Mörssi Recordsille sainattu Jalopena tiputti ulos esikois-EP:nsä, nimeltä 7 Ensimmäistä. Laitoin kaverille koodia ja kyselin fiiliksiä juuri loppuun saakka saatetun projektin julkaisuhuuman keskeltä.

Vaikka Jalopena saattaa olla suurelle yleisölle vielä uudehko nimi, on mies puskenut räppiä ja heilunut mikin varressa omilla huudeillaan Turussa jo vuosia. Artisti vaikuttaa myös itse olevan syystäkin haipeissa siitä, että ensimmäinen virallinen sooloprokkis on viimein päässyt päivänvaloon ja ihmisten tietoisuuteen.

-Hyvät fiilikset ehdottomasti! Ehkä jopa vähän yllättyneet, et nyt se sit tosiaa on paketissa.

On täs nyt jo reilu 10 vuotta tullu puskettuu. Kaikki varmaa lähti 2007 Pipefestissä. Kiesi täynnä räppäreitä ja se oli oikeestaa lähdöstä takasin kotipihalle pelkkää räbäytystä. Pääsin himaan, ni päässä ei pyörinykää ku riimejä enää. Olisinkoha sinä iltana heittäny ekat freestylet yksin himas ja ääni täristen. Sit vuosien saatossa oon parantunu tai ainakin on tullu pokkaa räpätä joka paikassa jos skillit ei oo parantunut.

Kirjottelusta innostuin myöhemmin ja nykyään freestylet on jääny vähemmälle ja kirjottaminen on se, mihin oon syventyny enemmän. Muutama vuosi sitten huomasin, et hitto, tätä tekstiä kyl tulee sillai, et voisin tehä pari biisiä. “Meil päin” ja “Mä haluun breikin” oli ekat kaks ja ne ehkä loi itelle sellasta luottamusta, et näistä vois viel joku päivä tulla jonkinlainen kokonaisuuskin. Myös nälkä kasvoi, kun huomasin, mite paljon opin lisää biisien tekemisestä yleisesti ja etenkin nauhottamisesta.

Heitin frendille joskus teininä, ku puhuttiin räpistä, et alan räppää vast kolmekybäsenä, koska sillon ehkä tiedän jotain, mist puhun. Sillon ku sain biisit masterista, ni kelasin, et oiskohan se siemen, minkä junnuna päähäni istutin, alkanu versoamaan, Jalopena naurahtaa.

Kenties hyväkin, että soppa on saanut kiehua rauhassa, sillä vuosien tuoma kypsyys välittyy ja maku on tulinen. Tuottajan roolissa prokkiksella häärinyt Isimasa on myös pitkän linjan tekijä omalla tontillaan ja herrat löysivätkin sessaroimaan alkaessaan nopeasti yhteisen sävelen ja hieman omaperäisenkin tavan laittaa laavaa narulle.

-Isimasa oli isosti mukana levyn teossa. Biittejä mulla ei ollu näille biiseille, joten Masan kans tuumittiin, et räppään ensin youtube-biiteille, otetaan voksut talteen ja tehään biitit niiden päälle. Homma toimi niinku pitikin ja syksyllä EP oli Maistilla masteroitavana, Jalopena avaa.

Isimasan biitit tukevat mainosti Jalopenan miellyttävän matalaa räppiääntä ja uniikkia flowta, joka jaksaa yllättää ennalta-arvaamattomuudessaan ja nappaa oitis kuulijan mukaansa. EP:lle on mahtunut mukaan niin päitä nyökkäämään laittavia edusteluraitoja, kuin myös filosofisia oivalluksia sisältäviä runollisempiakin paatoksia. Omiksi suosikeikseen artisti nostaa träkit “Meil päin” ja “Mikään ei oo pysyvää”.

-“Meil päin” on varmaan sellanen, et kuuntelen sitä välillä itekin. Musta täs oli myös kovin biitti tältä levyltä. Halusin tehä edustusbiisin vähän niinku Kaarinalle ja kai sen voi liittää Turkuunkin, vaikka Kaarinasta oonkin.

Sit “Mikään ei oo pysyvää”, tykkään ns. filosofisesta räpistä, mikä pistää miettimään asioita. Mielestäni onnistuin siinä aika hyvin tän biisin osalta, Jalopena miettii.

Esikoisjulkaisun julkaisun lisäksi artisti on ehtinyt viritellä kansainvälisiäkin yhteistyökuvioita.

-Juu tein Instagram-tilin ja koska nykyään räppäreilläkin pitäis olla somehommat hanskassa. Mietin, et mitä tänne sit julkasis ja päätin kirjottaa “Päivän flouailuja”. Niitä tulikin sit 3 viikkoa putkeen joka päivä. Tästä aasinsiltana tähän feattiin:

Horseshoe Gangin fanina seuraan tietty näitä neljää räppäriä erikseenkin. Sit Kenny eli yks Shoe Gangin räppäreistä pisti tos alkuvuon viestii, et kiinnostasko tulla messiin hänen mixtapelle, nimeltä Let it in God’s hands. Melkeen 10 vuotta hänen faninaan olleena vastaus oli helppo. Elämäni kolmas fiitti olikin unelmien täyttymys ja toteutus. Tuntuu vieläkin absurdilta, et sekin on nyt tosiaan tulossa. Päivämäärää en osaa vielä tarkkaan sanoa, mut ymmärtääkseni täs kesän aikana se mixtape tippuu, Jalopena hehkuttaa.

Kyseistä päräyttävää fiittiä venaillessa laittakaa “7 Ensimmäistä” tehosoittoon.