Jos joku musa toimii mainiosti livenä, niin mainittakoon heti ainakin reggaen modernimpi pikkuserkku dancehall, joka nimensä mukaisesti laittaa herkästi juhlissa kävijän tanssijalan vipattamaan. Pääsin todistamaan tätä itse oikein aitiopaikalta reilu viikko sitten, kun genren väsymätön soturi MEGA-Ertsi esiintyi täydelle salille entisessä kotikaupungissani Turussa ja meininki oli Erä-Koiraa lainatakseni “ihan vitun mega.” Ertsi olikin hyvästä syystä saatava pikaisesti Liveilmiöiden haastatteluun!

Wadaap! Olin äskettäin tsekkaamassa jäbän keikkaa Turussa ja tupa oli täysi sekä fiilis katossa. Mitkä ovat omasta mielestäsi suurimmat vahvuutesi esiintyjänä?

-Turku oli kyllä kova! Mä sanoisin, että mun vahvuus on laulusaundissa. Monesti ihmiset huutelee netissä autotunea ja olettaa, että mun laulusaundi on puhtaasti jotain studiokikkaa, mutta sitten keikkojen jälkeen palaute onkin positiivisesti yllättynyttä, että laulu saundaakin samalta kun levyllä.

Keikan alussa oli susta riippumattomia lieviä teknisiä ongelmia, mutta klaarasit tilanteen loistavasti laulamalla muina miehinä yleisön joukossa, kun stagella mikki meinasi lähteä ikävästi kiertämään. Mikä on ollut tähän astisen urasi vaikein vastoinkäyminen live-tilanteessa, jonka oot kuitenkin onnistunut kääntämään voitoksesi?

-Kyllä se on joka kerta hankalaa, jos PA-laitteet kusee tai miksaaja on kahvilla. Muistaakseni Joensuussa vedettiin ekat 15 minsaa keikasta luullen, että ääni kuuluu yleisölle, mutta todellisuudessa ääni kuuluikin vain meidän keikka-monitoreista. Tää oli ehkä vaikein tilanne tähän mennessä, mut siitäkin selvittiin ihan kunnialla.

Kiinnitin keikkasi aikana huomiota myös siihen, että yleisön puolella sekä hipit, että jupit tanssahtelivat kaikki sulassa sovussa musasi tahtiin ja jokaisella tuntui olevan hauskaa. Mikä on ollut vähiten odottamasi taho, josta oot saanut kiitosta keikkasi päätteeksi?

-Justiinsa viime keikalla Helsingin Circuksessa eräs keski-ikäinen isolla kirkolla vieraileva maajussi tuli vahvasti murtaen kiittelemään keikasta. Kysyttyään, mistä voisi kuulla lisää, esittelin itseni MEGA-Ertsiksi, johon hän tokaisi “MEGA-Erkki, ilo tutustua.”

Mieleeni on jäänyt urasi alkuajoilta eräs sun ja Maksimi Voiman ihan loistava vastausvideo netissä kiertäneeseen Sleng Teng -haasteeseen, jossa reggae-skenen aktiivit tekivät omia versioitaan kyseiseen klassiseen riddimiin. Tuo teidän vetonne oli vielä tarkemmin sanottuna vastaus eräälle kokeneemmalle reggaeketulle, joka näpäytteli ensin teitä omalla videollaan. Mikä olisi eeppisin soundclash -henkinen battle Suomessa tällä hetkellä, jos saisit laittaa kenet vain vastakkain?

-Suomessa on vielä toistaiseksi sen verran vähän alan tekijöitä, että reggae/dancehall -tyyliseen soundclashiin ei välttämättä kauheasti osallistujia löytyisi. Eeppisin olisi varmaan jotenkin päin vastakkain minä, Raappana ja Jukka Poika. Toivottavasti tämmönen clashi saadaan joskus aikaan, pikku sanasota vois olla ihan virkistävä tuulahdus Suomen reggaekentällä.

Sulla on kotimaisiin kollegoihisi verrattuna täysin omanlaisesi laulutyyli höystettynä persoonallisella äänelläsi ja ylipäätään ns. jamaika-stailit ovat hallussa enemmän kuin hyvin. Miten oot oikein harjoitellut tuota skilliäsi? Aiheesta kun ei taida liiemmin mitään suomen kielelle suunnattuja tutorial-pätkiäkään löytyä…

-Mun staili on tullut kuuntelemalla reggaeta pitkään ja fanaattisesti jo kauan ennen kuin aloin laulamaan. Monet mun suosikki reggae-artisit ovat laulaneet kovaa ja korkealta, kuten hyvänä esimerkkinä Barrington Levy. Olen myös opetellut soittamaan reggaeta eri instrumenteilla ja kaikki perehtyminen Jamaika-musan eri osa-alueisiin on yhdessä antanut eväät sille, mitä nyt teen.

Mun mielestä se on jo vähän nähty, kun useat ihmiset reggae-tyylejä kokeillessaan ottavat semmoisen ylirennon ja karrikoidun reggae-roolin päälle ja artikuloivat ulkomaalaisittain. Vaikka mäkin pidän aina pilkkeen silmäkulmassa, niin suhtaudun tähän musalajiin kuitenkin vakavissani ja uskon, että sen myös kuulee mun tyyleistä.

Käsittääkseni oot reissannut Jamaikallakin saakka useamman kerran ja oletettavasti käynyt tsekkaamassa täkäläisiä tansseja. Tuliko itse käväistyä mikissä?

-Oikeassa olet! Oon käynyt Jamaikalla ihan vaan tutustumassa siihen musakulttuuriin ilman esiintymistarkoituksia, mutta pari kertaa on myös tullut heitettyä livet baareissa ja vastaanotto on ollut ihan huikea! Mieletön mesta!

Uskotko, että suomenkielisellä tanssihallilla täytetään vielä stadioneita jonain päivänä?

-Dancehall on ollut viime vuosina jatkuvasti läsnä billboard -listoilla, kun mainstream-musiikki muovautuu ja ottaa vaikutteita jamaika-rytmeistä. Dancehallin ohella tykkään myös tehdä reggaetonia ja muuta lattaria, joka on erittäin suosittua maailmalla ja näillä tyylisuuntauksilla on tulevaisuudessa varmasti paljonkin kysyntää myös Suomen musamarkkinoilla. Eli vastaan: Kyllä, uskon.