Räpin hallitseva suomenmestari Jokrates osoittaa uudella Ikaros -singlellään kuuluvansa räppigeimin huipputekijöiden joukkoon myös levytetyn matskun saralla. Kaikki kunnia kollegoilleni, mutta väittäisin, että näin valmista artistia ei SM-skaboista ole ponnistanutkaan sitten Gettomasan voiton vuonna 2012.

Räppikeskusteluissa törmää useinkin väittämään, että kovat freestylettäjät eivät osaa tehdä oikeasti hyvää musiikkia. Jokratesta ei moinen ennakkoluulo vaikuta kuitenkaan hidastavan ja hänen viimeisin biisinsä Ikaros todistaakin kyseisen väittämän jo suoranaiseksi hevonpökäleeksi. Biisiä kuunnellessa tuleekin sellainen fiilis, että ei helvetti, näköjään voin diggailla ihan täysillä näinkin popahtavaa räppiä! Ei olekaan ihme, että artisti itse kuvailee biisiään “ehkä parhaaksi biisikseen.” Hänen omin sanoin:

-Ikaros kertoo ihmisen ahdistuksesta karun todellisuuden vallitessa hänen ympärillään. Aikansa toivoa etsittyään tuloksetta, tuntee hän maan murentuvan allaan ja kokee ainoaksi vaihtoehdoksi lentää pakoon niin korkealle, ettei rumuutta enää erota kaiken kauniin seasta. Hän on valmis tekemään kaikkensa päästäkseen niin korkealle, että aurinko sulattaa hänen siipensä.

Oon tosi ylpee Ikaroksen lopputuloksesta. Tie ehkä mun parhaaksi biisiksi lähti tosi hauskalla tavalla, sillä kirjoitin verseet aamuyöllä työpaikalla muutama päivä ennen mun ensimmäistä festarikeikkaa (Qstock 2019). Setissä oli kova tarve vielä parille biisille ja kuin tilauksesta yhtenä yönä klo 3.32 pamahti isoveljeltä sähköpostiviesti, joka sisälsi “Copacabana” -nimeä kantavan Ikaros -biitin raakileen ja tekstin: “Tein sekunnissa mut vois olla kova Qstockiin ja muutenki toki”. Sitten palauteltiin vähän Antiikin mytologiaa mieleen, luotiin pitkillä puhelinsoitoilla kova kertsi ja loppu on historiaa.

Ikaroksen tuotannosta ja myös kertsin vokaaleista vastaa siis Jokrateksen isobroidi, eli musikaalisuus näyttääkin olevan jonkin sortin sukuvika heidän perheessään. Myös yhteistyö veljesten välillä vaikuttaa sujuvan varsin luonnollisesti, kun se näin maukasta hedelmää kerran tuottaa. Biisi kuulostaakin niin tuotantonsa, kuin sanoitustensakin puolesta siltä, että sitä voisi- ja sitä pitäisi soittaa radiossa. Minkälainen taustatiimi Jokrateksen takaata sitten kokonaisuudessaan löytyy? Otin asiasta selvää.

-Meillä on hyvin tiivis ja ammattitaitoinen rinki, jolla tuotamme kaikki biisit. Isoveljeni Johannes Väisänen (Theo John) nikkaroi tuotantopuolella ja kirjoitamme tekstit yhteisvoimin. Lähetämme projektit Joona Pirilälle miksattavaksi ja masterointiosuuden taiteilee kondikseen Matias Kiiveri (Hollywood House).

Tähän mennessä kaikki tekoprosessit ovat rullanneet samalla kaavalla. If it ain’t broke, don’t fix it! Mulla on myös aivan äärettömän kova livebändi, jossa kitaristina toimiva Jere Lilja soittaa kitarat myös moniin biiseihin.

Voisin kuvitella, että tällä meingillä pyritään menemään vielä pitkälle ja saatetaan sinne hyvin päästäkin. Jos itse olisin jonkin levy-yhtiön bossi, olisinkin soittanut Jokratekselle oikeastaan jo hänen edellisen singlensä julkaisun jälkeen mahdollisista yhteistyökuvioista. Tämän ajatuksen inspiroimana pyysinkin loppuun artistia kertomaan itse omista tavotteistaan.

-Tavoitteenani on ensisijaisesti kehittyä biisintekijänä ja julkaista musaa, joka liikuttaa ja puhuttelee ihmisiä. Oppia pukemaan sanoiksi juttuja, joita ei välttämättä oo helppoa ilmaista. Sitä kautta sitten päästä siihen asemaan, että voin tienata elantoni tekemällä omaa lempijuttua huippujengin kanssa.

Musiikin tekeminen ja esiintyminen yleensäkin on mun suosikkiasiat maailmassa, joten jos sillä polulla saan jatkaa, niin se on mun unelmien täyttymys. Kokoajan tehdään kovasti duunia hyviä biisejä, kesäisiä keikkarundeja ja suuria yleisöjä kohti. Pakko myös mainita, että uskon mulla olevan musiikin ulkopuolellakin viihdemaailmassa paljon annettavaa. Haluan joskus esimerkiksi esittää ihan killerin stand up -komedia shown.

Mainitsen myös pari pitkäaikaista konkreettista tavoitetta: Räpin suomenmestaruus (Check), isä ennenaikaiselle eläkkeelle mun tienestien ansiosta (Pending) ja yhteisbiisi Abreun kanssa (Pending).