Englannin kielellä räppäävät mc:t ovat Suomessa yhä melko marginaalinen ryhmä. Tähän ryhmään kuuluu myös helsinkiläinen JAG, joka julkaisi hiljattain Shop Talk EP:n luottotuottajansa Blufin kanssa. Kaksikko on ehtinyt jo tekemään ja näkemään niin paljon, että profiilin mataluus on suorastaan hämmästyttävää.

Helsingissä syntynyt ja Siuntioon 2-vuotiaana muuttanut JAG, oikealta nimeltään Jens Grönholm palasi takaisin pääkaupunkiin parikymppisenä ja on asunut siellä nyt jo toistakymmentä vuotta. “Joo kohta painitaan ikämiessarjassa eli loppukuusta tulee täyteen 35 vuotta”, mies toteaa. Siuntiossa artistin teinikaveriporukka hengaili skeittiparkilla ja diggaili räpistä, mutta JAG oli porukasta ainoa, joka kiinnostui itsekin räppäämään kaverin toimiessa äänittäjänä ja teknisenä tukena. Kaikki oli toki tuolloin vielä kokeilua ja opettelua, mutta mies jatkoi itsekseen kirjoittelua, kunnes vuonna 2004 löytyi uusi tuttavuus, jonka kanssa musanteko lähti kunnolla käyntiin.

“Bluf on mun luottoäijä, me ollaan ihan niinku broideja. Hän on tuottanut suurimman osan mun musasta, me äänitetään kaikki hänen studiollaan ja hän on myös mun keikka -dj ja hypeman.”

Viimeisten 15 vuoden aikana kaksikko on kokenut monenlaista, kuten esimerkiksi lämppäyskeikat Ice Cubelle, Apollo Brownille & Skyzoolle ja Looptroop Rockersille, sekä esiintymisiä Saksassa, Belgiassa, Hollannissa, Ranskassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa. Diskografia on myös tuhti, alkuaikojen pienten piirien julkaisujen lisäksi miehet ovat julkaisseet kaksi EP.tä ja kolme täyspitkää albumia. Albumit So Far No Good (2012), Detention (2014) ja More Of The Same (2017) julkaistiin miesten oman JBH Productions -yhtiön kautta. Myös keikkamyynti, kiertuejärjestelyt ja oheistuotekauppa on hoitunut kaksikon itsensä toimesta.

TSEKKAA DETENTION -LEVYLTÄ LOHKAISTU “ASHES” -MUSAVIDEO:

 

Musiikkipainotteisena nuoriso- ohjaajana työskentelevä JAG on räpännyt alusta asti englannin kielellä, tosin asiaan on tulossa myös vaihtelua. “Tänä vuonna on tarkoitus julkaista vielä toinen englanninkielinen EP ja myös suomenkielistä matskua, jota multa on kyselty paljon.” Henkilökohtaisesta musiikkimausta kysyessä mies sanoo kuuntelevansa pääosin räppiä, mutta soittolistoille mahtuu myös Cali skedepunk -matskua, soulia, funkia ja raskaampaakin tavaraa. Nyky -trapille mies ei anna kovinkaan suurta arvosanaa, sillä lyriikoiden merkitys on ollut tärkeimpiä asioita alusta asti ja monen yskänlääkehöyryisen adlibbaajan preesens ja karisma mikissä jää mitättömäksi. Mitä tulee sisällön tyylilajeihin, artisti pystyy arvostamaan monenlaistakin materiaalia. “Kyllä mä oon kuunnellu paljon ihan huumorijuttujakin, pääasia että räppääminen on hyvää”.

Tuoreen Shop Talk EP:n teema selviää suoraan sen nimestä. Shop Talk tarkoittaa alapuhetta, eli EP.llä puhutaan alatyylisesti ja kaunistelematta nykyräpin tilasta, iskulinjoja ja dissauksia lentää ilmassa. Toki kaikki on hoidettu kieli sopivasti poskessa.

“Kun mä kuulin Blufin ekan biitin tälle projektille, tiesin heti että minkälaisen EP:n haluan tehdä. Ihan vaan beats’ n’ bars. That’s it.”

 

TSEKKAA SHOP TALK EP:LTÄ JULKAISTU “TALK SHIT” -MUSAVIDEO:

 

Tiedustellessa artistin omaa mahdollista lempibiisiä tuoreelta EP:ltä, mies vastaa sen olevan vaikeaa johtuen julkaisun tasaisuudesta, mutta nimeää kuitenkin Mase, Oak, Starks -biisin. “Oli mahtavaa saada King Leez siihen feattaamaan ja vielä Gibson Jonesilta skrätsit. Ja biitti on mun mielestä Blufin paras tähän mennessä!”

Kaiken kaikkiaan JAG&Bluf -kaksikolla tuntuu olevan homma niin ammattimaisesti hallussa, että on hämmästyttävää jos miehet eivät tule saamaan osakseen suurempaa hypeä.

 

Shop Talk EP -julkkarikeikka järjestetään perjantaina 31.5 Helsingissä Pinehill Terracella:

https://www.facebook.com/events/304155990528346/

 

JAG Facebookissa: https://www.facebook.com/jagofficial/

JAG Instagramissa: https://www.instagram.com/emceejag/?hl=fi

Yhteydenotot ja keikkamyynti: [email protected]

 

KUUNTELE SHOP TALK EP: