Featin toimitus oli paikanpäällä koko viikonlopun kestäneessä Trelogy -tapahtumassa ja sai haastateltavaksi myös Skate SM:n naisten sarjassa ykköspaikan vieneen Heini Luotolan, jolle skeittaus vaikuttaa olevan lähes kaikki kaikessa. Heini herättää mitä ilmeisemmin laajaa kiinnostusta, koska antaa tiiviillä aikataululla haastattelun heti toisen perään.

Moi! Minkä ikäinen olet ja mistäpäin sä olet alunperin lähtöisin?

Mä oon 27 -vuotias ja lähtösin sellaselta pieneltä maalaiskylältä, ku Lannevesi. Se kuuluu Saarijärveen, sellaset 50km Jyväskylästä.

Okei. Missä sä tällä hetkellä asustelet ja mitä kaikkea elämään mahtuu?

Jyväskylässä on tullu viimiset vuodet pyörittyä, ku mä oon opiskellu. Mutta tässä viimiset puoli vuotta oon ollut enemmän tai vähemmän reissussa, ulkomailla rakentamassa skedeparkkeja.

Wow. Minkä tahon palkkalistoilla sä olet niissä hommissa ollut?

Viime kesänä mä olin tosiaan Norjassa töissä Betongparkilla, Norjan merkittävin skedeparkkien rakennusfirma. Sitä ennen mä oon ollu Suomessa mm. Monumental Changes‘ in hommissa. Ja toivottavasti ens kesänä saattasin olla menossa rakentamaan Concrete Proof ‘ in kanssa, koska kiinnostaa kyllä tehä jotain semmosta duunia, mikä liittyy skedeykseen. Jos ei kerran pelkästään skeitata voi, haha! Se ois haave, että vois järjestää asiansa niin, että aina välillä kävis töissä ja sitte taas skeittais. Katotaan noita opiskeluhommia sitten vähän myöhemmin, nyt on skeittauksen aika, haha!

Kuinka kauan sä olet itse skeitannut ja mistä kiinnostus alunperin lähti?

No ekan skeittilaudan mä sain joskus 2000 -luvun alkupuolella, oiskohan ollu 11 -vuotiaana. Isoveli oli ihan hiukan ennen sitä innostunut, kun serkku Helsingistä toi mukanaan skeitin Lannevedelle, kun oli kesälomailemassa. Se näytti ihan hirveen mielenkiintoselta, kun näin kaikkia niitä videoita joita ne katteli. Mä sitten kysyin, että voisinko mä lähteä niiden mukaan ja isoveli oli niin kiva, että se otti mut mukaan porukkaan. Lannevedellä oli sitten muutamia omanikäsiä, joiden kanssa sitten aloitettiin. Mutta niin, lyhyellä matikalla oon periaatteessa skeitannut jo melkeen 17 vuotta. Mut sitten vuonna 2007 kun muutin Jyväskylään, niin homma aktivoitui enemmän.

Oletko sä törmännyt minkäänlaiseen tytöttelyyn, tai onko katseltu kulmien alta parkeilla ja spoteilla?

Mulle on varmaan käyny sillee hyvä tuuri, että ei oo juurikaan pahalla katottu. Ennemminkin ehkä itteä on ujostuttanut mennä sekaan, varsinkin kun yleensä aina päätynyt sellasiin porukoihin, joissa muut on ollu paljon kovempia skeittaamaan. Mutta sitte ku on tullu vähän vanhemmaksi on koko ajan paremmin tajunnu, ettei kenestäkään muusta pidä välittää, jos vaan ittee kiinnostaa duunata jotain.

True. Minkä verran sulla menee viikossa aikaa laudalla?

Hmm. Riippuu tosi paljon siitä, että mitä kaikkea muuta joutuu tekemään skeittauksen lisäksi. Nyt kun on ollu tällasella skeittilomalla, niin kyllä sitä on yrittäny vähintään viis kertaa viikossa ja kyllä ne sessarit aina vähintään sellaset neljä tuntia kestää. Mahdollisimman paljon tietysti. Yritän tosiaan saada asiat järjestettyä niin, että kerkeis skeittaamaan niin paljon kun ikinä mahdollista, koska kiinnostaa tulla siinä vielä paljon, paljon paremmaksi.

Mikä tiimi sulla on takana tällä hetkellä?

Mä oon Statumin tiimissä ja sitten on kans ollu vireillä sellanen Havumäki Ranchin tiimi, jossa ois sekä snoukkaajia, että skedeejiä. Snoukkausta tulee itekin jonkun verran duunattua. Mut Statumin tiimissä mä oon ollu nyt vuodesta 2013 lähtien, sieltä tulee dekkejä. Toivottavasti jotain muitakin diilejä löytyis haha, et pääsis muutenkin reissuun. Suomessa on nää hommat sillee vähän pienellä kuitenkin vielä.

Photo by Antti Lehtinen

Sä nappasit tosiaan kirkkaimman mitalin tämän vuoden Skate SM: stä, isot onnittelut! Minkä verran olet kisaillut muuten?

No just noissa SM: ssä on tullu käytyä vuodesta 2013 lähtien, satunnaisia pikkukisoja on tullu kanssa kierreltyä. Nyt oli mun ekat isot kansainväliset kisat tuolla Tallinnassa viikko ennen Trelogyy, siel oli toi Simple Session ja sinne sain kutsun. Saa nähä tuleeko noihin kisoihin lähettyä enemmänkin, vaikka jopa olympiakisakarsintoihin, en tiiä. Jännä nähä haha, kunhan saa skedee.

Oliko Trelogy hyvin järjestetty ja minkälainen fiilis sulle jäi tapahtumasta?

Joo Trelogys oli kyl hullun siistiä! Se oli hyvin järjestetty ja siel oli sellasta erilaistakin, vähän sessarijami -tyyppistä kisaa poolin ja ramppien puolella ja sitten se SM -kisastreet erikseen. Vähän ois pitäny päästä vetämään sitä kisarataa enemmän hah, siihen ku ois päässy enemmän perehtymään vielä, niin ois voinu duunata vielä vähän sulavamman runin. Mut hauskaa oli ja toi tapahtuma näyttää olevan kasvussa ja tosi hypessä.

Minkä trikin olet muuten viimeisimpänä saanut hangattua läpi?

No viime viikolla ländäsin ekan heelflippini, hahaha! Sitä on joutunu hankaamaan niin ääääh…Enkä mä silti vielä osaa sitä. Mua kiinnostaa ehottomasti myös toi streettiskeittaus, vaikka mut helposti lokeroidaan tonne pooliskedeyksen puolelle. Tai niin, kyllähän se höllii vielä enemmän, mut kaikki skeittaus on siistiä. Flippitemppuja oon jyystäny, heelflippejä ja halfcab flippejä cornerista. Reiliä ja hankkia oon kans yrittäny ruveta ottaa haltuun. Ai niin ja nosepick kaareen meni kans tässä hiljattain!

Mites loukkaantumiset, joko metallinpaljastin soittaa minimal ambientia lentokentällä?

Hahaha no vielä ei oo sillai tarvinnu paikkoja korjailla, et ois joutunu kehoon erilaisia rautatukiasioita laittamaan.

(KOPUTTAA PUUTA)

Loppujen lopuks yllättävän vähillä injuryillä oon päässy. Jotain nilkan pyörähtämisiä ja käden murtumisia, jalkapöytää oon murtanu. Joittenki kuukausien taukoja oon joutunu pitämään, mut aika vähällä päässy. Mut katotaan, toivottavasti sitä ois oppinu kaatumaan oikein näiden vuosien varrella. Jaa niin, etuhampaat on puoliks muovia, hahaha! Kerran otin sellaset slamit naamalle!

Onko sulla jotain esikuvia Suomesta tai ulkomailta? Jotain tiettyä tyyliä?

Hmm. On tullu seurailtua skeittausta sen verran monipuolisesti, että vaikee ehkä sellasia yksittäisiä tyyppejä sanoa. Tai no ehkä sellanen on aikoinaan inspiroinu, kun tuli jenkeistä yks sellanen raju pooliskedeejä ku Julz Lynn. Siitä oli, et ohhoh juu. Tollee määki haluun vetää. Sit ausseissa on nyt yks sellanen skedeejä, ku Shanae Collins. Sillä on sairaan kova tyyli kanssa ja siltä mä oon jotain temppuja lainaillu. Mut sit ylipäänsä joku Peter Hewitt on tottakai sellanen, jota ihailee. Se vetää niinku hullun rajusti ja isosti ehkä simppelejäkin grindejä, mutta sitten kun tekee sellasiin paikkoihin, johonkin ihan sairaisiin uima -altaisiin jotain standup 50 grindeja ja revertillä pois, niin kaikki sellanen kyllä säväyttää.

Kyllä. Skeittaatko sä ikinä napit korvissa ja jos, niin mitä napeissa soi?

No skedeeminen napit korvissa on vähän sketsiä, kun sit ei kuule ympäristöä. Tai riippuu tietty missä skeittaa. Mut sit vaikka tuolla Jyväskylän hallilla ite menee ja laittaa puhelimesta omat soittolistat soimaan hah. Kyllä ne musat aika pitkälti tonne punkin kategoriaan mahtuu. Punkkii ja hardcore punkkii, ne on sellasia jotka mua voimaannuttaa. Onhan noita tosiaan bändejä ollu itelläkin, Upright ja Kill The Curse, joiden kanssa keikkailtiinkin. Uprightin kanssa ympäri Eurooppaakin. Ja joo kyllä musa on ehdottomasti osa tätä kokonaisuutta. Jotain temppua kun jyystää ja jos lähtee soittolistalta joku oikee biisi, niin siitä voi tulla sellanen buusti et “joo joo nyt tän biisin aikana se menee!” Esimerkiks Kirk and the Jerks on sellasta kasari -punkrokkia, joka aina inspiroi ja auttaa tekemään temppuja päälle.

Onko sulla tällä hetkellä jotain bändiviritystä?

Ollaan me parin kaverin kans käyty soittelee semmosta post punkin lokeroon tipahtavaa kamaa. Ja meikä on ollu tässä projektissa uuden instrumentin äärellä, eli rumpujen! Höllii hitosti ja tekee mieli oppii soittaa. Sit yks coverbändiviritelmä on suunnitteilla aika kovan jengin kanssa…se on kyl niin kova juttu, et en ehkä haluu paljastaa ennen toteutumista, haha!

Hei. Saanko mä muuten heittää yhen akuutin jutun?

Tottakai, anna tulla!

Meidän ainoo skedehalli, toi Salmirannan halli, on lähössä alta meiltä. Meidän skeittiyhdistys JyRu on pyörittäny sitä viimeset 15 vuotta talkoovoimin. Se ruostuu käsiin ja ois aika kiire löytää uus mesta. Se uhataan purkaa jo ens kesänä, eikä oo tietookaan jatkosta! Eli Jyväskylän päättäjät, nyt ois aika toimia!

Okei, täytyy toivoa sieltä löytyvän hitusen järkeä. Kiitos paljon haastattelusta ja onnittelut vielä kisamenestyksestä!

Kiitos paljon sulle myös, aina hauska tehä haastiksii ja levittää samalla skeittauksen ilosanomaa!

 

TSEKKAA STATUMIN VIDEO, JOSSA MUKANA MYÖS HEINI: