Weekly Hype -juttusarja laajentaa feat.fi:n reviiriä myös ulkomaisiin julkaisuihin. Viikottaisessa juttusarjassa nostetaan tapetille tarkempaa katsausta varten jokin lähiaikoina julkaistu haippaamisen arvoinen ulkomainen teos.

Stormzy – Heavy Is The Head

Stormzy on artisti, joka eittämättä kuuluu brittigrimen kärkinimiin. Debyyttialbumi Gang Signs & Prayer menestyi maailmanlaajuisesti hyvin ja räppäri osoitti sillä olevansa taitava biisintekijä, vahva riimittelijä ja koko kansan poliittinen äänitorvi. Nyt Stromzyltä julkaistiin uusi albumi: Heavy Is The Head. Albumi on monipuolinen kokonaisuus kirjavia tyylejä, jotka kuitenkin nivoutuvat yhtymäkohtien kautta relevantiksi kokonaisuudeksi. Albumin vahvinta osastoa olevat sinkut Vossi Bop ja Wiley Flow julkaistiin musiikkivideoiden kanssa ennen levyä. Tyylejä albumilla käytetään laidasta laitaan –  perinteisen grimen lisäksi äänimaailmassa kuljetaan afrobeatin, R&B:n ja itseään havainnoivan träpin maisemissa. Platalta löytyy kuitenkin kourallinen muitakin Stormzyn core-tyyliin kuuluvia pöyhkeitä bragging-biisejä. Monipuolisuudensa lisäksi yksi Stormzyn suuren suosion salaisuuksista on varmastikin se, että hän duunaa myös perinteistä old-school tyyppistä iskulinjaa ja osaa yhdistää kehuskelun ja tylyttelyn sekaan myös kevytmielisyyttä ja humoristista asennetta.

Stormzyn suosio on paisunut briteissä sellaisiin mittasuhteisiin, että miestä pidetään tyyliin maansa grime-kansallisaarteena. Eihän tällainen voisi olla mahdollista ellei tekisi paljon asioita oikein. Myös tällä levyllä ollaan tehty lukuisia hyviä, ajoittain rohkeitakin valintoja tuotannon suhteen. Gendrerajat venyvät ja paukkuvat, mutta homman keskiössä pysyy kuitenkin Stormzyn tyly ja pinttynyt flow, sekä poliittinen kantaaottavuus. Myös kruunun painoa mittaillaan ja mietitään, kestävätkö hartiat tämän yhtäkkisen paineen ja painonlisäyksen. Mahdollisista taakoistaan välittämättä Stormzy osoittaa kuitenkin nöyrän, itsevarman ja loppuunhiotun musiikkinsa kautta olevansa kruununsa arvoinen. Bängereiden ja ‘kevyempien’ biisien suhde on juuri sopiva. Likaista tykittelyä tulee tasaista tahtia ja välillä sukelletaan muutaman biisin ajaksi taas aivan toisiin tyyleihin.

Monipuolisuus on tämän albumin teema – Stormzy saa nostettua likaisen ja simppelin Vossi Bop:in listojen ykköseksi ja samaan aikaan levyltä löytyy esim. silkkinen pop-anthem Own It Ed Sheeranin kanssa. Jos homman osaa, niin sen saa toimimaan. Albumista huokuukin kokemus, ammattimaisuus ja asialle omistautuminen. Raskaiden aiheiden lisäksi Stormzy pitää mikin takana myös hauskaa, nautiskelee sekä revitellee viihdyttäjän roolissaan. Vaikka Gang Signs & Prayerin loistokkuuden asettamat odotukset seuraavalle studiolevylle ovat kovat, ne täytetään hienosti ja onnistuneesti tyylikkäällä kokonaisuudella.