Läski Salonen on nimi, joka on tullut vääjäämättä vastaan kaikille Facebookin räppiryhmistä joskus biittejä metskanneille, eikä ihme, sillä miehen työtahtikin on täysin vertaansa vailla. Säännöllisen sämpläämisen lisäksi Salonen on ehtinyt tehdä lukuisia tilaustyöbiisejä milloin mitäkin tilaisuuksia varten ja tottakai julkaissut myös omaa musaansa.

Wassup Läski Salonen! Milloin, miksi ja miten jäbä alunperin innostui biitintekohommista ja keille kaikille räppäreille oot tähän päivään mennessä kerennyt biittejä jo kokkailla?

-Biittien tekemisen aloitin 2011 ihan vaan sen takia, koska mua vitutti aina ostaa muilta tuottajilta kalliita biittejä tilaustöinä, vaikka oikeesti niihin ei ollut edes varaa. Jäi monet sapuskat syömättä.

Tuli aina lähetettyä sämplebiisei tuottajille, että tee tosta ja tee tästä ja ota toi kohta ja käytä sitä noin ja noin blaablaa… Siihen sitten kyllästyin yhtenä päivänä kun tajusin, kuinka vitun simppelillä sämpläyksellä saan tehtyä itelle biittejä; Jep, jostain vanhasta kappaleesta kiinnostava melodia-luuppi, jonka sitten sovitin johonkin klassiseen rumpubreikkiin jostain soul-biisistä.

Suoraahan pöllimistä se oli, mutta ai että tälläsellä, joka pitää itseään “vitunmoisena sämple-tietäjänä”, se oli ihanaa tajuta, että näitä voi näin työstää, ku vaan rohkeesti ryöstää.

Kyllä joihinkin lupiakin kyselin, mut pääosin vaan suomalaisiin sämple-biiseihin, joihin havaitsin, että mulla on mahdollisuus kysyä sämpläys-lupa. Näin tein myös ennen ku ite aloin tuottajaksi. Pidin särisevistä, tunkkasista ja ärsyttävistä sämpleistä, sellaisista just, mistä tyyliin kukaan muu ei pitäis, sillä homma lähti niin, että ajattelin ite vaan räppääväni näihin mun biitteihin, ettei varmasti tulee kelpaamaan kenellekään, mutta toisin kävi ja se ollut aika bueno homma.

Ja joo, kyllä tässä vuosien varrella on tullut monille tuotettua, mut heitetään tähän nyt muutamat esimerkit: Aikuisten Apupyörät eli Jiipee & Heinis (fiittinä biisis myös MKDMSK), Färmy, Oskari Olematon, Ellen & MC Rambo, FAM, Tuma, Palefacelle remiksejä ja tätä listaa on niin paljon, että itseasiassa en edes muista kaikkia, joille olen tuottanut / myynyt biittejä, koska niitä on niin vitusti.

Äijän on oltava yksi Suomen tuotteliaimmista – ellei jopa tuotteliain biittien leipoja tällä hetkellä. Montako biittiä teet keskimäärin viikossa ja mistä sä ammennat inspiraation tuohon kaikkeen?

-Mulla voi syntyä biittejä viikossa 15-30 kappaletta (ehkä enemmänkin). SIlloin, ku on työpöydän kansios vitusti hyviä sämplei, ni meikä ei ole lopettamassa sämpläämistä ennen, ku kaikkia sämplei on jotenki hyödynnetty, oli sitten paska tai onnistunut sämpläys.

Kaikkia tuotoksia en tietenkään julkase, mut kaikki häröimmätkin sämpläykset on vaan tehtävä loppuun, mitä idiksiä millon mistäki saan, mut yleensä kaikki lähtee aina jostain makeesta sämple-luupista, jonka kuulen jossain vinyylillä, CD:llä tai Youtubes.

Tai sitten jossain elokuvan soundträckissä – toisin sanoen, kun kuulen vaimon kans elokuvaa katsoessa jonkun hyvän sämplen, ni leffa keskeytyy ja siirryn tietokonen ääreen metsästämään kyseistä sämplee, oli se sitten repliikki tai musiikin pätkä, mut kaikki kiinnostavat äänet käy sämple-materiaaliksi.

