Monma, oikealta nimeltään Marko Lehtilä, on 31-vuotias tuottaja Turusta. Nimen on saattanut bongata esimerkiksi Chydeonen, Haamun, Soul Valpion, Kuben ja Asan biisien tuotantotiedoista. FEAT teki taannoin artikkelin Kajon Taistelu Jatkuu -singlestä, jonka taustalta löytyy suuri joukko nimekkäitä muusikkoja. Kappaleen tausta on Mishabeatsin(Haamu) ja juuri Monman yhteistä tuotantoa.

Tällä hetkellä Lehtilä tekee instrumentaalimusiikkia hollantilaiselle Chillhop Records -levymerkille ja päätin ottaa selvää matalaa profiilia pitävän miehen taustoista ja työtavoista:

Mistä ja koska sulla on musatouhu lähtenyt käyntiin?

Mä en tarkkaa vuosimäärää muista, tai osaa sanoa. Biittejä oon tehnyt yli kymmenen, mut alle viistoista vuotta. Sitä ennen meillä oli ton Sattalite-Antin kans Vieläki Lepposaa -bändi. Ai niin ja ihan aluks meillä oli sellanen beatbox -porukka, kun Verbal Development. Jos sen voi laskee musiikiks.

No onhan se nyt musaa. Minkälainen musiikkimaku sulla itelläs muuten on?

Mä suhtaudun musaan ihan avoimin mielin, mut sit käytännössä kuuntelen tosi paljon samanlaista kamaa. Räppiä, jazzia ja soulia. Nyt on tullu kuunneltua myös vähän enemmän elektronista tavaraa, housee jne. Mut aika usein sitä tulee pistettyy sama J Dilla -compilation pyörimään, hah. Pitäis koittaa kuunnella sillon tällön myös uutta musiikkia.

Tämä saattaa kuulostaa vähän absurdilta kysymykseltä aikuiselle miehelle, mutta onko sulla joitain biittiseppä -tuottajaesikuvia? En tarkoita, että on fanijuliste seinällä ja joka ilta ennen nukkumaanmenoa katsoo julkkaa ja miettii miten itsekin tulee vielä olemaan niin kuin hän. Mutta sen tyyppisiä jotka pistää miettimään, että miten se tuon teki.

Joo, tottakai niit on. Ja muitakin, ku J Dilla. Se on jotenki niin stereotyyppinen vastaus. Mut loppujen lopuks se on se aivan ykkösvastaus, koska usein unohdetaan että se teki niin paljon erilaista musaa, et se vois olla vähintään viis eri tyyppiä. Mä ainakin tunnistan eri Dilloja. Oli se, joka teki Tribe Called Questin biitit. Se, joka teki Donutsin jne. Mä kuuntelin sitä just eilen ja just niinku sanoit, mietin “miten se teki ton?”.

Minkälainen työtapa sulla on biittien kanssa, etsitkö perinteisesti samplet ensin vinyyliltä?

Mä olen nykyään ehkä poikkeus monista suomalaisista biitintekijöistä siinä mieles, et mä oon viimiset neljä vuotta julkassut lähinnä itse soitettuja biittejä. Soitan nykyään lähestulkoon kaiken itse, tietty jotain samplebankkien oneshottei tulee käytettyy. Lähen vaihtoehtoisesti joko sointukierrosta, tai rummuista liikkeel.

Okei. Minkätyyppinen setup sulla on?

Mä käytän Ableton Live 10:ä ja sit mulla on pari MIDI -kontrolleria. Joskus mä teen ihan hiirel ja näppäimistöllä. Ja nyt oon ruvennu soittamaan kitaraa biitteihin, mut siin se oikeastaan on.

Syntyykö kamaa kovaan tahtiin?

No jos syntyy yks viikossa, ni se on jo mulle poikkeuksellisen kova tahti. Mul on välillä kuukauden tauko, et mä saatan olla avaamatta Abletonii. Mut sit toisaalta välil tulee sellasia kausii, et teen ihan älyttömän paljon. Se vähän heittelehtii.

Onko sulle jäänyt mieleen jotain hetkeä tai duunia, joka olisi ylitse muiden biitinteon saralla?

Ei ehkä mitään tiettyä yksittäistä. Ehkä tollanen olo tulee siitä, ku huomaa oppineensa soittamaan jotain sointukulkuja ja bassoi ihan ok. Kun kuuntelee jotain ekoja juttuja, joihin on koittanu soittaa, niiden välillä on ero ku yöllä ja päivällä. Siin tulee sellanen onnistunu olo, kun ei oo aktiivisesti opetellu soittamaan pianoa mistään kirjasta, tubevideoista, tai opettajan kautta. Huomaa, miten on kehittynyt luonnostaan.

Kyllä. Onko tällä hetkellä jotain projekteja muhimassa?

Joo mulla on kaks kollabo-EP:tä tekeillä ja sit oma EP/LP. Yhdenhän mä sain jo ulos ja tää seuraava on ollu työstössä jonkin aikaa. Siin on se ongelma, et jokanen uus biisi kuulostaa aina paremmalta, niin on vaikee saada kokonaisuutta kasaan. Mut kyl se jossain kohtaa tulee.

Okei. Kiitoksia haastattelusta!

Kiitos!

Monma livenä Freshcode HHC:ssä tänään @ Bar Ö, Turku klo 20.00 alkaen!

 

Tsekkaa biisi Spotifysta: