Featin Samplet -sarjassa nostetaan tarkasteltavaksi Suomiräppiklassikoita vuosien takaa ja esitellään myös alkuperäisteokset, jotka ovat toimineet samplauslähteinä. Biisien käsittely ei tapahdu kronologisesti, vaan niitä tuodaan esiin suurinpiirtein siinä järjestyksessä, jossa toimittaja niitä on aikoinaan löytänyt. Tällä kertaa vuorossa on kotimaisen toisen aallon suurimpiin uranuurtajiin lukeutuvan Fintelligens -bändin single Voittamaton.

Muistan bonganneeni Voittamaton -videon legendaariselta Moon TV:ltä ja olleeni todella vaikuttunut sen kansainvälisestä vaikutelmasta. Video näytti ihka oikealta musiikkivideolta, eikä käsivaralla kuvatulta kaveriporukan hassuttelulta. Myös biisi itsessään puhutteli vahvasti, ns. vakavissaan tehty suomiräppi oli vielä itselle täysin uusi ilmiö pitäen sisällään vain muutaman nimen. Tässä kohtaa on oikeus ja kohtuus myöntää suoraan, että niin kyseiseen aikakauteen, biisiin, kuin myös sen esittävään Fintelligens -bändiin liittyy omalla kohdalla huvittava ristiriita. Vaikka kyseinen biisi kolahti itselle kovaa, sitä ei voinut julkisesti myöntää. Kaverien kesken toiminta tuomittiin jenkkiapinoinniksi ja kerta toisensa jälkeen toistui lause “vaikka tekis räppiä, voi silti tiedostaa olevansa Ilpo Suomesta”. Vuosien jälkeen sitä ymmärsi kaiken kotimaisen räpin olevan auttamattomasti samaa apinointia, ainoastaan tyyliesikuvat vaihtelivat. Asiaan liittyi myös tietynlaista hellyyttävän naiivia kaupunkien vastakkainasettelua, joka monesti on lähinnä kuulijoiden luoma asetelma siinä, missä pienen maan varsinaiset tekijät kokevat kulttuurin kilpailuhengestä huolimatta olevansa loppuviimein samaa joukkiota.

Voittamaton oli Fintelligensin ensimmäinen virallinen levy -yhtiösingle ja se julkaistiin syksyllä 1999 Sonyn toimesta. Yhtyeen räppärit olivat tavanneet toisensa vuonna 1996 Colorblind -nimisessä rasisminvastaisessa musikaaliprojektissa. Voittamaton -singleä edelsi omakustannejulkaisu, joka sisälsi kaksi biisiä; Vapaa Tyyli  ja englanniksi räpätty Finvasion. Voittamaton oli merkkipaalu; se myi kultaa ja pysyi Top10 -listalla aina seuraavan singlen julkaisuun asti, vuoteen 2000.

Biisin saundimaailma oli jokseenkin tuttu länsinaapurista ponnistaneen Petterin kautta. Silti sen konkretisoituminen omassa kotimaassa tuntui häkellyttävältä ja sisälsi jonkinlaisen intuitiivisen ymmärryksen siitä, että kyse on murroskohdasta Suomen musiikkikentässä.

 

TSEKKAA FINTELLIGENSIN “VOITTAMATON” -VIDEO:

 

Voittamaton -biisin biitti on samplattu Michael Jacksonin uran kolmannelta singlejulkaisulta. Kyseessä on I Wanna Be Where You Are, joka julkaistiin Got To Be There -albumilta vuonna 1972. Jackson oli perheen 8 lapsi ja aloitti musiikkiuransa yhdessä veljiensä kanssa 60 -luvun puolivälissä Jackson 5 -yhtyeessä. Soolouralle popin kuninkaaksi myöhemmin nimetty artisti siirtyi vuonna 1971. I Wanna Be Where You Are nousi U.S.Billboard Hot R&B -listan sijalle 2.

Jackson menehtyi 25. kesäkuuta vuonna 2009 sydämenpysähdykseen ja tähden elämä oli melkoista julkisuusriepottelua jo 90 -luvun alkupuolelta asti. Kukaan tuskin tietää 100% varmasti, pitävätkö vuosikausia ilmassa roikkuneet syytökset lasten hyväksikäytöstä paikkaansa, mutta todella erikoinen persoona Jackson oli. Lukuisat dokumentit ja kirjat kertovat karua totuutta Jacksonin ja tämän sisarusten lapsuudesta, jota ei käytännössä juuri ollut. Perheen sairaalloisen kunnianhimoinen isä Joe Jackson vei lastensa psyykkeen äärirajoille ja sen yli “valmistaessaan” lahjakkaita lapsiaan tähteyteen. Julkisuudessa Jackson on karmaisevista lapsuusmuistoistaan huolimatta puhunut isästään nerona, joka sai aikaan tähden menestyksen. Ja kukaan voi tuskin sanoa poikkipuolista sanaa miehen musiikillisista kyvyistä, tai menestyksestä. Mutta miettiä voi, minkälainen hinta tuolla menestyksellä oli.

 

KUUNTELE MICHAEL JACKSONIN “I WANNA BE WHERE YOU ARE”: