Räppikansan rakastama Seinäjoki Hiphop Festival tulee taas! Tavoitin haastatteluun festivaalijohtaja Tom Kankaan vielä viimeisten järjestelykiireiden keskeltä ja luvassa tietysti sensuroimatonta ajatuksenvaihtoa suoraan räppifestarikentän ytimestä.

Wadap! Mitä keloja pyöri mielessä festaria perustaessanne ja mistä se kuuluisa ajatus aikanaan lähti?

-Silloin oltiin vaan räppi- ja kulttuuripäissään. Haluttiin antaa Seinäjoelle sellainen tapahtuma, joka sieltä puuttui ja koota ihmisiä yhteen tekemään yhteistä juttua. SHHF oli ensimmäinen nuorten aikuisten- ja nuorten festari kaupungissa.

SIlloin oli intohimoa, muttei rahaa, eikä taitoakaan ihan niin paljon, kuin ehkä silloin ajatteli. Hip hop oli enemmän sellainen arvo ja uskonto, eikä rahalla ollut niin väliäkään. Toki tässä kävi niin, kuin monesti käy, että se, mitä jotkut tekee edellä intohimolla, niin muut tekee perässä rahalla.

Me ei silti luovutettu SHHF:n suhteen ja räppipiireissä nyt ei tietysti tarvitse edes erikseen mainita, että Seinäjoella on edelleen vain yksi räppifestari.

Ootteko paikallisina ylpeitä siitä, että kaikista kaupungeista juuri Seinäjoella vietetään nykyisin eräitä Suomen ehdottomasti tunnetuimpia- ja arvostetuimpia räppifestejä, vaikka sijainti on tavallaan monille kaukainen?

-Tää on hirveen paradoksaalinen kysymys vastata. Toisaalta Seinäjoki ja se lokaali reppaaminen on se, mistä koko homma sai alkunsa. Tahtotila oli hip hopin hengessä edustaa nimenomaan sitä omaa paikkakuntaa.

Tavallaan ajattelen niin edelleen, mutta vähintään sama määrä, mitä siitä on tullut kunnioitusta, on tullut paskaa niskaan. Monet paikalliset suhtautuu tapahtumaan edelleen ennakkoluuloisesti, haukutaan huumefestareiksi ja muuta asiatonta paskaa.

Kyllä se vähän sellainen “helmiä sioille” -tyyppinen juttu on, kun hoidat järjestelyt aina ammattimaisesti ja tuot tällä hetkellä Suomen isoimmat esiintyjät keikalle edullisimmalla lipun hinnalla -ja siihen vielä yleensä päälle ulkomaisia bändejä, joita ei ole koskaan ennen Suomessa nähty, mutta silti jotkut juntit näkee asiakseen vaan lytätä festaria.

Toisaalta ollaan myös löydetty isolta osin täältä se jengi, joka on kerääntynyt tapahtuman ympärille tekemään sitä yhteistä juttua, ja jonka kanssa tehdään tapahtumia nykyään ympäri maata. Siinä mielessä Seinäjoki on todella tärkeä, sillä täällä on myös syntynyt meidän oma verkosto ja crewi.

Mutta kuten itse sanoit, SHHF on yksi isoimmista ja arvostetuimmista hip hop-genren tapahtumista Suomessa. Festivaali, joka olisi varmasti monelle kaupungille ylpeyden aihe ja meille tulee jengiä ihan ympäri maata. Ehkä siirretään tapahtuma jonnekin, missä räppiä arvostetaan enemmän.

Toisaalta hip hop on nyt Suomen suosituin musiikkityyli ja Pohjanmaallehan kuitenkin tulee vaikutteet aina vähän jäljessä, eli ehkä pidetäänkin tapahtumaa viekä toiset 10 vuotta Seinäjoella ja odotetaan, että hip hop tulee muotiin täälläkin, haha. Eikä sitä toisaalta kaikkia juntteja tarvitse yrittääkään miellyttää.

Kaiken koronasta aiheutuneen epävarmuuden- ja oletettavan säädön jälkeen SHHF 2020 näkee kuin näkeekin tulevana viikonloppuna päivänvalon ja lisäksi festari komeilee tällä hetkellä vielä Tiketin myydyimpien lippujen ykkössijallakin. Mitä fiiliksiä tämä herättää järjestäjän näkökulmasta?

-Korona on tosiaan tapahtuma-alalle sodan jälkeisen ajan isoin kriisi. Ollaan tehty mittavia erityisjärjestelyitä, joilla on myös valtava hintalappu. Lisäksi kevään -ja alkukesän rajoitukset osuivat meidän yritykseen todella pahasti.

SHHF päästään kuitenkin järjestämään ja lipunmyynti tietysti nousee aina loppua kohti, mutta kyllä näillä järjestelyillä liikevoiton tekeminen on todella hankalaa. Yrittäjät silti yrittää ja toisaalta halutaan myös näyttää alalle, että tapahtumia voidaan -ja niitä pitää järjestää.

Kun liikevoittoa ei hirveästi ole tulossa, niin mindset on se, että paineista huolimatta tästä on nyt pakko yrittää myös nauttia. Meillä on tosi mahtava crewi tekemässä tapahtumia ja se, että saatiin se joukkue kentälle edes nyt yhden kerran tänä vuonna, on jo itsessään hieno asia.

Haluaisin myös nähdä, että yleisössä on sama fiilis, kun pääsee edes kerran vuodessa luottotyyppien kanssa nauttimaan festareista. Puhumattakaan monista bändeistä, joille tämä voi olla yksi vuoden harvoja keikkoja. Tapahtuma on siis tänä vuonna tärkeä monella muullakin tapaa, kuin pelkästään liiketoiminnallisesti.

Tänä vuonna festarin lineuppi koostuu sattuneesta syystä sata prossaa kotimaisista artisteista, alan huipuista toki luonnollisestikin. Nyt saat hypettää ohjelmaa vapaasti, miksi sun mielestä kannattaa tulla mestoille?

-Meillä on isoin lineuppi esiintyjiä ja näillä näkymin isoin kävijämäärä hip hop-genreen liittyvistä festareista Suomessa vuonna 2020. Toki pakko sanoa, että se ero esimerkiksi Mellakkaan tai Blockfestiin ei ole kasvanut mitenkään merkittävästi, vaan muut festarit on vaan yksinkertaisesti peruttu.

Silti SHHF on vuoden 2020 isoimmat räppifestarit koko Suomessa! Tulkaa mestoille todistamaan historiaa in the making!

Ootte historianne varrella tuoneet myös lukuisia ulkomaalaisia huippuesiintyjiä Suomeen. Onko joitain tiettyjä nimiä jo mielessä, joita haluaisitte järkätä festeille mahdollisesti tulevaisuudessa?

-Me tosiaan tehdään paljon sellaisia ulkomaisia bändejä, mitä ei massayleisö ole vielä löytänyt, mutta mitä silti kuunnellaan paljon hip hop-piireissä. Valitettavasti en voi vastata tähän kysymykseen kovin avoimesti, koska meille on käynyt ennenkin niin, että meidän tapaa tehdä asioita -sekä ideoita, on plagioitu hävyttömästi, joten en viitsi paljastaa tässä vaiheessa kortteja.

Voisin kuitenkin kääntää kysymyksen ympäri ja kääntyä lukijoiden puoleen, että mitä esiintyjiä te koette, että haluaisitte nähdä Suomessa esimerkiksi SHHF:llä tai Mellakka Festivaaleilla, ketkä eivät ole tänne kenties vielä tietään löytäneet? Heittäkää kommenttia vaikka meidän sivuille inboxiin, niin katsotaan, mitä voidaan tehdä!