Tämänkertaisessa Samplet -sarjan osassa esiin nostetaan kiistattomasti merkittävää osaa kotimaisen räpin historiassa näyttelevän Seremoniamestarin, nykyisin Seren biisi “Viesti”. Aikoinaan Espoosta Tampereelle asettunut pioneeri oli ensimmäinen suomalainen toisen aallon räppäri, joka kiinnitettiin levy-yhtiölle ja sittemmin mies on räppäämisen lisäksi tuottanut lukuisia artisteja ja työskennellyt myös kirjailijana.

Seren diskografia on vaikuttava; mies on julkaissut viisi täyspitkää sooloalbumia, yhden yhteisalbumin niin ikään tamperelaisen SP:n kanssa, yhden kokoelmalevyn, useita mixtapeja ja tuottanut lukuisia remixejä muiden kotimaisten artistien biiseistä. Vuonna 2000 ilmestynyt debyytti Omin Sanoin julkaistiin Ranka Recordingsin kautta, joka oli Spinefarm Recordsin alamerkki. Spinefarm sulautettiin vuoden 2014 lopussa Universal Musiciin, joskin osake -enemmistö oli yhtiön hallussa jo vuonna 2002.

Debyytiltä julkaistu single Viesti on yksi ensimmäisiä toisen aalloon suomalaisia räppibiisejä, joka kantautui allekirjoittaneen korviin aikoinaan. Muistaisin äänittäneeni sen minidiscille kaveriltani, joka taas oli taltioinut sen edesmenneeltä Radio Mafialta. Tunnistin toki heti ensimmäisellä kuuntelukerralla biisin kantavan samplen, joka on Stingin Shape of my Heart -biisistä. Kyseinen biisi on toiminut sämpläyslähteenä monelle kymmenelle kappaleelle ja alkuperäisestä teoksesta on tehty myös lukuisia cover -versioita. Tunnetuin ison meren takainen, Stingiä lainaava biisi lienee Nasin The Message, jolle Viesti tekee kunniaa omalla tavallaan. Sittemmin samaista kappaletta on lainailtu mm. The Rootsin, Pastor Troyn, Sugababesin ja Tory Lanezin materiaaleissa.

Hakiessa tietoa Viesti -biisistä sai naurahtaa useamman kerran, sillä niin epätietoisia ovat suomalaiset olleet läpi vuosien koskien sämpläyskulttuuria. Lukuisissa keskustelufoorumi -puheenvuoroissa Seremoniamestarin kappaleen spekuloidaan sämpläävän Nasin biisiä, joissain jopa kuvitellaan biitin olevan täsmälleen sama. Jokainen keskitason keskittymiskyvyn omaava tietysti huomaa, ettei edes keskeinen luuppi Skillstersien tuotannossa tee samanlaista kiertoa kuin Trackmastersin tuottamassa versiossa, bassokuviosta tai rummuista puhumattakaan. Vaikka biisin nimi on suora suomennos, Seren versiossa ei kerrota samaa tarinaa, sen sijaan se nostaa hattua yhdelle hip hop -kulttuurin lukemattomista helmistä. Oikea termi toimintatavalle lienee tyylipastissi.

Viesti edustaa kotimaisessa räpissä osastoa, jonka kuuntelun myötä rupesi ymmärtämään, miten taidemuotoa voi toteuttaa myös Suomessa ilman yhtäaikaista kainalopierua. Vaikkakin sanoitukset voivat tänä päivänä kuunnellessa vaikuttaa hieman tökeröiltä ja naiiveilta, ei suomiräppi olisi tämänhetkisessä tilassa ilman pioneerityötä ja edelläkäyviä innovaattoreita.

“Äiti tuu ikkunaan, täällä huutaa minä – Huusin muina miehinä, ei hävettänyt ikinä”

 

KUUNTELE “VIESTI”:

 

Viesti lainaa jo mainittua Shape of my Heart -biisiä, joka oli viides singlejulkaisu Stingin vuonna 1993 julkaistulta Ten Summoner’s Tales -levyltä. Biisi on Stingin (oikealta nimeltään Gordon Matthew Thomas Sumner) ja kitaristi Dominic Millerin yhdessä kirjoittama ja se kertoo tarinan uhkapelurista, joka pelaa, ei niinkään voittaakseen, vaan ratkaistaakseen arvoituksen siitä, sisältääkö onni jonkinlaisen fundamentaalisen kaavan. Biisiä on käytetty myös elokuvissa; se soi Luc Bessonin Léon -teoksen lopputeksteissä ja ilmestymisvuotenaan myös Three of Hearts -leffassa.

Kappaleen lainauslista on uskomatonta luettavaa, sitä on sämplätty ainakin 34 viralliseen julkaisuun, underground -tavarasta puhumattakaan. Siitä on myös tehty 15 virallista cover -versiota, taas pienemmän profiilin musiikista puhumattakaan. Osa biiseistä, johon alkuperäisteosta on sämplätty ovat olleet myös sen kokoluokan hittejä, että pelkästään tekijänoikeuskorvaukset lienevät sen suuruisia, ettei Stingin tarvitse puntaroida marketissa minkä merkkistä Tofua sitä raaskisi ostoskoriin latoa.

Vuonna 1951 syntynyt brittiläismuusikko ja näyttelijä on niin ikään tehnyt vaikuttavan elämäntyön. Legendaarisen uuden aallon rockia esittäneen The Police -yhtyeen biisinkirjoittajana, basistina ja lead -laulajana aikavälillä 1977 -1984 operoinut mies lähti soolouralle vuonna 1985 ja on sittemmin julkaissut 13 sooloalbumia, yhden yhteisalbumin pop -tähti Shaggyn kanssa, esiintynyt fiktiivisenä hahmona 17 elokuvassa ja omana itseään 19 eri produktiossa. Miehen palkintokaappi on myös melkoisen vaikuttava; 17 Grammya, kolme Brit Awardsia, Golden Globe, Emmy ja neljä Oscar -ehdokkuutta soundtrack -kappaleista. Noin aluksi.

Mies on aina omannut tasapainoisen julkisuuskuvan, eikä ole vaikuttanut ottavan ylikierroksia hyvinkin tuotteliaasta ja materiaalisesti palkitsevasta elämästään. Päinvastoin, aktivismistaan ja hyväntekeväisyydestään tunnettu multitalentti on perunut useitakin suuren profiilin keikkoja esiintymismaissa ilmenneiden ihmisoikeusrikkomusten takia. Onpa Sting myös kertonut julkisuudessa , ettei aio jättää miltei 300 miljoonan arvoista omaisuuttaan lapsilleen, silkasta suojeluksesta. Siinäpä vasta mietittävää itse kullekin.

 

TSEKKAA “SHAPE OF MY HEART” -BIISIN VIDEO: