Räpin noustua marginaalimusiikista valtavirtaviihteeksi, on sen tarjontamäärä tietenkin myös kasvanut huimaa vauhtia. Tarjonnan määrä luo valtameren, jossa yksittäisiä laineita ei välttämättä ole kovinkaan helppoa erottaa toisistaan. Toisaalta taas valtavirtaistuminen tuo tekijöiden eteen laajemman kattauksen työkaluja siinä, missä ennen toimintatavat olivat suppeammat ja puristisemmat.

Yksi kulttuurin alkuperäisistä ja vahvimmista arvoista on alusta alkaen ollut erottuminen yksilöllisyydellä ja mitä suuremmaksi tekijöiden ja teosten määrä kasvaa, sitä suuremmaksi haasteeksi joukosta erottuminen muokkaantuu. Tavallisuudesta poikkeaminen on kuitenkin myös veitsen terällä kävelemistä; välittyykö kuuntelijalle fiilis tervetulleesta vaihtelusta, vai liian tarkoituksenmukaisesta sirkustemppuilusta?

Battleympyröistä tutut ja suomenmestaruusvöitä kantaneet räppärit Altis ja Mc Kajo onnistuvat uudella Virus -singlellään tuomaan kentälle hienoa säpinää. Vajaan kolmen minuutin biisi on täyttä metaforapohjaista multiriimitykitystä räpättynä Resident Evil 2 -pelin remake -version soundtrackilta löytyvään orkestrointiin. Kyseessä ei siis ole ääniraidasta otettujen samplejen käyttö biitissä, vaan artistit käyttävät kyseisen orkestroinnin sellaisenaan. Kaava ei välttämättä jokaisella toimisi, mutta kaksikon kirjoitustaidon ollessa erittäin korkealla tasolla, yhdistelmä toimii mainiosti.

Räppi ja tietokone -ja konsolipelit eivät tietenkään ole mikään uusi yhdistelmä. Räppiä on löytynyt jo kauan pelien soundtrackeilta ja pelisoundtrackeja on myös samplattu jo kauan. Pelikonsolit ovat lukemattomien äänitysstudioiden perusvarustusta, joilla saadaan mc:t pysymään tolkuissaan sillä välin, kun studioteknikot tekevät taikojaan purkitetuille äänityksille. Ja mitä tulee biitintekijöihin ja tuottajiin, jokainen kyseisten asioiden parissa aikaansa viettänyt tietää, kuinka mahdollisen samplemateriaalin spottauksesta muodostuu jopa kirouksen omainen automaatio.

Jenkkiräpissä pelisoundtrackeilta samplattuja biittejä ovat käyttäneet niin pienemmät, kuin megaluokankin artistit. Tunnetuimpia pelisample -biisejä ovat mm. Dom Kennedyn “Locals Only”, joka sisältää pianosamplen Super Nintendo -peli Chrono Triggeristä, Young Jeezyn ja Akonin “Soul Survivor”, joka lainaa Nintendo 64: lle tehtyä GoldenEye 007:n ääniraitaa, Lil’ Flipin “Game Over”, jossa samplataan pelihalliklassikko Ms. Pac -Mania(kyseinen samplaus johti oikeustoimiin) ja Jay Z:n ja DMX:n “Money, Cash, Hoes” , jossa samplauslähteenä toimii Sega Genesis -peli Golden Axe. Esimerkkejä on lukuisia ja siinä missä pelien tekniikkataso nousee nousemistaan kehityksen myötä, myös vaatimukset ääniraitoja kohtaan kohoavat.

 

TSEKKAA STATIK SELEKTAH -“PUNCH OUT” ft. BIG SHUG -BIISI, JOKA SAMPLAA NINTENDON “MIKE TYSON’S PUNCH-OUT!!” -PELIÄ:

 

Toimitus tavoitti Mellakka Festivaleilta palanneen Mc Kajon kyselläkseen taustoja tuoreesta singlejulkaisusta. Kumpikin freestyle -kaksikosta oli Hämeenlinnassa järjestetyssä tapahtumassa paikalla, Altis oli perjantain ensimmäisiä esiintyjiä ja Kajo houstasi koko festivaalin aisaparinsa keikkavierailun lisäksi.

Mitäs mies, teillä oli kova meininki Altiksen keikalla?

“Joo oli kyl, jengi oli hyvin mukana!”

Mistä idea tähän uuteen sinkkuun ja varsinkin tuohon taustaratkaisuun lähti?

“Idea lähti Altikselta, hän oli jostain kuullut ton soundtrackin ja oli vissiin pidempäänkin miettinyt sen käyttämistä.”

Okei. Teittekö sessarina yhdeltä istumalta koko biisin, vai pelasitteko tennistä riimien kanssa pidempään?

“Me ideoitiin aluks biisiä yhdessä , jonka jälkeen kumpikin alkoi työstää omia versejään omissa oloissaan ja sit vielä ennen äänitystä lisäiltiin porukassa sinne juttuja.”

Missä ja kenen toimesta homma purkitettiin?

“Tää purkitettiin turkulaisen räppärikaverin Luntin kotistudiossa ja Santeri hoiti sitten miksauspuolen.”

Onko tämä ihan tällanen spesiaali irtobiisi, vai onko tämä tulossa johonkin kokonaisuuteen?

“Tää oli spessubiisi. Toki Altiksen kans yhteismatskun tekeminen on aina ollu mieluisaa puuhaa, niin eiköhän me jatkossakin jotain yhdessä duunailla.”

Missä määrin sä itse pelailet tietokone- ja/tai konsolipelejä?

“Tota kyseistä Resident Eviliä oon testannu pari kertaa, mut en oo aktiivisesti pelannut. Skidinä tuli pelailtua helkkaristi kaikkea, mut ei enää nykyään. Paitsi jossain illanistujaisissa kavereiden kanssa saatan osallistua vaikka änäriin ja semipaska oon siinäkin.”

 

TSEKKAA TUORE “VIRUS” -BIISI, MUKANA LYRIIKAT: