Lauri Haav on tuonut R&B:n ja räpin välimaastossa soljuvalla musiikillaan uudenlaista maustetta kotimaiseen urbaanin musiikin kenttään. PME -artistin tekstit ovat minimalistisen oivaltavia, ääni pehmeän miellyttävä ja tuotanto biisien takana on erittäin ammattimaista. Julkaistuna on kaksi EP:tä, joiden singlejulkaisut ovat saaneet hyvää palautetta laajalti ja 4.10 ilmestyi uusi single Alas, joka täyttää modernin R&B:n kriteerit kansainvälisilläkin mittareilla.

Toimitus tavoitti miehen kotikaupungistaan Jyväskylästä, jonne tämä oli juuri päässyt takaisin pienistä logistisista ongelmista huolimatta. Matkustaminen “Suomen räppipääkaupungin” ja Helsingin välillä on tullut artistille tutuksi musiikkiuran myötä ja vaikka jatkuva ruljanssi pitkän matkan julkisella liikenteellä omanlaisensa risti onkin, ei muutto tapahtumien keskipisteeseen ole ainakaan vielä kiinnostanut.

“Tällaset viikot kun tulee uutta musaa, on enemmän tai vähemmän stressiviikkoja ja on paljon kaikkea mitä pitää hoitaa ennen julkasua.”

Haav kertoo olevansa tällä hetkellä siirtymävaiheessa elämässään. Vielä viime keväänä leivän toi pöytään ns. oikea työ, mutta kesällä solmitun keikkamyynnin myötä panoksia on jouduttu asettamaan vahvasti musiikille. Artisti puntaroi silti yhä siviiliduunin ja täysipäiväisen musiikinteon välillä; jonkinlainen valinta pitäisi tehdä.

Pikkulapsesta asti musiikkia intohimoisesti kuunnellut mies on aina rakastanut hyviä biisejä ja koukuttavia kertosäkeitä. Ala-asteikäisenä Haav soitti myös rumpuja ja kitaraa, mutta yläasteen aikana räppi rupesi viemään mukanaan ja biittien tuottaminen tuli mukaan kuvioihin.

“Seiskaluokalla tuli kuunneltua todella paljon Avainta, Fintelligenssiä ja Redramaa. En tiiä oonko jotenkin harvinainen tapaus, mutta jenkkiräppi ei niinkään vienyt mukanaan. Kyllä se oli suomiräppi.”

Vaikka Haav ei halua korostaa ala -asteaikaisia bänditouhuja sen suuremmin, tietynlainen jammailuaspekti on silti jäänyt mukaan musiikintekoon, sillä parhaimmat huukit syntyvät lähes poikkeuksetta improvisoimalla. Puhuttaessa tekstittämisestä esiin nousee ilmiö, joka on pop -maailmassa räppikenttää yleisempi, eli haamukirjoittaminen. Haav kokee, ettei luultavasti pystyisi esittämään tekstiä, joka on täysin toisen käsialaa. Toki toisinaan studiolla kirjoittaessa tulee hetkiä, jolloin jokin osa tekstistä ei vain ratkea ja silloin voi pyytää akuuttia apua vaikka toiselta paikalla olevalta kirjoittajalta.

“Mä koen, että teksti on kuitenkin omien tunteiden välittämistä. Ei se ikinä luonnistuis yhtä hyvin muiden kirjoittamien juttujen kanssa. Toisaalta oon miettiny, että voisin kyllä joskus muille kirjottaa.”

Mies on ennen PME:lle sainausta ja sen kautta julkaistuja kokonaisuuksia tehnyt jo rutkasti työtä ja reilut 10, nyt jo internetistä poistunutta omakustannebiisiä lopulta muuttivat pelin hengen. Haav tunsi jo, joskin etäisemmin vielä tuossa kohtaa Gettomasan  ja mies kannusti artistia jatkamaan ehdottomasti tekemistä.

“Allu oli mulle joskus, että “kasaa näistä nyt EP, mä voin kyllä jeesiä”. Sit mä tein niin ja hän oli mun tietämättä lähettänyt sen Helsinkiin ja jonkin ajan päästä Galis soitti mulle ja pyysi käymään. Mä lähin käymään, juteltiin ja siitä tää kaikki sitten lähti liikkeelle.”

Diili PME:n kanssa sujuu artistin mukaan todella mutkattomasti. Haav pitää itse käsissään päätösvallan musiikillisesta linjauksestaan ja label tukee ulkomusiikillisissa asioissa, joiden hoitaminen voi olla artistille itselleen uuvuttava taakka. Toisaalta taakan jakaminenkin voi vaatia aluksi opettelemista ja varsinkin luottamusta.

Artisti on menneen kevään ja kesän työskennellyt kokopitkän albumin parissa ja työ jatkuu yhä. Tuotantotyö on jakautunut pitkälti Haavin itsensä ja jyväskyläläisten tuottajien Aaro630:n & Ruubenin välille ja albumi tulee myös kantamaan tietynlaista teemaa ja fiilistä. Nyt julkaistu single Alas antaa jonkinlaista osviittaa kyseisestä fiiliksestä. Biisi on tummanpuhuvaa R&B:tä ja yhtäaikaisesti sekä kaunis, että raa’an rosoinen. Teksti käsittelee jumiin jäämistä toksiseen suhteeseen ja siinä pohditaan niitä pohjasyitä, joiden takia sama virhe tulee tehtyä aina uudestaan ja uudestaan. Biisin tuotanto on suoraan sanottuna aivan loistavaa ja sitä kuunnellessa huomaa ajattelevansa, että juuri tällainen paketti kotimaisesta musiikkikentästä onkin puuttunut.

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, tuleva albumi saadaan kuultavaksi jo ennen seuraavaa kesää. Lauri Haavin tähänastisten näytteiden perusteella kyseessä on melko varmasti yksi tulevan vuoden kovimmista pitkäsoitoista omassa sarjassaan.

 

FACEBOOK: https://www.facebook.com/haurilove/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/haurilove/?hl=fi

 

TSEKKAA TUOREEN “ALAS” -SINGLEN VIDEO:

 

KUUNTELE SPOTIFYSTA: