Haastateltavana Suomalaisen HipHop-kulttuurin edelläkävijä Tom Kangas; Seinäjoella, Oulussa ja nyt myös Hämeenlinnassa vuotuisesti järjestettävien HipHop-festivaalien operatiivinen johtaja.

Kuinka laaja on toimenkuvasi festivaaleilla?

Olen aika-ajoin mm. promoottori-tuotantopäällikkö-tiedottaja-markkinointivastaava-raksapäällikkö-sähkövastaava-julistemies-räppäri-yrittäjä. Varmasti jotain jäi mainitsematta, mutta lankoja on käsissä siis aika laajalla haarukalla. Yhtiökumppanillekin toki riittää vielä titteleitä ja mukana on mahtavia tuottajia joita ilman ei pärjäisi!

Miten kesä 2018 vierähti? Oliko mittaushistorian kuumimpiin lukeutuvan hellejakson aikana tilaa riippukeinussa köllöttelyyn?

Ei kyllä hitossakaan, en ole ehtinyt käydä edes parturissa. Marraskuusta saakka en ole tehnyt mitään muuta kuin töitä. Väitän että ihmiset ei todellakaan käsitä sitä kuinka paljon festivaalien tekemisessä on hommaa. Sitä ei vaan voi käsittää ellei ole itse järjestänyt sellaisia. Kolme festivaalia eri puolilla Suomea on laittanut tänä vuonna erityisen kovalle koetukselle. Riskit ja työmäärä on olleet valtavia, mutta niistä on kuitenkin selvitty kunnialla.

Festarit ovat siis menneet hyvin?

Palaute on ollut erittäin hyvää! Me ajatellaan pitkällä tähtäimellä ja panostetaan järjestämisessä ammattimaisuuteen. Saadaankin monesti kehuja artisteilta ja kävijöiltä että meidän festareilla on hommat hoidettu hyvin. Pohjaduunia on tehty paljon itse, mutta organisaatio kasvaa pikkuhiljaa. Nyt alkaa toki olla jo kuviot sen verran isolla ettei pysty kaikkea yksin pyörittää, ja osa-aikaiseksi voisi ottaa parikin alan seppää lisää mukaan tekemään hommia meidän kanssa.

Kuinka suuri määrä ihmisiä on mukana tuotannossa?

Ihan alkuvuodesta saakka lähes päivittäin festareiden parissa työskentelee 4-5 ihmistä. Lähempänä tapahtumaa määrä kasvaa noin kymmeneen tuotantoihmiseen. Prosessin aikana hetkellisesti tapahtumaa on tekemässä kaikkineen helposti yli 200 ihmistä, mukaanlukien tapahtumanaikaiset talkoolaiset.

Hämeenlinnan Mellakkafestivaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Paljonko festareilla oli kävijöitä?

Tää kävijöiden ilmoittaminen on aina vähän sellaista liirumlaarumia. Yleensä tapahtumat kun ilmoittaa kävijöitään ynnäten yhteen kaikki mahdolliset erilliset alitapahtumat ja alueet. Kun laskee yhteen ennakkotapahtumat, jatkotapahtumat, päätapahtuman, leirinnän, yms. ja kertoo nämä tapahtumapäivillä niin yhtäkkiä henkilöautoon saattaa mahtua 20-30 kävijää paperilla. Hirveetä kusetusta. No, kysymykseen vastatakseni Mellakka Festivaleilla oli noin 8000 kävijää. Nuff’ said.

Oletteko järjestäjinä tyytyväisiä lopputulokseen?

Ollaan kyllä todella tyytyväisiä ajatellen että kesän pahin ukkosmyräkkä osui juuri tapahtuman päälle. Tapahtuma keskeytettiin hetkellisesti turvallisuussyistä. Tilanne pelattiin läpi kuitenkin niin hyvin että yhtäkään keikkaa ei peruttu, ja aikataulu oli kurottu takaisin kiinni sekä vahingot korjattu tunnissa myrskyn laantumisesta. Meidän festivaaliorganisaatio toimi hyvin ääriolosuhteissa. Kovan suorituksen teki myös meidän uskollinen ja mahtava yleisö, joka tuli takaisin huonosta kelistä huolimatta. Nostan hattua kaikille yleisössä jotka jaksoivat panna parastaan!

Miksi paikkakunnaksi valikoitui juuri Kanta-Hämeen kanta-isä, Hämptön aka Hämeenlinna?

Hämeenlinna on hyvällä sijainnilla, kun 100km säteellä on noin kolme miljoonaa ihmistä. Keskiaikaisen linnan ja järven vieressä lepääviä tapahtumapuistoja ei myöskään ole ihan joka nurkalla.

Mistä idea festivaalin pystyttämiseen sai kipinänsä?

Tapahtumia on tullut tehtyä jo melkein 10 vuotta, ja räppiä elänyt ja hengittänyt koko pienen ikäni. Tää se on se mun juttu, ja mä oon hyvä siinä. Pakko olla, kun jos ei ole syntynyt rahakkaisiin lähtökohtion, niin ne resurssit on luotava jostain itse. Festareiden pyörittämiseen sisältyy valtavia rahallisia riskejä. Nyt tuntuu että uskaltaa ottaa isompia riskejä ja viedä osaamista vähän muuallekin päin Suomea kuin kotiseudulleen. Toki koko Suomi on tuntunut kodilta ja tapahtumia on tehty jo pitkään kaikille Suomalaisille, eikä vain lokaalisti, joten sinänsä itselleni on täysin sama asia tekeekö tapahtumaa Hämeenlinnaan vai Seinäjoelle. Markkinointi on kansallista, ja samaa jengiä tulee eri puolilta Suomea töihin ja asiakkaiksi.

Tapahtumassa esiintyi kaksi ulkomaan artistia, Snak The Ripper (Can) sekä La Coka Nostra (Usa). Kuinka he näkivät tuoreen festivaalin miljöön esiintymisensä puolesta?

Snak The Ripper tykkäsi niin kovasti, että kuvasi musiikkivideon reissusta. Biisin nimi on Driftin ja musavideo on ulkona jo nyt!

Miten Mellakkafestivaalien tulevaisuus: kuinka siihen aiotaan panostaa vastaisuudessa, tuleeko häppeninki kasvamaan vai aiotaanko sitä brändätä tietyn kohderyhmän suuntaan yhä selkeämmin? Onko visiossa tuoda linnanpuistoon jatkossa(kin) ulkomaan artisteja – ja “isontaa” nimiä.

Tapahtuma tulee kasvamaan. Meidän lineupin taso suomibändien osalta on jo aikalailla samalla tasolla kuin vaikkapa Blockfesteillä. Aiomme panostaa tapahtumaan jokaisella osa-alueella, ja mielenkiintoiset ulkomaanesiintyjät on olennainen osa tapahtuman konseptia ja niistä kilpaillaan toki muiden tapahtumien kanssa ympäri eurooppaa. Uskon että kun ihmiset löytävät tapahtuman niin he haluavat tulla vuosi toisensa jälkeen uudelleen. Varmaa on vain että Mellakka Festival on tullut jäädäkseen!

Projekteihisi kuuluu yhtä lailla SHHF, joka järjestetään tänä kesänä jo seitsemättä kertaa, sekä Hoodfest joka menetti festivaalineitsyytensä vuonna 2016. Mitä räppikansalla on tulevina vuosina lupa odottaa näiden osalta suhteessa Mellakkaan?

Hoodfest on vahva brändi joka hakee vielä vähän paikkaansa Suomen festivaalikesässä, mutta tulee sen varmasti tulevina vuosina löytämään. SHHF taas on vakiintunut ja kulttimaineessa oleva tapahtuma jolla on ollut mahdollisuus nostaa ohjelmistoonsa esille myös monia mielenkiintoisia nousevia nimiä. Repertuaari tulee jatkossakin olemaan laaja eikä keskittymään pelkästään skenen isoimpiin nimiin. Kolmen festivaalin pyörittäminen on rankkaa, mutta kaikki tapahtumat ovat rakkaita ja tahtotilaa kehittää niitä kaikkia löytyy kovasti. Selvää on että tapahtumien kasvaessa tarvitaan lisää hyviä tyyppejä ja yhteistyökumppaneita remmiin. Tulkaahan jutuille!

Hyvää alkavaa syksyä ja tsemiä hienoon työhön!

Kiitoksia ja hyvät syksyt teille myös.