Jos sattuu kuulumaan siihen ikäluokkaan, joka on lapsena tankannut päivittäin Rockya, Ramboa, Cobraa ja muita vastaavia aikansa kulttiteoksia, on altistunut myös tietynlaiselle musiikille. Vaarantunne, koukuttavat synaharmoniat ja suureellistakin suureellisemmat lyriikat tekevät ehdan soundtrack -hitin. Aikoinaan, niin absurdilta kun se tuntuukin, kyseistä tavaraa kuunneltiin naama vakavana. Nyt kasvoille on vaihtunut huvittunut hymy, mutta siitäkin huolimatta pakko myöntää; musiikki kutittelee yhä jossain aivojen syvimmissä kerroksissa.

Jos olisin kuullut Macho -biisin saaden vasta jälkikäteen tietää sen esittäjän, yllättyneisyys olisi varmasti vieläkin korkeammalla tasolla. Lyriikoiden humoristisuus toki vie kuulijan heti tutun aspektin ääreen, mutta mitä tulee kappaleen musiikilliseen tyylisuuntaan, Konala Cartelli ei ole ensimmäisiä mieleen tupsahtavia bändejä. Kokonaisuudessaan single riemastuttaa ja hämmästyttää siinä määrin, että toimituksen oli otettava yhteyttä sen tekijätahoon ja pienellä sovittelulla Gabi, yksi yhtyeen keskeisistä jäsenistä kerkesi vastaamaan kysymyksiin orkesterin kuulumisista.

Gabi kertoo pyrkivänsä pitämään arjen pääpainon musiikissa, mutta myös laillistettu kiinteistöhustlaus on tuonut leipää pöytään reilut 10 vuotta. Konala Cartelli eli KC on perustettu vuonna 2002, vaikkakin poppoon eka single on julkaistu jo 2001. Kyseisen sinkun nimi oli Konala Cartelli ja tuolloin yhtyeen jäsenet esiintyivät omilla soolonimillään. Vuotta myöhemmin porukka kokoontui yhteen tekemään Konala Cartelli pt.2 -biisin ja tuolloin kuulijat olivat jo ruvenneet kutsumaan koplaa kyseisellä nimellä, johon Gabi tokaisee:

“People made us.” 

Gabin lisäksi KC:n alkuperäismiehitykseen kuuluivat Veejay, Stabi, Visva, MängiSolonen, Tunkio ja Dj D-lemma. Kolme viimeksi mainittua ovat vuosien saatossa siirtyneet omiin suuntiinsa ja tätä nykyä bändin dj:nä toimii Jivefunk. KC ei ole tiukasti rajattu bändi, vaan löyhempi kollektiivi, jonka laajennetussa muodossa on mukana myös soolomateriaaliakin julkaissut Tembe.

Debyyttilevynsä Kämmenlaiva yhtye julkaisi vuonna 2003 Pipefesteillä ja suomihiphop.com -sivuston äänestyksessä se valittiin vuoden parhaaksi suomiräppilevyksi. Omakustannelevystä on tehty kolme painosta, yhteensä 2500 kpl eli ns. ghettoplatinan raja saavutettiin ilman merkittävää promootiota. Vuotta myöhemmin julkaistiin Kuuminta hottia -Streettape vol. 1 -niminen mixtape ja vuonna 2006 päivänvalon näki kolme biisiä sisältävä Rakkauden Tukkumyymälä -single. Tätä seurasi muutaman vuoden julkaisutauko ja marraskuussa 2011 bändi julkaisi ensimmäisen musiikkivideonsa Jep Jep Joo, jolla vierailee myös alkuperäisjäsen Solonen.

TSEKKAA “JEP JEP JOO” -VIDEO:

 

KC ei ole sittemmin julkaissut kokonaisuuksia, vaan tiputellut yksittäisiä singlejä, kuten N.O.P.P., Mahottomat Jutut ja viime kesänä julkaistu, loistava Huudit. Bändillä ei ole käsikirjoitusta toimintaansa, oli kyse sitten tyylilajeista tai julkaisuaikatauluista. Studiolla käydään sessaroimassa ja aina tehdään jotain eteenpäin.

“Macho” -biisin joka nyt tuli ulos, ensimmäinen versio on tehty jo vuonna 2010. Sanat on vaihtunu…kertosäkeen melodia on pysyny samana, mut senkin sanat ruuvattiin pakettiin viime vuonna. On saattanu mennä kolmekin vuotta, ettei kukaan oo koskenu siihen. Sit on taas tullu fiilis, et voitais hei totakin tehdä taas eteenpäin.” 

Tuoreen singlen tausta on bändin entisen dj:n D-lemman ja sekä räppärinä, että tuottajana toimivan Visvan työn fuusio. Gabi muistelee alkuperäisen idean biisiin lähteneen kenties Veejaylta ja alkuperäisten sanoitusten aikaan studiolla on pyörinyt taustalla legendaarisen Rocky IV -elokuvan montaasi, jossa Balboa ja Drago treenaavat tulevaa maaottelua varten. Kyseinen leffa edustaa täydellisesti kylmän sodan aikaa, jolloin USA ja Neuvostoliitto nokittelivat toisiaan niin vakoilun, urheilun, kuin viihdepropagandankin keinoin.

“Me laitettiin se treenausmontaasi pyörimään taustalle ilman ääniä ja sitten Machon sen aikanen versio soimaan. Meil oli ihan poskettoman hauskaa, kun ne sopi niin hyvin yhteen, hah.” 

Singlestä on tulossa myös musiikkivideo, jonka kuvauksista johtuen haastatteluaikataulumme on melkoisen tiukka. Gabi kertoo tulevan videon sisältävän reilusti eeppisiä elementtejä, joten itse kuvaaminen on hidasta ja myös post -production tulee viemään aikaa. Tarkoituksena on kuitenkin julkaista video elokuun aikana. Kun biisi itsessään on jo näin mehukas, on tuleva videokin melko varmasti hyvin herkullinen.

 

KUUNTELE “MACHO” -SINGLE:

 

Konala Cartelli Facebookissa: https://www.facebook.com/konalacartelli/

Konala Cartelli Instagramissa: https://www.instagram.com/konalacartelli/?hl=fi