Joensuusta ponnistava rap-duo MC Sige x Da Hanski julkaisi juuri Ei Oo Helppoo Olla Ghetossa -nimisen pitkäsoittonsa A-puolen, joka saa jatkoa vielä tämän kesän aikana. Sain haastateltavakseni tuon omaehtoista asennetta huokuvan kokoonpanon toisen solistin MC Sigen.

Wadap Sige! Voitko kertoa lyhyesti MC Sige x Da Hanski -kokoonpanon historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuuden näkymistä?

-Lyötiin hynttyyt yhteen Da Hanskin kaa 2015. Me ollaan tavattu aikoinaan illanistujaisten merkeissä joskus 2010, ku oltiin viel enemmän suuntautuneita tonne heavy metal-kuvioihin.

Tää homma lähti, ku Hannu (Da Hanski) oli kattoo keväällä 2015 Tyykikylä MC Battlea, missä olin bätläämässä, niin se jälkeen alkoi itämään ajatus, että voitas ruveta tekemään yhessä räppiä. Mä olin freestylee harrastanu siin vaihees jo 4 vuotta ja Da Hanski oli tehny trip hoppii ja muuta instrumentaalimusaa ja innostu noihin aikoihin myös räppibiittien tekemisestä.

Minä olin noihin aikoihin mukana Senseisaatio -nimisessä hip hop-projektissa, joka oli enemmän ryhmässä tehtyä räppiä, mut Hanskin kaa ku alotettiin projekti, se oli alkuun viel enemmän mun oma sooloprojekti, jossa sain omia keloja esille. Pari biisii ku oli tehty, niin yhteistyö tuntu toimivalta ja hyvältä, joten päätettiin tehä kokonainen albumi ja se oli nimeltään Kohtaloituminen (2016).

Sen jälkeen, ku on edelleen Joensuussa asuttu, niin ollaan jatkettu biisi kerrallaan yhteistyötä, ku tää on tuonu meille molemmille näkyvyyttä ja kumpikin saa meidän leirissä tuoda omia ideoitaan ja luovuuttaan vapaasti. Da Hanski on myös ajan myötä ruvennu tekee tekstejä ja sovitellaan yhdessä sitten biisit molempien ideoista, sillä pidetään ennen kaikkea homma hauskana, eikä turhan vakavana.

Nythän meillä on jo 4 yhteistä julkasua, 2 LP:tä (Kohtaloituminen ja (Matonkuluttaja), sit Pallit käteen EP 2018 vuodelta ja nyt tulee Ei Oo Helppoo Olla Ghetossa -mixtape. Ne, jotka on keikoilla meidät nähny, on voinu todeta, että meidän dynamiikka on vuosien varrella kehittyny huippuunsa, meille ennen kaikkea yhdessä toimiminen ja luova hulluus on ollu tosi tärkee voimavara.

Tällä hetkellä on tärkeintä ollu saaha tää kokonaisuus pihalle alkuperäisessä muodossaan, jotta nää jutut saahaan systeemistä pois. Pitkäänhän tuota tehtiin ja on ollu jemmassa jo viime vuodesta asti, tän mixtapen tekeminen alotettiin jo 2019 alussa.

Tulevaisuudessa ois tavote lähtee tekee keikkoja tällä kokonaisuudella, mut mitään ei tehä hampaat irvessä, vaa pidetään tekemisen hauskuus, joka kuuluu musiikissa sekä liveissä. Annetaan tuotteen puhuu puolestaan, koska mielestämme tämä on laadultaan paras ja monipuolisin kokonaisuutemme.

Ei Oo Helppoo Olla Ghetossa -mixtapen A-puoli näki siis päivänvalon perjantaina. Onko näin ollen myös B-puoli tulossa tulevaisuudessa pihalle ja miten päädyitte tämänlaiseen julkaisukonseptiin?

Joo, B-puoli tulee heinäkuun puolvälissä.

Tehtiin näin sen takia, koska oli selvästi muodostunut ajatus, ettei haluta tehä pelkästään boombappia enää. Hanski on fiilistellyt viime vuosina 90-luvun alkupuolen Memphis-soundia, DJ Screwiä ja muuta vastaavanlaista musaa, sellaista, mitä ei oo aiemmin kuultu meidän musassa. Levyn madallettujen vokaalien ei siis ole tarkoitus olla Eevil Stöön kopio, vaan pikemminkin kunnianosoitus DJ Screwille.

Tää A-puoli on siksi enemmän Da Hanskin saundia, joka pääsee paremmin oikeuksiinsa, ku sitä ei sekoteta mun biiseihin. Jos ois tehty 12 biisin LP, niin pahimmassa tapauksessa ois käyny niin, että ne loput biisit ois hukkunu sinne kuulumattomiin. Näin me varmistetaan, että jokainen kuulee meiltä molemmilta jotain, koska B-puoli on sitten enemmän MC Sigen biiseistä muodostuva paketti.

Molemmilla mixtapen puolilla on yhteisiä biisejä ja yhteinen meininki, jotka on jaoteltu näin. Kuitenkin 6 biisiä laitettiin kumpaisellekin.

Mainitsit aiemmin, että sulta ja Hanskilta löytyy alunperin taustaa heavy metal-musiikin parista. Onko nykyään meininki puhtaasti rap vai vieläkö soittimet pysyvät käsissä ja käytättekö soittotaitoanne hyödyksi räppiä vääntäessänne?

-Tällä hetkellä on räppääminen ja räpin tekeminen ollu meillä keskiössä ja on ollu jo pidemmän aikaa se ykkösjuttu, johon on panostettu. Tein aikoinaan post-rokkia Cumulushead -nimisessä bändissä, joka sai jonkin verran myös kansainvälistä huomiota. Tehtiin sillä projektilla 2 eepeetä ja toimin bändissä komppikitaristina ja yhtenä säveltäjistä.

Da Hanski on myös soitellu kitaraa ja ollu vokalistina 16-vuotiaana black metal-bändissä. 2013 Da Hanski alkoi tuottaa musiikkia Korgin electribe-sekkareilla. 2015 Hanskin oma tyylisuunta alkoi hahmottua ja hän teki biittejä yhden kevään aikana ison läjän, kun vinyyliltä sämplääminen alkoi kiinnostaa.

Luonnollisesti tän toisenlaisen musan osaamista on hyödynnetty nykyäänkin. Meille se on ollu tosi tärkee juttu kerätä inspistä eri genreistä ja fiilistellä erilaisia juttuja, eikä pelkästään suomiräppii, jotta musassa kuuluis muitakin vivahteita. Ei olla viime aikoina tehty muuta musaa kuin räppiä, mutta kokemuksilla on ollu hyötynsä ja edelleen kuunnellaan paljon muutakin.

Henkilökohtaiset mieltymykset musiikin suhteen ovat meillä tottakai jatkuvassa muutoksessa. Ollaan jo nuoresta pitäen oltu kiinnostuneita musiikista laidasta laitaan, black metallista räppiin.

Hanski toimii käsittääkseni kokoonpanonne tuottajaspesialistina ja äijä on keskittynyt pääosin räppäämiseen. Miten teidän musiikkinne luomisprosessi konkreettisesti tapahtuu, kuka tekee tarkalleen ja mitä?

-Da Hanski tuottaa biitit ja sitten lähetään miettii siihen hyvää ideaa, mikä teema sopis taustaan. Tuottamisen hän hoitaa itsenäisesti, mut biisin tekoon osallistutaan molemmat. Osa biiteistä on sämplättyjä, osa soitettu itse. Sämplet on kaivettu esiin pääsääntöisesti kirpparivinyyleistä, joka tosin viime vuosina on jäänyt hieman vähemmälle, kun hänen soitto- ja sävellystaitoon on vuosien varrella karttunut lisää itsevarmuutta.

Usein biisi-ideat kumpuaa jostain ajankohtaisesta asiasta, hauskasta läpästä tai kantaaottavasta viestistä, jonka me koemme tärkeäksi ilmaista. Yhessä ollaan kirjotettu suuri osa kertseistä, mut verseet ollaan rustattu erikseen. Moni biisi on lähteny meidän inside-läpästä, josta on saatu hyvä idea biisille.

Alkuvaiheessa se meni enemmän niin, että Da Hanski teki biitit ja MC Sige räpit, mut nykyään tääkin tontti on yhteinen. Tulevalla mixtapella kuullaan myös Joensuulaisen tuottajan Murtojoen biitti B-puolella.

Julkaisette ainakin toistaiseksi kamaanne omakustanteena. Koetteko tuon aseman enemmän rajoittavana vai vapauttavana?

-Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Varmasti lafkan kautta sais näkyvyyttä ja markkinalihaksia tähän hommaan, mutta kaiken keskiössä on kuitenkin oman taiteen tekeminen ja luovuuden esille tuominen niin, että se pysyy hauskana ja rehellisenä.

Keikkojen järjestäminen indienä vaatii tietysti enemmän puurtamista, mut ei mekään iha tyhjästä tätä tehä enää. Kyllähän me ollaan levy-yhtiöitä lähestytty, mut vastakaiku on ollut heikonlaista.

Toki ilman lafkaa on tosi paljon vaikeampaa tavottaa jengiä muista kaupungeista, mut sit jos ollaan oltu keikalla vaikka Helsingissä, niin kyllä se näkyy sit jälkeenpäin kuunteluiden määrässä. Joensuu on kuitenkin suht syrjässä, täällä on hyvä meininki, mut tuntuu, et se usein vähä “unohtuu”, niinku varmasti monet muutkin samankokoiset kaupungit Suomessa. Jos jotain täällä tekee, on yksin huomattavasti vaikeampaa tavoittaa isoja massoja, kuin vaikka siellä PK-seudulla.

Jokatapauksessa ollaan tahoillamme savutettu sekä yhdessä, että erikseen mainetta suomiräpin kentällä muun muassa Rap SM -kisoissa jne, niin tottakai nimeä on sen verran, että ne, jotka kuuntelee nimen vuoksi, kuuntelee aina. Lafka varmaan lisää jotain uskottavuutta ja kuulijakuntaa, mut ei se meille oo elinehto.

Niinku jo toisella levyllä sanottiin, me ei anella mitään, niin se linja pidetään. Kun parhaansa ja täysillä tekee, niin kyl se pitkässä juoksussa maksaa ittensä takasin tavalla tai toisella.

View this post on Instagram

Ei oo helppoo olla ghetossa (a puoli) nyt kuunneltavissa suoratoistopalveluissa! 🔊🔊 //// Oli huippuu saada tää homma maaliin, kiitos paljon kaikille jotka osallistu tän projektin toteutukseen. Ei oo helppoo olla ghetossa A puoli on enemmän Da Hanskin soolobiiseihin keskittyvä kokonaisuus, jossa kuullaan paikkapaikoin vaikutteita vanhasta memphis räpistä, dj screwistä ja muusta vastaavanlaisesta -90 luvun alkupuolen saundista. Ei oo helppoo olla ghetossa sisältää sopivan verran huumoria, tarvittavan määrän asiallisuutta sekä jättää kuuntelijan tyytyväiseksi vielä useidenkin soittokertojen jälkeen. Levyllä kuullaan myös yhteisbiisejä, joista Paineita – kappale on julkaistu sinkkuna kera musiikkovideon (Mc Sige x Da Hanski – Paineita @ youtube) Pistä jakoon / heitä kommenttia / kerro kaverille / kysy keikalle 🧙‍♂️🙏 #joensuu #hiphop #mcsigexdahanski #eioohelppooollaghetossa Pistä jakoon ja kerro kaverille kans! B puoli sit myöhemmin 🔊🔊 Joensuu hiphop 2020 !!!! 🧞‍♂️ #EASTSIDEEEEE

A post shared by Hannu Salomäki (@da_hanski) on