Välillä meikän sämple-tutka on kyllä niin ärsyttävä, ku kaikkea pitää saada sämplätä. Sämplet inspiroi tekemään ja sellaiset hetket, kun kuulen jonkun toisen tuottajan tehneen kovan biitin, ni tulee sellanen tunne, että nyt vittu pitää pistää paremmaksi ja eiku sämpleille kyytiä!

Sulta saa myös ostaa biittejä tilaustyönä esimerkiksi ehdottamalla jotain tiettyä samplea sulle, jonka pohjalta alat taustaa sitten työstämään. Mikäli lukijoidemme joukossa on potentiaalisia tilaajia biiteillesi, kerrotko heille, mimmosissa hinnoissa tuo liikkuu ja mitä palvelu kaiken kaikkiaan pitää sisällään?

-Joo tilaustyönä saa ostettua biittejä, eiku sämple-ideaa vaan tulemaan, niin kyllä Sämplesalonen väsää jotain hullua. Eivät ole hinnalla pilattuja, koska räppärit on tunnetusti aina persaukisia, ni mää pirän hinnatki sellaisina, että halpaa o.

Hinnat vaihtelee 10-50 e / biitti, joskus taas 40 eurolla saa vaikka 5 biittiä. Pakettihinta aina meikällä halvempi, eli mitä enemmän ostat biittei kerralla, sitä enemmän niitä saat. Myöskin sen takia halpaa, ku näitä syntyy ihan liukuhihnalta ja hinnat voi vaihtua ihan lennosta fiiliksen mukaan, jos itellä nopea rahan tarve ja näin.

Tulee jotain tunnettujakin biisei sämpläiltyy tilaustöinä ja fuckin suaraan, mut niitä ei mihkää virallisiin julkaisuihin myydä, paitsi jos asiakas haluaa julkaista, niin vaadin, että biitintekijää sillon ei mainita, vaikka kyllä joskus omissakin biiseis on jotain klassikko-sämplei.

En oo hirveesti niistä ressannut ja mun mielestä muutenkin Suomessa on helppo sämplää, ku eipä täällä juurikaan noista mitää oikeusjuttuja tuu (toisin ku jenkeis), ku huomannut, että tässä maassa pöllityillä melodioilla ja sämpleillä on myyty / striimattu kultaa ja platinaa. Tiedän myös tapauksen Suomesta, jossa kultaa striimattu täysin pöllityllä biitillä, sehä vasta röyhkeetä onkin. Iha nii röyhkee ite en oo, haha.

Oot lisäksi myynyt ihan biisibiisejä niin ikään tilaustyönä esimerkiksi synttärilahjaksi tai firmojen mainoksiin. Onko tilaukset käyneet kuumana ja millaisia reaktiota oot saanut?

-Joo tosiaan tuli about vuosi sitten idis, että voisin alkaa tekemään tilaustyöbiisejä ihmisille, ku kerran sitä kysyttiin, että onko tällänen mahdolista, jos mulle maksetaan siitä. Aina jos mulle heitetää aihe, ni biisi syntyy siitä kyllä ihan hetkessä, joten ajattelin hyäryntää tätä lahjaani ja muutenkin, koska raha motivoi miästä, ni mikä ettei.

Eli mulle annetaan läjä aiheita kirjotettuna: nimiä, paikkakuntia, yhteisiä tekemisiä, olennaisia / mainittavia asioita, hokemia ja mitä näitä nyt onkaan, niistä sitten loihdin kappaleen. Näissäki työtahti on sellanen, että samana tai seuraavana päivänä iha viimeistään asiakkaalle on toimitettu demoversio tilaustyöbiisistä.

Kaikki tietenkin riippuu aina vähän tilanteesta, mut pyrin aina hoitamaan homman mahdollisimman nopeasti. Eka tilaustyö syntyi tunnissa kirjotuksineen ja äänityksineen, sillon riitti 50 e palkaksi. Mut sit ku huomasin, että ihmisiä alkoi kiinnostamaan nämä “Läski Salosen tilaustyöräppibiisit”, niin aloin tekemään ja mainostamaan enemmän, nostin hinnan 100 euroon, myöhemmin 150, sitten 200 ja nyt hinta on 250 euroa biisille (sisältää sanat, taustan, räpit, äänityksen ja lopullisen kappaleen mp3 / wav).

Näitä on tullut tehtyä hääpareille, synttärilahjaksi, radio- ja youtube-mainoksiin ja milloin mihinkin.

Biittiskillien lisäksi sulla pysyy siis mikkikin kädessä, josta tulikin mieleeni eräs joskus näkemäni video, jossa kumoat pullon pahamaineista Viru Valgea laakista huiviin, jonka jälkeen heität suorilta freestylet narulle ja kyseinen temppu oli kieltämättä varsin viihdyttävää katsottavaa. Onko sulla joitain omia suosikkeja vastaavantyylisistä räppäysvideoista, joissa on joku tuollainen hauska kulma messissä?

-Kyllä mikki kädessä pysyy ja joskus ständissäkin. Ohan täs jo tullu räpäytettyä 2001 lähtien, sillon kylläki c-kassulle. Virallinen startti 2004, ku rykäsin studiolla ekat räpit narulle, olin sillon 14 vuotta.

Freestylemies henkeen ja vereen, kävin 2008 itteni nolaamassa Rap SM -kisois, ku ajattelin, että jokainen osaa freestylaa. Sen jälkeen päätin, että opettelen freestylaa, ku fiilistelin ihan helvetisti Armo Murhaa, Area ja Ruudolfia. Battle MC en ole, mutta freestyle tippuu, kun aiheita heittää. Oon tälläne moottoriturpa, ku sille päälle tulen.

Joo ja se Viru Valge- freestyle oli sellainen hölmö idea, että vois koittaa onnistuuko tämä, yllätyin kyllä itsekin, että pullo uppos naamaan alle 5 minuutissa. Freestylestä ei oo muistikuvaa, jonka varmasti ymmärtää, kun videon näkeee. Tulipahan tehtyä ainakin kunnon jurri-freestyle, toi oli kirjaimellisesti känniräppiä ja yllättävän vaikeeta.

Tavote siinä oli vaa vetää biitti loppuun asti, eikä mitään stoppeja, iha sama vaikka välillä räppäis päin persettä. Tuohon juontisuoritukseen en ole pystynyt kyllä enää tuon 2015 jälkeen, vaikka kyllä edelleen viinaanmenevä äijä olenkin ja rynnäkkökännin kannattaja.

Itseasiassa näin äkkiseltään ei tule mieleen vastaavan kulman omaavia videoita, mut eiköhän niitä varmasti ole netti täynnä.

Jos äijä laitettaisiin biittibattleen jotain suomalaista tuottajaa vastaan sellaisella konseptilla, että molemmat soittaisivat omilla roundeillaan aina yhden biitin, jonka pitää luonnollisesti olla tiukempi kuin vastustajalla, niin ketä vastaan haluisit olla tai onko joitain nimiä, joita pelkäisit erityisen paljon?

-Hmm, ohimennen olen joidenkin tuottajien biittibattleja nähnyt, mut jotenkin tulee itelle semmoinen fiilis, etten oikeen näkis itteäni tuollasissa skaboissa, ku tietty tyyli, mite näit biittei ruuvailen, ni kisailuna en tavallaan osais ottaa toista tuottajaa vastaan.

Enkä mää tuottajia pelkää, mut suomituottajista lempparibiitintekijöitä on Kriso, Sere, Huge L, Ruudolf ja Tiedemies näistä tunnetuimmista. Kyllä toisaalta ihan jännä testata tuollaista, mut jätän mielummin sen niille, joille se sopii.

Ps. Kaikkia sämplejä käyttäviä tuottajia oikeastaan vaan suosin, koska sämpläys on vaa niin helvetin kivaa.