Feat on laskeutunut Savon sydämeen, kierouvven kehtoon Kuopioon, tonkimaan täkäläistä hiphopkulttuurin antia. Haastateltavana paikallisen Funkkaa Taikka Kuole -kollektiivin perustajajäsenet: Riku Ryysyläinen ja Niko Nova.

Hyvvee päevee miehille.

Päeveetä, päeveetä.

Kuopiossahan järjestetään jopa säästä puhumisen MM-kisat, mutta tällä kertaa – tavastani poiketen – en aloita haastattelua puhumalla säästä, vaan mennään suoraan kupletin juoneen: mistä Funkkaa Taikka Kuole -konseptissa on kyse?

Niko: Osaakohan tuohon enää edes vastata, koska se alkaa olla jo niin monta asiaa. Ensin se oli yksittäinen tapahtuma, sitten kuukausittainen klubi, muotoutui osuuskuntana toimivaksi kollektiiviksi, soundsystemiksi ja musiikkia julkaisevaksi levymerkiksi (FTK-levyt).

Kasvaa ja leviää kuin savolaisten kalajutut.

Funkkaa Taikka Kuole on kulttuurituotannon kollektiivi Kuopiosta, joka koostuu esiintyvistä artisteista, tiskujukista, valo- ja videokuvaajista sekä tapahtumatuottajista. Voisiko sanoa että olemme itsenäinen rytmimusiikin ja kulttuurin verkosto savosta?, Riku jatkaa.

Niko mainitsi FTK-levyt. Onko kyse siis myös jonkin sortin levy-yhtiöstä?

Riku: FTK-levyt toimii FTK Tuotanto osuuskunnan kautta, kuten muukin FTK-toiminta. Kyse on siis, kyllä, levy-yhtiö toiminnasta! Nyt perjantaina tuli digijakeluun katalogi numerolla 11, Iisalmelaisen Pramatikin Viitalta EP, ja seuraavat julkaisut on jo työn alla. Olemme painaneet vinyylille Tsydden Multipersoona EP:n, Kuopionniemen Naarmu EP:n sekä Growaamaan sinkun. CD:nä löytyy Särkkärimixtapea, Rowista, Niko Novaa ja Riku Ryysyläistä. Myös pelkkiä digijulkaisuja olemme tehneet kuten Jasan ja I’mmeisen Keskity sinkku.

Eli ymmärsinkö oikein, että artistikaartiinne kuuluu tällä hetkellä ainakin Niko Nova, Riku Ryysyläinen, Jasa ja I’mmeinen, Rowine, Kuopionniemi, Tsydde ja Pramatik?

Kyllä! Edellä mainittujen lisäksi porukkaan lukeutuu vielä Markku Let-G, DJ stedi sekä Juicy L. Ja Kuopionniemi. Eiku haha, sehän olikin jo listassa, sori! Kiinnostuneille tiedoksi: kaikki artistit löytyy kuvauksineen ja kuvineen oheisen linkin takaa: http://funkkaataikkakuole.com/.

Onko teillä mainita tapahtumia, joita FTK:n alaisuudessa järjestetään?

Riku: Muun muassa kuukausittainen Open Mic ilta “Freestyle Or Die” Kuopion Henry’s Pubissa sekä perinteeksi muodostunut vuosittainen Funkkaa Taikka Kuole -risteily. Lisäksi meidän DJ:tä näkee paljon esim. Kuopiossa Panzassa ja Pannuhuoneella sekä Kuopion ulkopuolellakin.

Niko: Ollaan myös oltu mukana järjestämässä Rytmipuisto -tapahtumaa Joensuussa Ilosaari Rockin aikaan. Funkkaa Taikka Kuole -klubiakin järjestettiin parhaimmillaan jopa kuukausittain, mutta tätä nykyä ne on jäänyt vähemmälle kaiken muun toiminnan ohessa.

Onko kuukausittainen Freestyle Or Die -tapahtuma Henry’s Pubissa Open Mic vetoinen, vai onko eventissä myös muita esiintyjiä?

Niko: Minä toimin juontajana ja annan esimerkin kautta haasteita Open Mic osallistujille. Aikaisemmin meillä oli joka kuukausi vieras, jolle myös heitettiin haasteita mm. kuvahaaste, jossa freestyleräpätään aiheita videotykin avulla näytettävistä kuvista. Vieraina on käynyt Suomen freestyleskenen kärkinimiä ja monet heistä useaan otteeseen. Tuottajavieraitakin on ollut, eli ollaan kutsuttu tuottajia soittamaan omia biittejä freestylen taustalle.

Kuulostaa messevältä. Kulttuurimeininkiä isolla. Saatte ite päättää millä. Hei vielä pari kyssäriä äijille. Nimittäin graffitihommat. Muistanko oikein että ainakin Niko on ollut mukana järkkämässä maalailujuttuja Kuopiossa? Kuuluuko myös tämä FTK -konseptiin?

Olen yksi Katutaideyhdistys Urbaani Ry:n perustajista ja hallituksen varapuheenjohtaja. Sen toiminta ei liity FTK:n toimintaan, vaikkakin hallituksessa istuu lisäkseni muitakin kollektiivimme jäseniä. Omalta osalta graffitien maalaaminen alkoi vuonna 2004 ja olen edelleen aktiivinen harrastaja. Jos kuopiolainen katutaide ja yhdistyksemme toiminta kiinnostaa, niin tsekatkaa www.urbaani.org

Onko lähitulevaisuudessa tuloillaan isompaa tapahtumaa, tai ylipäätään tapahtumaa, jonka haluaisitte ottaa tapetille ja tiedottaa hiphopkulttuurista kiinnostuneelle kansalle juuri nyt, tässä ja tänään?

Riku: Pramatikin levyjulkkareita juhlitaan Iisalmen Gracevillessä 24.8. perjantaina. Markku Let G:n levyjulkkarit on kanssa tulossa syksyllä! Sit näitä Freestyle Or Die tapahtumia on ainakin 5.9. ja 3.10 Kuopion Henry’s Pubissa. Jälkimmäisenä päivänä vieraaksi tulee kolminkertainen Rap SM voittaja Kajo. Lämpimästi tervetuloa. Ja kaikki kynnelle kykenevät vaan mestoille!