Korona muutti meidän kaikkien elämän kertaheitolla ja odotetun kevään ja kesän keikat festarit sekä suuret live-tapahtumat kaikki peruttiin. Siinä missä keikkailevat artistit ovat järjestäneet online -keikkoja ovat myös lukuisat katutanssikisat siirtyneet online -muotoon.

 

Maailmanlaajuisesti tulee menemään vielä pitkään että saadaan järjestettyä kansainvälisesti samanlaisia tapahtumia kuin ennen pandemiaa, mutta se ei ole pysäyttänyt katutanssiskeneä. Perinteiset katutanssikisat koostuvat yleisöstä, kisaajista, tuomaristosta, dj:stä sekä juontajasta. Kutsuvieraskisoja lukuunottamatta kilpailukonseptit sisältävät aina karsintakierroksen joka voi lajista riippuen olla joko:

Showcase-kierros jossa jokainen tanssija, kisapari tai ryhmä esittelee oman osaamisen tason lyhyesti.

Cypher-karsinnat missä kaikki tanssijat ovat vapaita tanssimaan ringeissä pidemmän aikaa joka mahdollistaa laajemman osaamisen esittelyn.

Karsinta battle -kierros jossa kaikki kisaan ilmoittautuneet arvotaan pareiksi jotka ottavat toisistaan mittaa yhden kierroksen battlen muodossa.

Tuomarit valitsevat jatkoon parhaat kisaajat jotka seuraavilla kierroksilla battlaavat toisiansa vastaan kierros kierrokselta kunnes voittaja kruunataan.

Olosuhteiden pakosta kun live-tapahtumat ja varsinkin kansainväliset tapahtumat ovat nyt jäissä, monet katutanssikisajärjestäjät ovat käyttäneet innovatiivisia ratkaisuja online -kisojen järjestämiseen. Instagramin kautta on järjestetty useampia kisoja missä tanssijat kuvaavat oman karsintakierrossoolonsa kotoa käsin ja tuomaristo joka myös toimii omista kodeistaan valitsevat jatkoonpääsijät jonka jälkeen on siirrytty joko seuraavalle kierrokselle kuvatuilla sooloilla tai live stream -battleihin missä mukana linjoilla ovat olleet kisaajat, tuomarit, dj, juontaja ja yleisö jokainen omasta kodistaan ympäri maailmaa.

 

Muunmuassa Etelä-Korealainen ryhmä Floor Gangz järjesti kansainvälisen footwork -kilpailun jossa breikkarit ottivat mittaa toisistaan breikille ominaisen jälkatyöskentelyn muodossa jossa isot power -liikkeet eivät olleet sallittuja.

Kisojen voittajaksi kruunattiin San Diegosta käsin vaikuttava pitkänlinjan bboy Eddie Styles jonka finaalikierroksen soolot on nähtävissä alta.

 

Suomalaiset Online -kisakartalla.

Myös suomalaiset ovat olleet aktiivisia osallistumaan online -kisoihin. Keväällä pitkän linjan tanssija Sami Vallius korjasi itselleen 1. sijat Ghetto Dance Latvian järjestämissä sekä House- että Hip Hop 1vs1 battleissa. Checkkaa Samin battlet alta.

 

Paluu normaaliin on pitkä.

Katutanssiskene voi hyvin ja on erittäin aktiivinen, mutta odottaa malttamattomana elämän normalisoitumista ja että päästään jälleen yhdessä tanssimaan niin pienempiin jameihin kuin isoihin tapahtumiin. Normaalitilanteessa katutanssikisoja on järjestetty lähes viikottain aina jossain päin maailmaa.

Suomessa myös järjestetään vuosittain paljon pienempiä tapahtumia niin tanssikouluissa, nuorisotaloilla ja kauppakeskuksissa. Suurimpia vuosittaisia suomalaisia katutanssikisoja ovat muunmuassa Break SM sekä Flow Mo Anniversary weekend jotka tuovat kisaajia Helsinkiin aina Kaliforniasta ja Japanista asti.

Can’t stop won’t stop.