Samplet -sarjan neljännessä osassa esiin nostetaan kiistaton Suomiräppiklassikko PL2000. Kehäketun & Setä Koposen vuonna 2000 julkaistulta nimikko -EP:ltä löytyvällä biisillä on mukana myös Davo ja vasta julkaisun jälkeen kolmikko muodosti sittemmin legendastatuksen saavuttaneen Mc Taakibörsta -kokoonpanon.

Dj – ja tuottajalegenda Didier Selinin kanssa yhteistyössä tehty Kehäkettu & Setä Koponen EP (21″ Produktio) on tätä nykyä keräilyharvinaisuus. Seitsemän kappaleen kokonaisuus sisältää kuusi räpeillä varustettua biisiä ja bonusraidan, joka on lyhennetty instrumentaaliversio EP:n 2. biisistä Etenevän liikkeen laki. Kokonaisuus julkaistiin vuonna 2000 sekä vinyylinä, että cd -formaatissa ja sillä vierailevat jo mainitun Davon lisäksi myös Tuomio&Kone ja Tarbash Luoti.

Allekirjoittanut bongasi biisin riemastuttavan musiikkivideon Moon TV:n Word! -ohjelmasta ja se toi uudenlaisen kohellusmentaliteetin suomalaiseen videokuvastoon. Videolla turhautunut pomo yrittää tuloksetta saada ryhtiä velvollisuuksia vierastaviin työmiehiinsä ja näiden kanssa työmaalla hengailevaan, Setä Koposen esittämään postinkuljettajaan. Musiikkivideo julkaistiin samanaikaisesti Rakkautta&Anarkiaa -festivaaleilla ja Yle TV1:n  Pop-komissiossa ja se on Tommi Mattilan ( aka Mikki H. Anuri ) kädenjälkeä. Samainen Mattila on tehnyt sittemmin lukuisia videoita niin Mc Taakibörstalle, kuin myös Edu Kehäkettusen sooloprojekteihin.

PL2000 -biisin riimittelyssä vetosi alusta asti samainen asenne, jota sai kuulla yhä edelleen Mc Taakibörstan musiikissa ja koko kaveripiirin jäsenten soolomateriaalissa. Tietynlainen välinpitämätön kädenheilautus kaikenlaisia odotuksia kohtaan ja niin ikään poliittisesti epäkorrekti räävittömyys purivat silloin ja purevat yhä edelleen. Ehkä syynä on se, että vaikka miehet sylkevät asiattomuuksiaan pokerinaamalla, rivien välistä voi lukea kaiken olevan kieli poskessa tehtyä.

“Vantaa -no kuka vittu haluu luoda lantaa / Espoo -yhtä aito ku tekodikki ja kaks lesboo / Helsinki -oikein -taaki meininki. Ei ollenkaan väsähtänyt, niinku hasarinki”

Mc Taakibörsta julkaisi toukokuussa 2001 PA2001 -nimeä kantavan EP:n ja vuonna 2002 yhtye hajosi. Sittemmin yhtyeen jäseniä on kuultu erinäisissä, lähinnä saman kaveriporukan muodostamissa kokoonpanoissa kuten Melaveikot ja No Smoking Team. Vuonna 2011 Mc Taakibörsta teki comeback -keikan Flow Festivaleilla voitettuaan yleisöäänestyksen ja loppuvuodesta 2016 yhtye ilmoitti vetävänsä muutaman keikan ja ne myytiin loppuun minuuteissa niin Tavastian, kuin myös Turun Gongin osalta. Jouluaattona 2018 bändi julkaisi uuden IPA2017 -biisin videoineen ja samalla julkaistiin myös Edu Kehäkettusen soolobiisien videot Kun Pertti Tuli Kylään ja Rakkauden Cedu. Jälkimmäinen kappale on omistettu edesmenneelle Perttu Häkkiselle.

“Saatiin Didierilt neljä -viis biittii Setä Koposen kanssa ja ruvettiin miettii, et miten rakennettais ekaa EP:tä ja miten sen sais nopeesti ulos. Tottakai meidän piti saada Davo-ukki biisille mukaan. Siihen aikaan imettiin paljon PL:ää, kun toi budipuoli oli aika paljon ohkasempaa joka puolel Suomea, hah. Mut laattaa riitti ja kun oli vuosi 2000, niin siitä oli helppo rakentaa biisi nimeltä PL2000.” -Edu

 

TSEKKAA “PL2000” -VIDEO VUODELTA 2000:

PL2000 -biisi samplaa Yhdysvaltalaisen pop -yhtye Shalamarin Help Me -biisiä. Shalamar oli Dick Griffeyn kokoama bändi, joka koostui kolmesta tanssijasta/laulajasta; Jody Watleysta, Jeffrey Danielista ja Gerald Brownista, joka korvattiin sittemmin Howard Hewittillä. Griffey perusti Don Corneliusin kanssa Soul Train Recordsin vuonna 1975, mutta paria vuotta myöhemmin kumppanukset lähtivät eri suuntiin Corneliusin halutessa keskittyä Soul Train -hittiohjelmaan ja Griffeyn ollessa kiinnostunut enemmän levy -yhtiöbisneksestä. Griffey osti 300 000$ hintaan Corneliusin osuuden ja Soul Train Recordsista tuli SOLAR Records. Shalamar kasattiin vuonna 1977 ja se oli aluksi SOLARIN toiminnan keskipiste. Yhtye julkaisi vuosien 1977 ja 1990 välillä 11 albumia ja 25 singleä, mutta Yhdysvalloissa kokoonpanon musiikki ei saavuttanut listoilla kärkisijoituksia, joskin se silti myi rutkasti. Sen sijaan Englannissa sekä yhtyeen albumit, että singlet sijoittuivat paremmin ja kaikkein korkein sijoitus tuli vuonna 1982 A Night to Remember -singlen noustua brittien singlelistan viidenneksi. Suosio alkoi hiipumaan vuonna 1983 Watleyn ja Danielin jätettyä ryhmän, eivätkä lukuisat, erilaiset jäsenvaihdokset enää palauttaneet yhtyettä aikaisempaan asemaansa. Se muodostettiin kuitenkin uudestaan vuosituhannen vaihteessa sillä eroituksella, että Jody Watleyn korvasi Dick Griffeyn tytär Carolyn Griffey ja kokoonpano teki useita ulkomaankiertueita muutaman vuoden ajan. Yhtye on yhä tänä päivänä aktiivinen ja nettisivujen mukaan par’ aikaa keikkarundilla.

Help Me– biisi löytyy Grammy -palkitunkin bändin vuonna 1982 julkaistulta Friends -levyltä ja samana vuonna julkaistun I can make you feel good -singlen b-puolelta. Single saavutti Yhdysvalloissa R&B -listan sijan #33 ja Briteissä singlelistan sijan #7.

 

KUUNTELE “HELP ME” -SINGLE JA SPOTTAA SAMPLE: