Jyväskylässä tehdään pian jälleen suomalaisen hip hopin historiaa, kun Hip Hop-kirjasto muuttaa uusiin tiloihin Jyväskylän Kaupunginkirjastolle syyskuussa. Avajaisia juhlitaan tuolloin timanttisen ohjelman kera, joka pitää sisällään kaikkea hoppiin liittyvää aina b-boy-battlesta juureviin paneelikeskusteluihin. Sain haastatteluun paikallisen legendan Soul Valpion, joka on toiminnanjohtaja sekä perustaja TUFF! ry:ssä, joka tapahtumaa sekä hanketta masinoi.

Wassap Soul Valpio! Mistä Hip Hop-kirjaston tarina alkoi, heitätkö pienen historiikin aiheesta?

-Viitisen vuotta sitten Nuorisokeskus Veturitallien nuoriso-ohjaaja Esa Linna oli tsekannut, että oli tullut tällänen nuorten omille ideoille tarkoitettu kamppis, että pystyi hakemaan 3000 euron rahoitusta jollekin omalle idealleen. Nuorille tuli idea, että hei, kun täällä kerran on tätä meidän kerhotoimintaa ja kaikkea muutakin mukavaa, niin pitäiskö meidän perustaa Hip Hop-kirjasto ja hakee siihen rahaa, niin voitais myös opiskella tän meidän kerhotoiminnan ja jamittelun ohella.

Avajaisiakin oltiin jo buukattu Veturitalleille, kun meillä ei ollut vielä edes tietoa, että oltaisiin rahoja saamassa. Tää lähti nimittäin sellasella ajatuksella, että vaikka rahoitusta saataisiinkin muualta, niin lähetään silti haastaa jengiä, että tuo lahjotuksena sinne levyjä, kirjoja, vanhoja kuvia, diplomeita, palkintoja- ja muita muistoesineitä.

Saatiinkin sitten lahjotuksena esimerkiksi yks hylly, cd:itä, vinyyleitä ja myös kirjoja jonkin verran. Kaiken tän lisäksi saatiin just ennen avajaisia tieto siitä, että ollaan saatu se 3000 euron rahoitus. Siinä vaiheessa, kun meillä oli avajaiset ja paneelikeskustelu, jossa oli mukana kaikkia vanhoja Jyväskylän hip hop-vaikuttajia, niin saatiin samalla kertoa, että meille on tulossa iso tilaus vinyylilevyjä, kirjoja ja niin edelleen.

Se oli upea tilanne ja muistan sen hyvin vieläkin! Oli aika siistiä, että nuoret oli ite keksinyt tollasen ajatuksen, että koska meillä on niin juureva meininki, niin kyllä meidän pitäis pystyä sitä historiaa opiskelemaankin ja tarjoamaan nuorille mahdollisuus oppia, että mistä tää homma on lähtenyt.

Voitko kertoa vielä lisää tuosta, minkä tyyppistä matskua kirjastossa on ollut lainattavissa tai nähtävillä?

-Materiaalia kirjastoon on kertynyt todella kiitettävästi. Esimerkiksi Määttäsen Mikko, joka on Tuoreet Platat -arvostelijana-, hip hop-legendana- ja tapahtumatuottajana tutuksi tullut kaveri, lahjoitti sinne hyvin pitkälti koko kokoelmansa suomiräppiä. Siel oli muun muassa uskomattomia demoja ja kaikkea sellasta kamaa, mitä en ollut ikinä aiemmin kuullutkaan.

Lisäksi saatiin Hattusen Johannekselta aka Hatsololta ysärin ja 2000-luvun taitteen vinyylejä iso Ikea-säkillinen ja sekin antoi suunnilleen koko vinyylikokoelmansa meille. Ollaan saatu kans suoraan artisteilta sinne levyjä, joiden joukosta löytyy joitain keräilyharvinaisuuksiakin.

Sitten on aika paljon kirjoja hip hop-kulttuuriin liittyen, suurin osa tietenkin englanniksi. Jonkin verran on myös sellasta tutkimuspuolen hommaa sekä Suomesta, että jenkkilästä, joissa syvennytään vielä enemmän hip hopin yhteiskunnallisiin-, sosiaalisiin- ja myös taloudellisiin vaikutuksiin.

Aiemmin mainitsemistani muistoesineistä löytyy esimerkiksi Jyväskylän breikkilegendan Mikko Ahlgrenin palkintoja ja me jäädytettiin jopa hänen pelipaitansa kattoon, koska hän on ollut ehkä suurin vaikuttaja näissä kaupunkimme tanssihommissa. Tuon yhen miehen vaikutus on ollut ihan älyttömän suuri tässä parinkymmenen vuoden aikana.

Miten Hip Hop-kirjasto käytännössä pyöri / toimi teidän vanhoissa tiloissa Veturitalleilla ja mistä syttyi kipinä siirtyä nyt kaupunginkirjaston tiloihin?

-Se toimi meillä Veturitalleilla aikanaan sillee, että kun oli niitä hip hop-kerhoja, niin jengi lainaili ja meil oli vihko, mihin laitettiin aina ylös, että kuka lainas ja milloin. Meidän edellinen tuottaja Johanna Hurme pyöritti siinä samalla sellasta kioskikahvilaa, niin hän sitten katteli vähän sen perään, että ne kirjat tulee myös palautettua sinne.

Johanna lopetti sen kioskin pitämisen muistaakseni tossa reilu vuosi sitten ja alkoi näyttää muutenkin siltä, että meidän toiminta laajentunut sen verran, että ehkä pitäisi ottaa joku seuraava askel täältä Veturitalleilta kohti virallisempia kuvioita. Koska meillä oli kokoelmassa hyvin arvokkaita kirjoja ja muita lahjoituksia, joita haluttiin suojella, niin oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto siinä kohtaa, oli olla yhteydessä Jyväskylän Kaupunginkirjastoon.

Ruuttusen Aapo musiikkipuolelta olikin meille entuudestaan tuttu kaveri, kun oltiin järkätty joskus jameja kirjastoon ja vähän jo kutiteltu ajatusta virallisemmasta hip hop-kirjastosta. Aiemmin se ei pyörähtänyt vielä idea-astetta pidemmälle, mutta nyt kun keväällä oltiin yhteydessä, niin siellä oli koko kirjasto innoissaan ja messissä! Varsinkin, kun heillä oli tiedossa, että Jyväskylää pidetään muuallakin Suomessa maamme hip hop-pääkaupunkina ja täällä on aivan loistava taso musiikissa ja muutenkin kaikessa hip hoppiin liittyvässä.

Tällä lähtökohdalla Jyväskylän Kaupunginkirjaston oli aika luontevaa lähtee viemään meidän kanssa tätä hommaa uudelle tasolle. Siellä tultiin sellaisiin johtopäätöksiin, että meidän valikoima yhdistetään heidän valikoiman kanssa, eli siellä on ihan erillinen hip hop-kirjasto kolmannen kerroksen musiikkiosastolla. Ollaan kans tuunattu osastoa sen näköseks, että se myös on hip hop-kirjasto.

Syyskuussa kun avataan, voi tulla ihmettelemään, että miltä siellä sitten näyttää ja voin taata, että näyttää erittäin hyvältä ja valikoimakin on aivan todella jees!

Uusiin tiloihin siirtymistä juhlitaan luonnollisesti myös avajaisten muodossa, joissa hip hop on talossa enemmän kuin vahvasti. Nyt saat haipata vapaasti, että miksi jengin kannattaa saapua paikalle.

-Meininkihän tulee olemaan raju, koska tää Jyväskylän hip hop-pääkaupunkistatus on pohjannut aika pitkälti siihen, että todella kunnioitetaan niitä juuria ja meitä kiinnostaa myös taltioida nykyhetkeä, jotta se olisi huomisen historiaa. Sitä me ollaan TUFF!:lla tosi paljon myös tehty ja tajuttiin se aikanaan jo kymmenisen vuotta sitten, että tätä pitää oikeesti dokumentoida.

Just kaikkea materiaalia, mitä ite aikanaan hip hop-nörtteinä kaivattiin, niin eihän sitä hirveesti ollut. Levyjen lisäks oli tottakai jotain graffalehtee ja muuta sellasta, mut joka tapauksessa ajatus oli se, et näitä juttuja täytyy vaalia. Meillä täytyi olla tapahtumissa dokumentointia ja pystyy tehä jollain tavalla pysyväks se hetki, mitä elettiin.

Tähän pohjautuen, tottakai meidän piti ottaa avajaisiin b-boy battlea ja laittaa paikalliset legendat Elmonaattori sekä Hatsolo vastakkain. Sitten meillä on räpin suomenmestari Hazard vastaan Bege, joka taas on henkinen suomenmestari ainakin meikän kirjoissa ja ollut jo pitkään todella kovassa tikissä noissa freestyle-hommissa. Se tulee laittaa Hazardin kovan paikan eteen.

Paneelikeskustelussa meillä on aiemmin mainitsemani Hatsolon lisäksi Paleface. Molemmat heistä ovat kirjoittaneet hip hop-aiheisen kirjan, Hattunen breikkihistoriastaan ja Paleface droppasi tovi sitten Kolmetoista kertaa kovempi ku kukaan -kirjan. Kaivellaan vähän kirjojen sisältöä ja keskustellaan historiasta sekä siitä, millä lailla tää hip hop-kulttuuri Suomessa on kasvanut semmoseen omaan formulaansa ja formaattiinsa, mistä saadaan tällä hetkellä nauttia aika saakelin isosti.

Muitakin breikkareita on tulossa taloon, eli luvassa on myös saifferointia ja perus ringittelyä. DJ:nä toimii R2ISDJ2 sekä tuoreena kiinnityksenä DJ Didier ja mestoilla on myös yllätysvieraita!

Sit päästään tietenkin ihmettelee hip hop-kirjaston valikoimaa. Aika historiallinen lauantai-iltapäivä/alkuilta meillä on luvassa. Ei kannata missata, niinkuin ei myös sitäkään faktaa, että siellä pääsee sketsailemaankin Janne Julman opastamana.

Syyskuussa alkaa myös meidän ilmaiset hip hop-työpajat kaupunginkirjastolla joka torstai klo 17-19. Ekana vuorossa on mun ja Joosu J:n rap-lyriikka-työpaja ja sen perään DJ-paja, biittipaja, graffitipaja, freestyle-rap, musiikin tuotanto aka kuinka tehdään valmiita kappaleita ja paljon muuta!

Veturitalleilla jatkuu toiminta avoimien BiittiMiittien ja HipHopMiittien parissa, jossa tehdään nuorison kanssa yhdessä milloin mitäkin hip hop-kulttuuriin -ja tekemiseen liittyvää. Asia etenee!

Miten mainitsemasi hip hop-pääkaupunkius näkyy Jyväskylän katukuvassa, jos miettii asiaa esimerkiksi ihan neljän elementin kautta?

-Sillon, kun Korstoraation ja Gettomasan sukupolvi tuli 18-vuotiaksi, olin ite järkkäämässä paljonkin open miceja yökerhoissa. Ei ollut pelkästään klubeja, vaan jengi oli myös puistoissa skeittaamassa ja hengailemassa, niin sillon näky tosi paljon freestyle-rinkejä.

Se freestyle-kulttuuri oli siinä 2010-vuoden jälkeen todella raju. Itellä ku ei oo ollut hirveesti ketään kavereita noihin freestyle-hommiin silloin 2000-luvun taitteessa, kun alkoi ite pyörii mestoilla esiintyjänä, niin se oli hämmentävääkin, kuinka paljon nuoremmalla sukupolvella oli intoa freestyle-räpätä!

Täällä näkyy vahvasti KPC:n (ent. Skillstreet) perimä eli LX-Beatsille aka Rekamille shoutoutit, sekä tottakai Krisolle, Arelle, JKL Funk Dayssille ja Gettomasalle jne. Näiden tyyppien vaikutuksesta kehittyi paljon se tietty mentaliteetti, että sun pitää lähtökohtaisesti osata olla ämsee ja sä osaat myös freestylata sekä ottaa yleisön haltuun. Riimien omaperäisyys, luovuus ja uusien tyylien haltuunotto on ollut tosi iso juttu tän kaupungin räppäreillä aina.

Viimeiseen pariin vuoteen ei oo tosin niin paljon ollut noita open mic-iltoja, lukuunottamatta Skenaariota Popparissa sekä Begen Hiphop Nighteja, joita hän on Kuokkalassa ansiokkaasti järkännyt. Käsittääkseni freestyle kyllä edelleen raikaa tuolla kaduillakin ja se on pelkästään oikein.

Breikkimeiningit on ehkä vähän pienemmillä kantimilla tällä hetkellä, koska PK-seudulla on kuitenkin enemmän noita opiskelu -ja työskentelymahdollisuuksia, mikä tarkoittaa, että tanssijat ovat lähteneet sinne duunien perään. Näin ollen breikki ehkä jonkin verran alemmuustilassa, mitä tulee katukuvaan.

Graffiti on ollut tosi suosittua nuorison keskuudessa ja oikeestaan missä tahansa kaupungissa Suomessa pyörit, se kadulla kyllä myös näkyy.

DJ-meiningeistä aiemmin mainitsemani R2ISDJ2 on oikeen sellainen hip hopin ilmentymä deejinä sekä muutenkin, että Arttuun ehkä kiteytyy tää koko hip hop-pääkaupunkiuden väittämä ja olemus. Se, että täällä on paljon tyyppejä, jotka uskaltaa tehä kaikkee, mitä hip hop-kulttuuriin liittyy. Arttu tekee kaiken vielä helvetin hyvin, se on vähän kuin sellainen meidän oma nuori KRS-One.

Tiivistääkseni vielä ajatusta hiphop-pääkaupunkiudesta, niin täällä on tekijöitä, jotka ymmärtää juurien päälle ja täällä kunnioitetaan sitä, mistä on tultu. Ehkä paikallisessa musiikissakin on kuulunut se sellainen tavallaan samplekulttuuri, että vaikka ollaan uskollisia vanhoille jutuille, niin koitetaan tehä se omalla tyylillä ja tuoda ne jotenkin tähän päivään. Musiikin kautta näkyy selkeästi myös muualle Suomeen se, miten paljon täällä on levyttäviä artisteja ja miten älyttömän kova taso täällä on suhteessa siihen, minkä kokoinen tää kaupunki on.

Eipä siinä oikeastaan oo enää sen kummempaa ihmettelyä, minkä takia Jyväskylästä puhutaan hip hop-pääkaupunkina. Me pidetään kulttuuria yllä ja taltioidaan sitä seuraaville sukupolville, että 50 vuotta myöhemminkin Jyväskylästä puhuttaisiin pääkaupunkina.

Se on meidän tehtävä ja ollaan ylpeitä siitä, mitä ollaan ja flexataan vähän muulle Suomelle, että tehkää perässä ja tehkää paremmin. Halutaan just levittää sellasta each one, teache one -henkeä, että tehään, jaetaan ja haastetaan tuomaan esille niitä yhteisöllisiä tekijöitä, joita hip hop-kulttuurissa on.

View this post on Instagram

BOOM! HIPHOP-KIRJASTO MUUTTAA JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINKIRJASTOLLE!! HIPHOP-KIRJASTON AVAJAISET 12.9. LAUANTAI KLO15-19 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINKIRJASTO @jklkirjasto KAHVILA AUKI Host: MC Soul Valpio DJ's: R2ISDJ2 & GUESTS ILMAINEN Jyväskylä on Suomen Hip Hop -pääkaupunki. Siirsimme hip hop -kirjastomme Jyväskylän kaupunginkirjaston tiloihin ja tämä on sen verran hieno asia, että tätä pitää juhlia luonnollisesti jamien muodossa. Päivän ohjelmaan kuuluu myös kaikenlaista muuta päheetä, ei kantsi missaa! Tervetuloa tutustumaan kirjaston uuteen valikoimaan ja lukemaan sitä hyvää ja jaloa tietoutta! Tapahtuma on suunnattu kaikille hip hop -kulttuurista kiinnostuneille. Ilmainen & päihteetön, ethän tule flunssaisena paikalle. "YOU MUST LEARN" – KRS ONE AIKATAULU JA OHJELMA: ALAKERRAN LAVA: Klo15-16 hip hop -paneelikeskustelu: Ossi “Soul” Valpio, Karri “Paleface” Miettinen & Johannes “Hatsolo” Hattunen MINNANSALI: Klo1600 avointa jamittelua & sketsailua Klo1700 showcase bboy battle Hatsolo vs Elmonaattori Klo1800 showcase räppibattle Hazard vs Bege COME AND FEEL! Juliste: Jay Kowski #hiphopkirjastojkl #tuffjkl #jyväskylänkaupunginkirjasto

A post shared by Kulttuuriyhdistys TUFF! (@tuffjkl) on