Hyvää viikonloppua arvon lukijat, on taas Liveilmiöiden aika! Tällä kertaa sain suureksi kunniakseni haastatella kahta herrasmiestä, joiden nimet nousivat mieleeni oikeastaan ensimmäisenä, kun juttusarjaa aloin ideoimaan. Nyt on lukijallakin lupa olla rehellisen räppipäissään, kun ääneen päästetään lukuisilla live-lavoilla tuhoisaa jälkeä tehneen Lyömättömät -kokoonpanon superämseet, Solonen sekä Kosola.

-Wadap äijät! Palataan aluksi ajassa hieman taaksepäin noin kymmenen vuoden päähän. Pääsin tuolloin silloisen suunsoittaja-kollegani kanssa todistamaan aitiopaikalta, kun rokkasitte jonkun hieman pienemmän PK-seudulla sijainneen baarin vähintäänkin paskaksi käsittämättömällä live-energiallanne. Kelasimme kaverin kanssa tuolloin yhteistuumin, että tämän on oltava Suomen “hiphopein” show! Mua kiinnostaakin, oletteko tietoisesti ottaneet sellaisen linjan ja mitä Hip Hop merkitsee juuri teille, jos puhutaan live-tilanteista?

Kosola: Hahaha… Emmä tiedä, onko otettu tietoisesti sellaista linjaa. Sillon kun aloitettiin keikkailemaan kahdestaan, niin kummallakin oli vaan tosi samanlainen musiikkimaku ja käsitys siitä, millasta musaa ja keikkaa halutaan tehä. Muistan, kun Solonen näytti tuplaavalle Yung Kosolalle ranskalaisen Saian Supa Crewin keikkoja ja sanoi, että meidän pitää vetää paremmin kun noi. Eli vois sanoo, että siihen pyritään joka kerta, että katto räjähtää irti, oltiin sitten pubissa tai jäähallissa.

Solonen: Molemmat meistä diggailee freestyleä tekijänä ja kuuntelijana. Kosola on yks Suomen parhaista beatboxaajista, molempien biittimaku on hyvinkin samanlainen, samoin kuin sitten idolit ja nuoruuden sankarit hyvin pitkälti samoja tyyppejä, joten meidän keikka on hyvinkin meidän näköinen- ja kuuloinen ja tulee ulos meistä aivan 100% luonnollisesti tuollaisenaan. Tietoisia linjauksia ei ole otettu ainakaan mun muistaakseni, vaan ennemminkin aina on menty se edellä, et mitä on hauskaa tehdä seuraavaksi tai mitkä biitit tällä hetkellä toimii meille, jotta on sit kiva stailaa keikoilla. Hip Hop on mulle keikkatilanteissa vapautta ilmaista itseäni juuri niin kuin siinä hetkessä haluan ja tuoda samanhenkisiä ihmisiä samaan tilaan nauttimaan ajasta yhdessä.

-Teistä on vaikea puhua mainitsematta molempien suvereeniutta freestyle-räpissä ja toimitte varmasti myös esikuvina useille lajin tuleville taitureille. Ketkä ovat puolestaan olleet omia esikuvianne vapaantyylin saralla, kun itse aloititte?

K: Mulle isoimpia freestyle-esikuvia on varmaan Big L… Big L – 98 Freestyle tai se pätkä, missä Big L stailaa nuoren Jay-Z:n kanssa… Vieläkin ihan pitelemätöntä kamaa.

S: Alamaa oli eka, jonka suusta kuulin freestylea, joten se! Eminem inspiroi kovaa, kun olin nuori. Ei mul oo tainnu koskaan olla freestylessa esikuvia niin kuin mulla on kirjoitetussa räpissä, mut mua on uralla nimenomaan friistailaajana puskenut tietämättään eteenpäin Suomen parhaimmisto, Eminem ja Big L – Hot 97 Freestyle. Olikohan toi ton freestylen nimi… No tietäjät tietää, mistä stailista puhun!

-Solonen, jäbä on päässyt levittämään freestylen ilosanaa aina televisioon asti, kyseessä tietysti MTV3-kanavan huippusuosittu Heikelä Syndrooma -ohjelma. Miten pitkälle sä näät freestylen potentiaalin taiteenlajina kasvaa vielä laajemmin koko kansan tuntemaksi viihteeksi ja miksi?

S: Aivan loputtomiin niin Suomessa, kuin ihan koko maailmassakin. Suurin osa suomalaisista on 2019 mennessä hiffannut, että rap-musiikki on muutakin, kuin “joujouman Chicagouta” ja kansainvälinen konsensus on jo pitkään pitänyt räppäämistä uskottavana taiteellisena ilmaisutapana. Rap on ollut jo tovin maailman musagenre #1, joten miksi ei sen hauska pikkuveli nimeltä freestyle, voisi olla pian kaikkialla teeveessä, teattereissa ja radioissa, jos vaan hyviä tekijöitä tulee lisää ja lisää. Nään sen ihan koulujen välitunneilla vaihtoehtona futikselle tai hyppynaruille, tai miksi ei tulevaisuudessa jopa musiikin- tai itseilmaisuntunneilla osana oppimista. Tää kaikki on mun mielestä täysin mahdollista, kunhan siihen vaan löytyy aina oikeat tyypit viemään sitä eteenpäin.

-Kosola, sut tunnetaan myös kaksinkertaisena beatboxin suomenmestarina. Miltä mielestäsi Suomen beatbox-skene näyttää tällä hetkellä?

K: Mun mielestä tosi hyvältä. Suomessa on aina ollut tosi kova taso beatboxauksessa, muutaman nimen mainitakseni esim. Felix Zenger, Iskulaatikko, Aleksi Vähäpassi, Rudy Rok. Väittäisin, että nää on kovempia, kuin kukaan muu maailmalla, mun mielestä. Uusia vetäjiä tuntuu nykyään löytyvän joka kylästä, kun taas ennen meitä oli vaan kourallinen… Tai siltä se tuntui sillon. Taitavia tyyppejä on paljon ja tosi sellasta teknistä vetämistä, mikä on ihan cool, vaikkakin mä oon aina tykännyt sellasesta Kenny Muhammad/ Rahzel-tyyppisestä cypherissa MC:lle beatboxauksesta.

-Muistaakseni aloititte keikkailun aikanaan kahdestaan, kunnes Xmies liittyi mukaan komboon ja Lyömättömät sai alkunsa. Mikä on ollut parasta siinä, että olette saaneet noin osaavan ja omalla tontillaan erittäin arvostetun kaverin dekkien taakse?

K: Joo, aloitettiin kahdestaan ja jos en nyt ihan väärin muista, niin Xmies oli meidän keikkasetin miksaaja, mutta sitten ajan saatossa, kun kummiskin tehtiin jo musaa kimpassa, tultiin siihen tulokseen, että ollaan tasavertaisia muusikoita ja mies kuuluu dekkien taakse ja se on varmasti paras päätös meidän keikkasetin kannalta mun mielestä. Xmiehellä on aivan uskomattoman valtava musiikkitietämys ja on bändin ainut, joka on stagedaivannut. Aikanaan, kun tein Noutonauha-mixtapen, se nauhotettiin Xmiehen senaikaisen asunnon vaatekomerossa. Me ei oltais mitään ilman meidän henkistä ja fyysistä selkärankaa aka Xmiestä aka DJ Seksipussia aka The man of the yearia, feel me?

S: Kaikki on parasta, ku Xmies vahtii sun selkää! Studiossa, radiossa tai livenä, the man delivers.

-Oletan, että matka alkutaipaleeltanne nykymenestykseen on vaatinut paljon duunia ja pitänyt sisällään varmasti erilaisia vaiheita. Muistatteko sellaista selvää taitekohtaa, jolloin alkoi olla aistittavissa, että tällä jutulla mennään vielä pitkälle?

K: Me ollaan aina oltu siitä omituinen bändi varsinkin varmaan fanien mielestä, että me ei tehdä mitään, tai julkaista mitään, mitä me ei itse allekirjoiteta. Tämän takia varmaan viime levystäkin on jo 7 vuotta, mutta ollaan silti tehty aina ja tehdään hommia intohimoisesti, rakkaudesta lajiin vuosia, ennen kuin homma niin sanotusti lähti lentoon.

S: Ehkä semmonen tuli niihin aikoihin, kun Harmaanaaman kirous löi läpi ja keikkaa alkoi olla joka viikonloppu. Kuitenkaan tällä alalla ei voi koskaan tietää, mikä on tilanne kahden vuoden päästä, joten sellaista “we set for life” -fiilistä ei ole koskaan mulla tullut. Kymmenen vuotta ollaan saatu toteuttaa meidän persooniamme artisteina ihan, miten ollaan haluttu ja jengi on digannut, joten toivotaan, että ihmisille maistuu jatkossakin meidän tekemä radio-show, musiikki sekä freestyle.

-Tässä sarjassa esitellään nimenomaan kovaa mainetta niittäneitä live-artisteja. Ketkä nimet teidän mielestä vetää parhaimmat livet Suomessa atm?

K: No me tietysti!! En oo niin kauheesti kerennyt kattelemaan muiden keikkoja, kun on kaksi keikkailevaa bändiä ja viikottainen radio-show, mut viimeisimmät, mitä oon nähnyt, niin Gettomasa Blockfesteillä oli ihan vitun overkill ja Sonnyn levyjulkkarit Kuudennella Linjalla oli ihan vitun päräyttävä keikka.

S: Rehellisesti, me ollaan edelleen kovin, mut ero on pienentynyt viimeisen viiden vuoden aikana, kun nykyään monet muutkin räppää täysiä niska limassa ja sillä asenteella illasta toiseen, niin kuin se ois niiden viimeinen keikka. Muita kovia on myös isohko liuta, joten en ala hirveästi nimiä droppaa, ku sit pitäis sanoa monta ja unohtaisin jonku kuitenkin, mutta näistä uusista tekijöistä Käärijä on ihan helvetin hyvä livenä. Lämmin suositukseni hänen keikoille!

-Mun on pakko heittää teille myös yksi vähän vittumaisempi kysymys. Jos teidän pitäisi jatkossa vetää kaikki keikkanne joko puhtaasti freestylena, tai vaihtoehtoisesti vetää vain kirjoitettua materiaalia, niin kumpi veisi voiton?

K: Tää on paha, se on niin kuukaudesta ja hetkestä kiinni. Onneksi keksittiin ratkaisu tähänkin ja perustettiin toinen bändi, mikä vetää vaan friistailia eli Freerap ja sitten taas Solonen, Kosola & Xmies aka Lyömättömät vetää meidän biisejä ja välillä freestyleakin… Eli mun on pakko sanoo, että mahdoton valita vaan toinen. Vaikka vuoroviikoin, jos on pakko valita jotain.

S: Vittumainen kysymys indeed… Freestyle veisi voiton, mut biisien esittämistä tulisi nopeasti ikävä!

-Loppuun saatte mainostaa vapaasti teidän tulevia prokkiksia!

K: AYO BETTA REGONIZE!! Lyömä-levy ja kaks eri sooloa ainakin in the making, muuta en uskalla sanoa. Kuunnelkaa meitä joka lauantai YleX:ltä klo 17-20, niin tiedätte meidän liikkeistä. Peace!!!

S: Lyömättömät Show:n kuudes kausi on käynnissä YleX:llä, joten kuunnelkaa meitä sieltä joka lauantai 17-20, tai jälkikäteen Yle Areenasta. Uudesta musasta me kerotaan teille meidän somekanavien kautta heti, kun saadaan levyjä valmiiksi, joten pistäkää meidät seurantaan somessa, ni pysytte kyydissä!