Dilemma – Koskematon feat. Antti Railio (24.10.2018, Suomen Musiikki). FEAT laittoi puhelinlangat laulamaan ja pirautti päätekijälle. Alempana otteita Dilemman ja Saunamiehen keskustelusta.

Video on kuvattu Pohjois-Norjassa. Sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Lino Gilberto ja Dilemma, kuvannut ja editoinut Eemil Honkanen. Katso upea video:

Sulta tuli viime viikolla makee musavideo, mut mitä miehelle muuten kuuluu?

Hyvää, kiitti. Tiätsä mä oon ottanu täs tavaks heittää lenkkarit jalkaan suoraan sängyst heti heräämisen jälkeen. Sillei et oon pedannu urheiluvaatteet valmiiks sängyn viereen ja boom, mä heitän verkkarit ja lenkkarit jalkaan ja lähen juoksee suoraan sängyst, tiätsä niinku kolkyt sekunttii nii mä oon ulos ovest.

Okei, wou. Hei mennääs tähän kappaleeseen. Mikä biisi on ja mistä biisi kertoo?

Biisi on koskematon. Se on voimabiisi. Powerballadi. Se puhuu kiusattujen ja syrjäytyneiden puolesta. Mun lempilaini siin on et: “Pahat sanat kertoo totuuden – vaan jos me päätetään niin”. Se tiivistää sen aika hyvin.

Biisissä vierailee Antti Railio. Ihan törkeen kova laulaja. Mä oon niin ilonen et mä sain tähän mukaan jäbän joka on oikeesti tiätsä rock-äijii. Vitun kova äijä.

Kuka teki biitiin? Kuka masteroi? Ketä kaikki täs on mukana?

Biitin, miksauksen ja yhdessä mun kanssa sovituksen teki Mikko Korhonen, joka on ollut muun muassa Töölön Ketterän levyä tekemässä. Masterointi hoidettiin Chartmakersillä.

Me ollaan tuotu Mikon kanssa 2000-luvun alkupuolen rokki, niinku HIM ja The 69 Eyes, niinku tähän päivään, tiätsä.

Miten videossa tuodaan biisin sanoma esille?

Me oikeestaan ei haluttu täs musavideos nimenomaan alleviivata mitään mitä siin biisis sanotaan, mut me haluttiin et siin on se sama voima, tahto ja eteenpäin menemisen draivi kun ite biisissä. Ja sitä siinä on. Siinä on voimaa, siinä on tunnetta, siinä on nautintoo, siinä on kipuu. Ja ihan vitun makeet maisemat.

Oliks Pohjois-Norjassa kiva patikoida kameroiden kans?

Video on tosiaan jäämeren rannalla kuvattu, yks paikallinen näytti meille viel kaikenlisäks kaikki parhaat spotit. Kiiveettiin vuoren huipulle – ja eksyttiin matkal alas. Lähettiin kävelee siit takas alas ja aateltiin et eipä mennäkään samaa reittii takas koska se ois niinku tylsää, et otetaan eri reitti. Mut sit siinä kävi niin et se uus reitti oliki vitusti jyrkempi, piti ottaa vähän välii jostain kitukasvusest puust kii et pysyttiin pystys. Sen verran tiukat paikat oli et jos pito ois pettäny nii me oltas kieritty hullu matka alas ja varmaan kuoltu, niin jyrkkä se oli, haha. Sit me eksyttiin siin häslingissä ja jouduttiin kiipee takas ylös sinne vuoren päälle ja piti viel ettii uus reitti alas. Huhhuh.

Haluutsä sanoo jotain muuta viel täst prokkiksest?

Tottakai. Terveiset kaikille kiusaamista ja syrjäytymistä kokeville, joille tää biisi on omistettu. Pääviestinä se, et ei kukaan muu määrittele meidän arvoo ku me ite. Kiusaajille sanon sen, et painamalla muita alas, sä et nosta sun omaa arvoos. Ja kiusatuille sanon sen, et vaik joku muu painaa teitä alas, niin ne ei voi laskee teidän arvoo. Se on mun pääviesti. Se kuka sä oot ja miten sä kohtelet muita, on sun arvo – mut sä et voi omalla käytökselläs määritellä kenenkään toisen arvoo, eikä kukaan voi omalla käytöksellään määritellä sun arvoo.

Tää on tosi tärkee aihe ja mä oon superkiitollinen et suomalainen media haluu kirjottaa nykysin myös hankalammista ja kosketusherkemmistä aiheista. Taas kerran, nimittäin mun aiempi sinkkubiisi Mä en pelkää sua enää oli ihan sama juttu: mä aattelin et jengi haluu kiertää sen kaukaa koska se on niin “synkkää”, mut toisin kävi. Mun mielestä on törkeen mageeta et syväluotaavampia juttuja aletaan ottaa vastaan hyvin, sekä suomalaisessa mediassa että kuuntelijakunnassa.

Ota kappale kuunteluun myös Spotifyn puolelta: