyihin on se, että käsittelen omia ongelmia myös muuten, kuin huumorin avulla. Parin biisin kohdalla kirjotusprosessi tuntui vaikeelta, mutta kun ne riimit oli räkästy purkkiin, niin pieni paino harteilta tipahti pois.

Musta huumori tulee aina pysymään mun veressä, mutta joskus täytyy olla täysin rehellinen ja purkaa se paperille, ellei halua, että pää sekoo lopullisesti. Tä on mun tapa käsitellä asioita ja jos sä et kestä sitä, niin älä kuuntele ja suksi vittuun, Altis tykittää.