Itsenäinen musiikintekijä voi lähitulevaisuudessa ladata musiikkiaan oma-alotteisesti Spotifyyn suoraan ilman levy-yhtiötä tai kolmatta osapuolta – veloituksetta.

Spotify uutisoi 20. syyskuuta julkaiseensa beta-version ominaisuudesta, jossa musiikintekijä voi ladata suoraan Spotifyyn omia teoksiaan Spotify for Artist sivun/sovelluksen kautta. Palvelu on täysin maksuton ja artisti voi ladata kappaleitaan suoratoistopalveluun rajattomasti. Spotify ei koske myöskään kappaleiden kuuntelukertojen kerryttämiin streamauskorvauksiin – artisti saa streamaustulot kokonaisuudessaan itselleen. (Lähde: Spotify For Artist)

Toistaiseksi omien biisien lataaminen suoraan Spotifyyn ilman välikäsiä on mahdollista vain kouralliselle yhdysvaltalaisia artisteja, mutta Spotify ilmoitti kutsuvansa kokeiluun lähitulevaisuudessa joukon uusia artisteja, levy-yhtiöitä ja muita tiimejä.

Vallankumousmielisimmät artistit voivat jo nyt ilmoittaa Spotifylle halukkuudestaan osallistua kokeiluun liittymällä sähköposti-ilmoituslistalle, jonka kautta musiikintekijä voidaan kutsua beta-version kokeiluun piakkoin.

Pilkun viilausta, pilkun viilausta…

Aiemmin Yle uutisoi, että “Spotify maksaa suoraan palveluun julkaiseville artisteille 50 prosenttia kappaleiden striimaamisesta saadusta tuotosta, mikä on prosentuaalisesti enemmän kuin levy-yhtiön tai kolmannen osapuolen jakelijan kautta saatava palkkio“. Virke pitää sisällään ainakin kolme asiavirhettä, jotka lienee sopivaa korjata.

1) Spotify ei tule koskemaan artistin royalteihin (kappaleen streamausten kerryttämiin tuottoihin) – kaikki streamaustuotot tullaan antamaan asianomaiselle artistille.

2) Levy-yhtiöt ottavat tyypillisesti ainakin 50% biisin streamaustuotoista, jonka jälkeen jäävä osuus jaetaan artist(e)ille. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen kirjoitettu tosiasia. On olemassa myös sopimuksia, joissa artistille jää enemmän.

3) Jotkin kolmannet osapuolet eivät ota lainkaan biisin kerryttämiä streamauskorvauksia itselleen, vaan artistille jää 100% kuuntelukertojen kerryttämistä tuotoista. Monesti em. kaltainen palvelu ottaa kuitenkin vuosimaksun, jota vastaan artisti voi ladata suoratoistopalveluihin rajattomasti musiikkia – mutta saa siis kaikki streamauskorvaukset itselleen. Tällaisista palveluntarjoajista mainittakoon Distrokidjonka halvin vuosilisenssi rajattomalla kappalelatausmäärällä on tällä hetkellä 20 dollaria (n. 16 euroa).

(Huom! Knoppitietoa distrokidistä musiikintekijöille! Palvelussa on mahdollista tehdä yksittäiselle kappaleelle Team. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen kappaleen kohdalla voi streamauskorvaukset säätää valumaan sovitulla prosenttiosuudella esim. kaikille biisin tekemisessä mukana olleille henkilöille, kuten tuottajat, feattaajat ym… Ei maksettu mainos.)

Palvelu parantaa mahdollisuuksia itsenäiselle julkaisutoiminnalle.

Musiikintekijä voi ladata itse kappaleensa Spotifyyn oman sovelluksensa kautta, ajastaa sopivan julkaisupäivän ja esikatsella miltä julkaisu tulee näyttämään “kuuntelijan silmin”, ennen kuin kappale tulee julkiseksi.

Julkaisupäivän jälkeenkin kaikki kappaleeseen liittyvä metadata on käyttäjän muokattavissa itsenäisesti, helposti ja nopeasti. Palvelussa musiikintekijä tulee saamaan toistoista kertyneet korvaukset suoraan tilillensä, kerran kuussa. Spotify For Artist -sovelluksessa tulee olemaan myös selkeä raportointijärjestelmä muiden tilastotietojen joukossa siitä, minkä verran mikäkin kappale on kerryttänyt tuottoja.

Biisien lataaminen palvelun kautta tulee olemaan täysin ilmaista riippumatta siitä kuinka paljon tai miten usein artisti julkaisee musiikkiaan.

Mikäli artisti haluaa kokeilla palvelua, on hänen(toistaiseksi) oltava ns. indie -artisti eli musiikintekijä, jolla ei ole sopimusta levy-yhtiön kanssa.