Jay Qsamoa (oikealta nimeltään Juho Kuusamo) aidommaksi ei räppiakti hevillä pääse. 90 -luvun alun lämmin NY -soundi yhdistettynä tiedostavaan ja teknisesti taidokkaaseen, englanninkieliseen multiriimittelyyn tuo kotimaiseen räppikenttään uutta väriä ja kun koko paketti vielä tarjoillaan ilman teennäistä wannabe gangsta -mentaliteettia, on kuulijalle tarjolla todella tyylikästä materiaalia. Toimitus tavoitti miehen keikkareissulta Tallinnasta.

26 -vuotiaan Jay Qsamon musiikki syntyy valtaosin yhteistyössä tuottaja Maramicen kanssa, joka on tuttu nimi kotimaista biittimaailmaa seuraaville jo vuosien takaa. Kaksikko vastaa yhdessä projektin biittipuolesta Jayn hoitaessa mikrofonitoimituksen. Pikku Huopalahdesta kotoisin oleva räppäri operoi tällä hetkellä Kalliosta käsin, jossa materiaali äänitetään miehen kotistudiossa. Muusikon ura on ollut näyttelijän töiden ohella Qsamon suurin haave lapsuudesta asti ja joskin perinteiset instrumentit miestä kiinnostivatkin, ei niiden opetteluun riittänyt lapsuudessa kärsivällisyyttä. Vuonna 2007 musiikin tekeminen konkretisoitui FL Studion löytämisen kautta ja nuorukaista mentoroi hip hopin saloihin Mauricio Fiestas, joka tekee myös biittejä nimellä Fabulastik ja tulee myös toimimaan Qsamon dj:nä tulevilla keikoilla. Myöhemmin Jay halusi viedä biittien teon lähemmäs kulttuurin perinteistä tapaa ja tietokoneen tilalle tuli MPC2000.

Viimeiset 3-4 vuotta Qsamo on valmistanut materiaaliaan päämäärätietoisemmin julkaisua kohti ja tähän mennessä julkaistuista makupaloista kuuleekin selvästi, että ne ovat saaneet hautua ja hioutua rauhassa ilman kärsimätöntä hätäilyä.

“Tällä hetkellä istutaan aikamoisen julkaisemattoman pinon päällä. Mä pidän välivuotta koulusta ja tarkoitus on keskittyä täysin musiikkiin ja yhteistuotantoon Maramicen kanssa.”

Englannin valinta räppikieleksi oli miehelle selvää alusta asti ja ystävien operointi samalla metodilla vain vahvisti kyseistä valintaa. Artisti ei kuitenkaan tyrmää ajatusta äidinkielellä räppäämisestä ja tulevaisuudessa saatetaan mahdollisesti kuulla myös suomenkielistä materiaalia. Tämänhetkinen julkaisuaan odottava materiaali on kuitenkin täysin kansainvälistä.

Kysyttäessä mahdollisesta label -yhteistyöstä tulevien julkaisujen suhteen mies kertoo ajatuksen olevan ajankohtainen ja vahvasti mielen päällä. Tänä päivänä omakustanteisen musiikin julkaiseminen on huomattavan helppoa, mutta tullakseen noteeratuksi tarvitaan myös ulkomusiikillisia elementtejä.

“Must tuntuu, että me tehdään nyt ensin hommat valmiiksi ja katotaan sitten mihin me halutaan tarjoutua. Toki label auttaisi tollasissa promohommissa, jotka on itselle jotenkin tosi uuvuttavia. Musiikin tekemisessä ja sen esittämisessä ei oo mitään ongelmaa, mutta kaikkien oheistoimintojen suhteen toivois, että joku label tulis vaikka puolittain vastaan.” 

Debyyttisingle Tune In julkaistiin viime helmikuussa ja se sai kylkeensä hienon, perinteikkään New York -henkisen musiikkivideon. Itse biisin tuotantoketju pitää sisällään kovan luokan tekijöitä; siinä, missä biitti ja räpit ovat Qsamon ja Maramicen käsialaa, on skrätseissä Masta Acenkin keikka -dj:nä toiminut Dj Loasteeze ja biisin miksaus ja masterointi ovat itselleen huippuluokan studion rakentaneen Super Jannen käsialaa. Huomattavaa on, että singlen videon ohjauksesta ja editoinnista vastaa Qsamo itse.

 

TARKASTA HELMIKUUSSA ILMESTYNYT “TUNE IN” -VIDEO:

Qsamolla on jo livekokemusta jo muutamien keikkojen verran. Ensimmäinen live -esiintyminen tapahtui jo mainitun Super Jannen keikalla Virgin Oilissa vuonna 2015, jossa mies esitti yhden kappaleen keikkasetin välissä. Sittemmin artisti on räpännyt mm. Arabianrannan katufestivaaleilla, Goosebumps Records -levykaupassa pop up -henkisesti, sekä On the Rocks -korttelikuppilassa Loasteeze & Friends -tapahtumassa. Ikimuistoisimmaksi tapahtumaksi nousee kuitenkin Digital Undergroundin esiintyminen Nosturissa Jump Around Festeillä:

“Tuli hengailtua niiden tyyppien kanssa ja mä hyppäsin lavalle, kun ikiklassikko Humpty Dance rupes soimaan ja varastin niiden shown, haha! Ne passas mikin mulle ja vedin biisin niiden kanssa. Se oli huikee ilta ja päätyi videollekin.” 

Jay mainitsee myös Jump Around Festien toiselta päivältä hetken, jolloin legendaarinen, Master Brothers – ja Bomfunk Mc’s -kokoonpanoista tuttu Raymond Ebanks katsoi puhelimesta Tune In -singlen videon, tarttui artistista tiukasti kiinni ja sanoi “Tän aidommaksi ei mennä!”

Elokuun lopulla Qsamo julkaisi Tune In -singlen b-puolelta löytyvälle Starter Pack Sessions -biisille videon ja sillä vierailevat mukana artistin räppäävät ystävät Meta (Sneaks) ja SK-1. Kolmikon räppityylit soljuvat mainiosti yhteen ja biitti on muhkeaa MPC -soundia.

 

TSEKKAA ELOKUUN LOPULLA JULKAISTU “STARTER PACK SESSIONS”:

Suuresta kultaisen aikakauden soundin diggailusta huolimatta Jay Qsamo ei ole mikään yhden tempun poni, vaan tulossa on laajalla skaalalla kaikenlaista.

“Mul on tulossa mixtape -sarja, jolla mä aion kokeilla todella paljon kaikenlaista. Vaikka tässä tullaankin vahvasti tuolta boombap -maailmasta, niin vaan taivas on rajana.”

 

FACEBOOK: https://www.facebook.com/JayQsamo/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/jayqsamo/?hl=fi