Liveilmiöt on edelleen enemmänkin livestream-ilmiöt tällä hetkellä. Yleisö onkin päässyt nyt nauttimaan lukuisista striimikeikoista kotisohvalla chilauttelun kera, kiitos monien hienojen rap-alan ihmisten, jotka ovat jaksaneet olla aktiivisia asiassa. Nappasin taas heistä haastatteluun muutaman ja tällä viikolla ääneen pääsivät Silkinpehmee, Ida Karimaa Monspilta sekä BASE FESTIVALIN kehittäjä Snage.

Jos olet keikkaileva artisti ja kotona jumitus tympäisee, voit ottaa mallia esimerkiksi tamperelaisesta rap-legendasta Silkinpehmeestä. Hän nimittäin laittoi viime lauantaina hösseliksi ilman turhia hienosteluita ja rokkasi keikan suoraan työpöytänsä ääreltä, instaliven välityksellä.

Wadap SP! Vedit liveä työpöytäsi ääreltä lauantaina ja huomioni kiinnitti erityisesti se, että yleisö sai etukäteen toivoa biisejä, jotka lupasit myös esittää. Ehditkö todella vetää jokaisen toivotun biisin keikallasi?

-Mulla oli valmiina ideoita siitä, mitä biisejä haluaisin itse vetää. Ajattelin toteuttaa sekä oman vision, että kaikki toiveet, mutta mulle tyypilliseen tapaan annoin sitten fiiliksen viedä, enkä vetänyt ihan kaikkia niitä biisejä, joita olin itse suunnitellut esittäväni. Osa toiveista taas oli sellaisia biisejä, joita olis ollut vaikea toteuttaa. Esimerkiksi sellasia, joissa on featteja, joita olis vaikea skipata. Mutta muuten taisin ottaa kuuntelijoiden toiveet huomioon. Ja se on olennaistakin tällaisessa formaatissa.

Nyt kun yleisö sai osaltaan suunnitella settilistaa, oliko mukana yllätyksiä ja erosiko biisilista yleisesti paljon siitä, kun saat itse valita kaikki kappaleet?

-Pari toivebiisiä oli sellaista, että en läheskään aina niitä vedä livekeikoilla. Sitä muodostaa omassa päässään kuvan siitä, mistä jengi diggaa. Ja sit ne saattaakin kommenttien perusteella digata eniten jostain täysin yllättävästä träkistä. Mutta tää oli hyvä tilaisuus myös suoran palautteen saantiin. Taidan esim. lisätä Off Beat -biisin vakituiseks settilistaan!

Uskotko, että tää striimilive-homma vois kehittyä vielä pidemmällekin tästä nykyisestä nyt, kun jengi on just joutunut keskittymään ensisijaisesti niihin ja mikä tuo seuraava leveli voisi olla?

-Uskon, että tää striimikeikkojen diggailu on nyt niin suosittua osaltaan sen takia, että se on jotain aivan uutta. Jengi ei oo ennen nähnyt räppikeikkaa vedettynä puhelimelle työpöydän äärestä, niin kuin toi mun veto. Ehkä koronatilanteen laannuttuakin näille on vielä jonkin verran tilausta, mutta uskon aidon liven voimaan, missä vuorovaikutus on välitöntä ja tapahtuu samassa fyysisessä tilassa.

Vaikka nämä streamikeikat jäisivät historialliseksi kuriositeetiksi, toivon, että artistien ja taiteellisen toiminnan suora tukeminen jatkuisi. Ihmisille on nyt konkretisoitunut se, että taidetta – oli se sitten musaa, teatteria, kuvataidetta tai runonlausuntaa – tehdään usein aivan selkänahasta repimällä. Ehkä me nähdään vielä kulttuurin uusi kukoistuskausi!

Vanha kunnon Monsp Records puolestaan starttasi viime viikolla Himasessarit -sarjan niinikään instassa. Sarjassa tullaan näkemään useampiakin labelin artisteja kevään aikana. Monspin A&R-päällikkö Ida Karimaa vastasi muutamaan kysymykseeni aiheesta ja jatkoimme myös pohdiskelua striimikeikkojen tulevaisuudesta.

Morjes Ida! Mikä on Himasessarit ja joko voi paljastaa, keitä artisteja siinä tullaan vielä näkemään?

-Monsp Himasessarit on tämän hetken variaatio aiemmin tänä vuonna startatusta Monsp Livesessarit -klubikonseptista, jonka ideana on esitellä klubi-illan aikana aina pari uutta nousevaa artistia. Himasessareissa päästään puolestaan tsekkaamaan väläys tuttujen ja nousevien artistien arjesta nyt poikkeusolojen aikaan ja nauttimaan spesiaaleja livevetoja milloin mistäkin. Keikkapaikkana voi toimia artistin olohuone, treenis tai vaikka muuttolaatikoiden väliin raivattu väliaikainen livesetup, kuten viime viikolla Haamun vedossa nähtiin. Meininki on rento ja kaikki ovat tervetulleita messiin seuraamaan liveä.

Seuraavasta sessarista pitää huolen Likanen Etelä -duon toinen osapuoli MC Rambo straight outta Kirkkonummi ja pääsiäisen jälkeen Himasessarisalkku kiidätetään Ahtille. Seuraavat artistit julkistetaan myöhemmin Monspin ja Monsp Liven somessa eli ei kun yytsimään sieltä.

Millaisia reaktioita on tullut yleisöltä ja uskotko, että tämän tyyppisille keikoille voisi olla tilausta jatkossakin, kun tämä niinsanottu karanteeniaika on ohi?

-Haamun keikka oli huikea startti koko hommalle, kundi veti ekan instalivensä ihan bossina ja jengi diggaili huolella. Keikasta tuli erittäin hyvää hyvää palautetta ja oli hauska huomata, että linjoilla oli myös ihmisiä, jotka eivät välttämättä normaalisti keikoilla käy.

Sosiaalisen eristäytymisen ja rajoitusten jälkeen voisi kuvitella, että hetken tauko ruutujen tuijottamisesta varmaan kiinnostaa ja jengi janoaa paitsi toistensa, myös artistien kohtaamista tosielämässä. Aitoa livetilannetta, yhteenpainuvia hikisiä kehoja ja vuorovaikutusta artistin ja yleisön välillä tuskin tulee ikinä mikään korvaamaan.

Aina on kuitenkin myös porukkaa, joka ei syystä tai toisesta pääse osallistumaan livekeikoille. Nyt kun erilaisesta keikkojen striimaamisesta tulee paljon kokemusta ja niiden toimittamisesta parhaimmillaan hyvinkin sujuvaa, en näe mitään syytä, miksei konseptia jatkettaisi jossain muodossa myös oikeiden livekeikkojen ohella. Uudesta keksinnöstähän ei ole kyse, vaan striimikeikkoja on ollut tarjolla jo ennen korona-aikaakin.

Lopuksi ääneen pääsee vielä BASE FESTIVALIN kehittäjä, räppäri nimeltä Snage. Huhtikuun lopussa pidettävä tapahtuma onkin mainio esimerkki siitä, miten striimikeikkoja voi viedä vielä piirun verran pidemmälle, sillä kyseessä on täysin ruohonjuuritasolta nouseva, kokonaan netissä tapahtuva rap-festari. Erikoista ja ihailtavaa on sekin, että esiintyjäksi pääsee kuka tahansa, jolla on tarpeeksi matksua keikkaa varten.

https://www.facebook.com/events/890250274721817/

Wadap! Mikä on BASE FESTIVAL ja mistä idis siihen?

-BASE FESTIVAL on underground -suomiräppiin keskittyvä online-festari. Oon koittanut käyttää mahdollisimman paljon suoran demokratian keinoja festarin järjestämisessä, kuten äänestyksiä. Kyseisellä tavalla on päätetty esimerkiksi nimi ja päivämäärä 24.4.2020. Kaikki artistit hoitavat itse omat puitteensa esiintymisille, kuten kanavat, laitteet ja tilat.

Festari on tietenkin ilmainen ja osallistumaan pääsee kuka tahansa, jolla on 15 minuuttia esitettäviä suomirap-biisejä ja livestreamaukseen tarvittavat systeemit. Esiintyjäksi ilmoittautuminen on mahdollista tän viikon sunnuntaihin asti. Festarin järjestämisen apuna on käytetty Jesperin perustamaa BASE-Suomiräpin Tekijöille -facebook-ryhmää, jonka tarkoituksena on koota suomiräpin tekijöitä yhteen.

Idea lähti siitä, että kotona tylsyydessä alkaa monesti ideat pyörimään päässä ja kun itse teen räppiä Snage -nimellä ja koitan keksiä yhteisöllisiä juttuja tuolla Facebookin suomirap-ryhmissä, niin tää koronavirustilanne oli otollinen aika tämmöselle uudenlaiselle festarille. Yhtenä syynä on myös, että mulla itellä tippu juuri Pallomeri EP, enkä muuten pääsisi esittämään levyjulkkarikeikkaa.

Keitä artisteja on tällä hetkellä varmistunut mukaan?

-Esiintyjinä esimerkiksi Komaveli, Ilves, Nikolaos ja Bomstikidi.