On lauantai taas ja livemusiikin ystävät suunnistavat keikkapaikoille kohti kingeimpiä karkeloita, toisin sanoen hetki on mitä otollisin ottaa jälleen spesiaaleimmat liveilmiöt suurennuslasin alle. Tällä kertaa kokemuksiaan ja näkemyksiään jakamaan pääsee Etelä-Pohjanmaan oma moottoriturpa, mies nimeltä Maksimi Voima.

-Miten esittelisit itsesi yleisölle, joka ei tunne sun duunaamaa juttua entuudestaan?

“Luon eri musiikkityyleihin puhelaulua riimejä rytmillisesti artikuloiden. Erikoislaatuisen ja poikkeavan esityksestä tekee räppäyksen flow ja intensiivinen tapa, jolla lyriikoitani tulkitsen. Onnistuessaan tässä kanavoinnissa, Maksimi Voima on instrumentti, joka soi harmonisesti muiden soitinten kanssa, musiikin mukana”

-Olet kerännyt mainetta timantinkovana mikkimiehenä aina reggae-tansseista räppiluoliin ja esimerkiksi viime osassa haastattelemani Plutonium 74 -yhtyeen Aito Pystynen mainitsi sut yhtenä omana suosikkinaan Suomen live-geimeistä. Mitkä elementit susta on tärkeimmässä roolissa, jos tavoitteena on saada aikaan mahdollisimman tajunnanräjäyttävä live?

“Aina joskus pääsee esiintymään mestoihin, joissa on hyvä äänentoisto, aikaa tehä soundcheck kunnolla ja osaava miksaaja. Se on upeeta ja luo edellytykset onnistuneelle keikalle. Mutta yleisesti ottaen kokemus kyllä näkyy ja kuuluu. Kokeneet tekijät kykenee sopeutumaan ja loppupeleissä hyvässä keikassa on kyse hyvästä fiiliksestä ja siitä energiasta, mikä tapahtumassa onnistutaan luomaan. Mielestäni esityksessä kuuluu välittyä tunne siitä, että sitä tehdään ilon kautta. Vuorovaikutus yleisön kanssa on myös tärkeää ja vaikka tekis hommaa kuinka tosissaan, ei itteään kannata ottaa liian vakavasti”

Muistan joskus back in the days nähneeni sut sekä MEGA-Ertsin vetämässä yhdessä jotain ihan älytöntä settiä Kuudennen Linjan röökipaikalta ilmiliekkeihin asti syttyneessä räppi-saifferissa ja olin lievästi sanottuna ällikällä lyöty. Ootteko tehneet enemmänkin musahommia yhdessä ja voidaanko tältä kombolta odottaa jopa yhteistä julkaisua jonain päivänä?

“Ollaan itseasiassa tehty useampikin biisi, harmillista, että niitä ei vaan koskaan ehditty julkaisemaan. Oli kyl kova kombo, hienosti sopi yhteen Maksimin raggarähinät ja Ertsin reggaelaulut. Tän duon lisäksi ollaan kumpikin mukana Jaxuhali– nimisessä bändissä, joka myöskin on hieno proggis, jolle moni toivois jatkoa. Ei ikinä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta kuten oli odotettavissa, MEGA-Ertsi on matkalla supertähteyteen ja ymmärrettävästi se vaatii keskittymistä ja projektien priorisoimista”

-Sun yksi tavaramerkeistäsi on salamaakin sähäkämmät papatustyylit, jotka nopeudessaan jättävät rapakontakaiset huutokauppiaatkin haukkomaan happeaan. Miten paljon toi skilli vaatii reeniä ja onko noiden nopeimpien kohtien esittäminen haastavaa live-tilanteissa?

“Mä aloitin tekemään räppiä vuonna 1999 ja oon tehnyt sitä samalla tyylillä vuodesta ja biisistä toiseen. Mä en koskaan treenaa kirjoittamista tai itse räppäämistä. Sen sijaan bändien kanssa kyllä treenataan sekä deejiin kanssa välillä vaihtoja ja käydään läpi erinäisiä kulloisellekin keikalle tehtäviä muutoksia setissä. Mutta tapa, jolla räppään on toki siinä mielessä haastavaa, että se vaatii kaiken hapen. En pysty niin paljoo tanssimaan tai heilumaan lavalla ku tekis mieli”

-Näemmekö joskus vielä Maksimi Voiman Ennätystehtaassa haastamassa R-Syke -nimisen ämseen hallussa olevaa nopeusennätystä?

“R-Syke on sairaannopee, en tiedä oisko musta haastajaksi. Mielenkiinnolla odotan, josko kohta joku näistä nuorista nousevista rap-artisteista ottais haasteen vastaan, esim. Lukas Leon tai Ahti. Varmasti on muitakin kovia, joista en vaan tiedä vielä. Maksimi Voimalle nopeus ei ole itseisarvo, enkä kirjoittaessani tavoittele maksimaalista nopeutta. Jos tavoitteena olis olla kaikkein nopein, niin luultavasti tarvis vaihtaa takas englanninkieleen, nimittäin sellaset räppärit ku Crucified ja Mizury Mize vie sen homman aivan uudelle levelille… Mutta koska joku teistä tulee haastamaan mut? Mä oon kalevalaisen runon maailmanmestari vuodelta 2002, luit oikein, MAAILMANMESTARI. Tääl mä venaan, hiljaista on huipulla”

-Tässä juttusarjassa esiteltävät artistit pääsevät aina haippaamaan myös omia suosikkejaan live-kentältä. Ketkä susta vetää kovimmat keikat Suomessa tällä hetkellä? Heitä joku suhun vaikutuksen jättänyt kokemus.

“Tottapuhuen käyn aika vähän rap-keikoilla, viimeisin mieleenpainunut keikkakokemus oli Suistamon Sähkö Vastavirta-klubilla Pispalassa. Mutta tarkemmin ajateltuna tais sillonkin hyvä fiilis olla lähinnä seuralaiseni ansiota”

-Mainosta loppuun vielä vapaasti sun tulevia prokkiksia.

“Viimeisimpänä uutena projektina lyötiin tulille tämmönen Kaira -niminen trio, jossa rumpuja soittelee useista eri kokoonpanoista tuttu Aleksi “Blexi” Tanhuala, ja bassoa Ville Veihola. Kaira soittaa mm. psykee ja junkkaa ja on sellast settii, että ei oo aiemmin Suomessa kuultu. Jahka Aleksi palaa reissusta, niin aletaan kairaamaan ihan kunnolla ja toivon mukaan ens kesän festareilla pääsette todistamaan sen hypnoottisen ja läptunkevan voiman. On täs monta muutakin mielenkiintoista yhteistyökuviota käynnissä, mutta ei niistä sen enempää vielä, tässä täytyy nyt vaan mennä eteenpäin hetki kerrallaan”