Muistan hyvin, kun kuulin Likasta Etelää ensimmäisen kerran. “Se on MC Rambo, kattokaa nyt meikäläistä” -riimitteli tuolloin tämä Kirkkonummelta kotoisin olevan, nopeasti ilmiöksi asti nousseen “gangstahurri-räpin” pioneerikokoonpanon toinen MC äänellä, josta ei voi erehtyä. Loppu on tietysti historiaa ja sittemmin myös sooloartistina yleisöltä ylistystä saaneen Rambon suosio onkin sitä luokkaa, että miehen kasvoja musiikkivideoilla peittävä Scream-naamarikin taidetaan tuntea nuorison keskuudessa nykyään ennemminkin Rambo-naamarina. Millainen mies maskin takana todellisuudessa sitten lymyilee? Asiasta on luonnollisesti otettava selvää!

-Wadap Rambo! Montako naamaria sulta löytyy kaapista?

“Kaapista löytyy kaksi naamaria. Yksi on vuodelta 1996. Sain jouluna lahjaksi Scream -nimisen elokuvan ja siinä tuli mukana kyseinen naamari. Toisen sain, kun olin menossa Osuma Streetwearin kuvauksiin ja unohdin naamarin kotiin. ADOD pelasti ja kävi jostakin naamiokaupasta hakemassa sen. Lisäksi keikkoja varten löytyy muutama kommandopipo”

-Voisiko tästä päätellä, että olet kauhuelokuvien ystävä, vai valitsitko tuon kyseisen naamarin tavaramerkiksesi jostain muusta syystä?

“Kyllä, olen kauhuelokuvien suuri ystävä. VHS-aikana keräilin hyvin paljon elokuvia, enimmäkseen kauhua. Nykyään tulee ostettua elokuvia harvemmin. Viskasin kaikki VHS-elokuvat roskiin, kun tuli muutto eteen, eikä ollut enää toimivaa VHS-soitinta. Tuli digiaika ja DVD:t, niin masennuin”

-Mistä nimi MC Rambo on peräisin ja mistä sun inspiraatio räpin tekemiseen sai alkunsa?

“Nimi MC Rambo tulee oikeastaan siitä, kun pienestä pojasta asti on kutsuttu Ramboksi ja se on kutsumanimeni. Sitten kun aloin niin sanotusti räppäämään, piti käyttää mielikuvitusta räppinimen keksimiseen. Lisäsin siihen MC:n eteen ja siitä tulikin sitten MC Rambo. Inspiraatio räpin tekemiseen oikeastaan alkoi, kun veljeni toi paljon räppiä kuunneltavaksi ja kerran hän toi Hip Hop eJay -nimisen ohjelman asennettevaksi tietokoneelle. Ihmeteltiin sitä kaveriporukalla ja keksittiin, että korvakuulokkeista toinen toimi mikrofonina. Siinä sitten teineinä tuli tehtyä jotain todella hirveää kuraa. Onneksi ei ole tallella kyseisiä kappaleita, mutta ilman niitä en varmaan olisi aloittanutkaan ikinä”

-Sun ja Ellenin uudella Kielimuuri -träkillä räpätään peräti kolmella eri kielellä, eikä nimestään huolimatta muureja ainakaan suomiräpin kuuntelijoiden ja biisin välille ole syntynyt. Päinvastoin, biisi bängää huolella ja on saanut mitä mainioimman vastaanoton faneilta. Ootko kelannut, että joskus tekisit enemmänkin räppiä ruotsin kielellä?

“En ole hirveesti ajatellut ennen kyseistä kappaletta räppäämistä ruotsiksi. Joskus olen heittänyt jonkun lainin ruotsiksi, mutta Kielimuuri -biisiin idea lähti Elleniltä. Hän pyysi minua siihen mukaan ja inspiroiduin, kun hän räppäsi espanjaksi ja suomeksi. Hän sanoi, että vedä ruotsiksi ja suomeksi räpit. Se idea oli niin hyvä, että ajattelin suomen- ja ruotsinkielisten osioiden jakamisen 50/50 olevan helpompaa, kuin kokonaisen kappaleen tekeminen ruotsiksi. En osaa vielä sanoa ruotsinkielisen räpin tekemisen jatkosta, mutta aika näyttää”

-Oon saanut käsityksen, että jäbä on tsekkaillut myös paljon amerikkalaisia battlerap-liigoja ja kieltämättä tiputatte ADOD:n kanssa varsin mallikkaita baareja tiuhaan tahtin myös omassa tuotannossanne. Tuleeko edelleen yytsittyä battleja ja jos, niin mitä liigoja/bätlääjiä seuraat?

“Kyllä, olen battlerap-fani! Enimmäkseen seuraan liigoja: King Of The Dot, URL, Don´t Flop ja Grindtime (Viimeksi mainitusta seurasin enimmäkseen vanhoja battleja ennen kuin liiga meni perseelleen). Viime aikoina olen katsonut vähemmän, koska battlet ovat pidentyneet paljon. Battlejen kesto on tyyliin 1h nykyään, kun itse fiilaan enemmän niitä 10-15 minuuttia kestäviä battleja. Niitä pystyi ja jaksoi katsoa useamman peräkkäin.

Esimerkiksi Dizaster on aina viihdyttävä battlaaja ja Rone on myös tosi kova. Arsonal ei ole kuulemma koskaan hävinnyt, niin sen battlet pitää aina katsoa. ADOD:n kanssa ollaan tosi paljon spekuloitu battleja ja pidetty omat tuomaroinnit aikanaan. Hyvin viihdyttävää touhua, mutta paha sanoa, kuka on paras. On tosi monia hyviä. Kunhan on hyvä battle, niin kaikki käy!

Tietenkin Jump Off / WRC ja Scribble Jamit oli aikanaan kovia ja tottakai on tullut katsottua myös Rap SM-kilpailuja. Vuonna 2006 olin katsomassa paikan päällä ja muistaakseni silloin Hellwood/Armo Murha voitti ja kakkoseksi tuli Are. Kovat skabat oli ja kirjahyllystä löytyy DVD-levyt kilpailuista vuosilta 2004-2007″

-Miltä puolestaan näyttää ihan kotimaisen ja vielä tarkemmin sanottuna kirkkonummilaisen räpin tulevaisuus tällä hetkellä ja keitä nousevia nimiä olisi syytä laittaa korvan taakse?

“No mielestäni näyttää hyvältä. Olen kuullut, että nuoret tekevät innokkaasti. Tietenkin vanha kunnon Antti Karsee tiputtaa aina kovaa. Olen kuullut, että Kakezi Usumilta on tulossa uutta. Kalevi Gutci kokkailee kuulemma jotakin. Tietenkin myös Ellen rustailee runoja jatkuvasti ja tuottaja Prossin biitit menee kuumille kiville. Tässä pitää alkaa skarppaamaan, kun vanha tippuu kohta kyydistä ja jää maan alle kuin dinosaurus”

-Tuleeko vielä päivä, jolloin teet niin sanotusti Notkeat Rotat ja räppäät ilman naamiota?

“Epäilen kyllä, että se tapahtuisi. Satsaan mielummin enemmän musiikin tekemiseen, kuin naaman näyttämiseen”