Keskenään menestyksekkäästi aiemminkin kollaboroineet räppärit Iivo, MC Rambo sekä Snäfä perustivat uuden kokoonpanon, joka kulkee nimellä IRS ja eka sinkku Venäläistä Rulettia tippui viime viikonloppuna. Koodasin äijille ja selvitin, mistä on kyse.

Wassap äijät! Mikä on IRS ja mistä projekti sai alkunsa?

Iivo: IRS on mie, MC Rambo ja Snäfä. Vitsailin tästä joskus, että koska IRS tarkoittaa ulkomailla verottajaa / verokarhua, niin se on sitten myös meidän rooli suomiräpissä.

Snäfä halusi tehdä Kaikest Huolimatta -biisille jatkoa, mie passasin sille biitin ja samassa päätettiin myös, että mie räppään versen. Sitten yks kaks Rambo vaan tupsahti jostain mukaan, Snäfä taisi soittaa sen biitin Rambolle etukäteen ja kohta sillä oli sitten jo versekin valmis.

Ton biisin jälkeen pyöriteltiin ajatusta, pitäisikö meidän tehdä enemmänkin biisejä yhdessä ja siitä se oikeastaan sitten vaan lähti.

Snäfä: Mä muistan, et puhuttiin kaikki kolme joskus Kirkkonummella baarin pikkutunneilla ja otettiin joku kuvakin, et siistii oli tehä biisi ja kiittelin, et tulivat messii Kaikest Huolimatta -kakkososaan.

Sit jotenki, ku veti LE:n (Likanen Etelä) keikoilla livenä sitä, niin mä omas pääkopas päätin jo sillon, et vittu haluun tehä näitten jätkien kans lisää. Sellanen kutina persuksis koko ajan, et nyt ollaan jotenkin suuren jutun äärellä.

Rambo: Kaikest Huolimatta pt.2:n jälkeen oli puhetta yhteisistä biiseistä ja joitain demoja tuli tehtyä. Venäläistä Rulettia tehtiin noin pari vuotta sitten ja heitettiin siitä jokin versio kerran livenä.

Miten pitkälle teidän kokoonpanon ämseiden yhteinen historia lopulta ulottuu, oletteko tunteneet toisenne jo ennen ekoja musayhteistyökuvioita?

Iivo: Mie oon tutustunut näihin tyyppeihin ihan puhtaasti musahommien kautta. Otin aikoinaan yhteyttä Likaseen Etelään, että saisinko tehhä remixin biisistä Kerro Miten Se Menee ja samoihin aikoihin sitten taas Snäfä lähestyi minnuu, että haluisinko mie tehhä remixin jostain Etelän Vetelien biisistä.

Snäfä: Joo, Iivoon tutustuin noin ja mä tutustuin Ramboon joskus helvetin monta vuotta sitten.

Meil oli frendien kans räppiprojekti, nimeltään Konektio ja tehtiin biisi, nimeltä Perus rutiinii. Haluttiin siihen video ja Sykli aka Laiho tuns Rambon ja iteki fiilistelin niit vanhoi LE:n biisei ja ihailin, miten ne videot on tehty.

Laiho soitti Rambolle ja niinpä eka musavideo, missä oon, niin sen kuvas MC Rambo ja Musta Jori, ni sillon tutustuin Ramboon kans!

Rambo: Tutustuin Snäfään joskus, kun tein jonkun kämäsen videon ja tehtiin joitain yhteisiä biisejäkin. Iivo teki remixin yhteen biisiin ja siitä se sit lähti.

Kertokaa vapaasti tuosta uudesta Venäläistä Rulettia –zibaleesta sekä teidän työskentelymetodeistanne, kirjoitatteko ihan yhdessä näitä IRS-settejä?

Iivo: Overall, IRS on välillä vähän on / off-instituutio, kun jokaisella on samaan aikaan omat projektinsa, mutta tasaisin väliajoin myö ollaan aina tilanteessa, että “tehääks lisää musaa”. Sitten niitä biisejä on syntynyt tollaisten hetkittäisten innostumisien tuloksena.

Venäläistä Rulettia syntyi ajatuksesta, että meillä on tässä maassa turhan hyvät mahdollisuudet siihen, että sie saatat jo peruskoulun jälkeen pudota kortistoon tai vastaavasti tehdä hirveästi töitä esim. koulutuksen eteen ja silti päätyä sinne.

Sieltä pois pääseminen voi olla ihan hiton hankala prosessi, jota moni ei välttämättä jaksa tapella loppuun asti, kun yhteiskunta ei tule tässä kovin helposti vastaan. Liian usein tällaiset tarinat sitten päättyy surullisesti ennen aikojaan.

Haluttiin muistuttaa niitä ihmisiä siitä, ettei teitä ole unohdettu.

Snäfä: Komppaan täysin Iivoo. IRS on kaikkien sivuproggis, tehään pelkkää platinaa, haha. Hyvä just ku ei oo tiukkoja aikatauluja, tiukkoja on Iivon biitit ja niihin on helppo kirjottaa!

Rambo: Ajatus biisiin syntyi siitä, kun Iivo pisti kovan biitin (kuten aina). Iivon biitteihin on helppo kirjottaa ja tais Iivo pistää jonkun sortin demonkin biisistä, josta lähettiin sitä sitten työstämään.

Internetin kautta nämä yhteiset biisit on tehty eli ei olla vielä oltu yhdessä millään studiolla.

Snäfä mainitsi mulle aiemmin, että lisääkin matskua on tulossa. Voidaanko mahdollisesti odottaa ihan kokonaista IRS-albumia tai vastaavasti IRS-keikkoja?

Iivo: On tässä heitelty vaikka mitä ideoita ilmoille, mutta so far on menty enemmänkin biisi kerrallaan.

Ollaan myös hyviä vastakohtia siinä mielessä, että esim. mie itte en oikein edes tykkää keikkailusta ja Snäfä taasen tykkää, mutta koska tätä on tehty paljolti fiilispohjalta, niin never say never. Katsotaan, mitä tässä vielä tapahtuu.

Snäfä: Never say never. Tosiaan sinkkuja tehään ja pakko sanoo, et Iivolta tuli yks demobiitti, niin mä rakastuin siihen ihan täysin! Pitää koittaa potkia persuksille näitä kahta, et saatais tehtyä se, haha.

Keikkaa ei olla ees mietitty mun mielest. Ei ainakaan heti ruveta semmoseen.

Rambo: Eiköhän tässä mennä ihan biisi kerrallaan eteenpäin ja katsota, mitä tapahtuu. Reilu kaksi vuotta meni tämän biisin julkaisuun.

Ken tietää, ehkä pysytään samassa tahdissa, eikä hutiloida turhia.

Yhteinen sävel on selvästi löytynyt ainakin oman musiikkinne suhteen, mutta fiilistelettekö muuten esimerkiksi samoja artisteja, jos muiden musasta puhutaan?

Iivo: Kyl mie kuulen tiettyjä yhdistäviä tekijöitä. Näkisin, että siellä on ainakin vanha Jedi Mind Tricks, Army of the Pharaos, Psycho Realm jne.

Toisaalta sitten taas jokaisella on niin omanlainen tyylinsä, että voisi sanoa niiden vastakohtien täydentävän toisiaan, eikä se ole edes mikään gimmick tai laskelmoitu ajatus, jolla tässä yritettäisiin miellyttää kaikkia. Miun mielestä sen takia meidän on myös helppo tehdä musaa yhdessä, kun kaikki ei kuulosta toisiltaan.

Snäfä: Joo, Jedi Mind Tricks, AOTP, Evidence, Wise Intelligent. En oikeen pahemmin kuuntele suomiräppii ite. Tykkään melodisista biiteistä paljon ja sen takii Iivon biitit uppoo mulle kaikki melkeen.

Kuuntelen sit kans paljon metallii, trash metal, groove metal jne. Paras bändi ikinä on Lamb Of God.

Ja siis jotenkin kaikki 3 on samalla aaltopituudella, realistiset tavoitteet ja tullaan toimeen keskenään, niin musas, ku vapaa-ajalla!

Rambo: Mielestäni kaikki artistit ovat hyvin erilaisia ja se toimii. Itsehän kuuntelen 80-luvun slovareita ja 90-luvun greatest hitsejä, joista ammennan ideoita ja fiiliksiä!