Possebiisit ovat kautta aikojen olleet erityislaatuisia bonuksia räppidiggareille. Jo idean tasolla ne kuvastavat sitä, mistä hip hop -kulttuurissa on kyse; yhteisöllisyyttä. Niitä tarkastellessa huomaa myös, kuinka useamman räppärin samalle biisille kokoaminen muovaa yksilöllisiä linjauksia ja metodeja. Vaikka jokainen tuokin nyyttikesteille omanlaisensa tyylin, on mukana myös extramaustetta, jota ei soolomateriaalissa välttämättä kuule. Jokainen mc pistää tietysti parastaan ja vähän vielä kaupanpäälle, sillä koskaan ei voi tietää kuinka timanttisiin verseihin muut yltävät.

Perjantaina 11.10 julkaistu Monsp Tape on massiivinen possebiisi, jolla räppää kolmisenkymmentä kotimaista tekijää kentän eri osastoilta. 24 minuutin raidalla ei vaihdu biitti, mutta se ei kuitenkaan tee biisistä tylsää tai monotonista, sillä sen verran monipuolinen on räppärien tyylikirjo. Lisäksi perinteistä boom bapia edustavaan biittiin on löydetty kestävä luuppi The Menahan Street Bandin loistavasta, reilut 10 vuotta sitten julkaistusta The Traitor -biisistä.

Vaikka possebiisejä löytyy kotimaisenkin räpin historiasta lukuisia, ovat tämän luokan kokoontumisajot hyvin harvinaisia. Aikaisemmin vastaavanlaista asetelmaa on nähty ja kuultu vuonna 2015 julkaistulla Äx-Tapella ja sen vuonna 2016 ilmestyneellä Äx-Tape 2 -Jos musiikkia ei olisi -jatko -osalla. Kuinka ollakaan, myös Monsp Tapen idean takana on sama organisoija, joka myös räppää kaikissa mainituissa teoksissa. Oskari Olematon kertoo ideasta Monsp Recordsin kotisivuilla seuraavasti:

“Duunasin aikoinaan Äx-Tape 1 & 2 possebiisit, kun olin vielä Levykauppa Äxässä töissä. Mul oli ajatus tehdä siitä trilogia, mutta YT-neuvottelujen johdosta mun työsopimus irtisanottiin ja prokkis jäi kesken. Idea trilogiasta jäi vaivaamaan ja rupesin funtsii sitä tarkemmin, kunnes sain idean ehdottaa possebiisiä Kepelle. Siitä se sit lähti. Puolitoista vuotta siinä yhteensä meni. Räppäreiden aikataulut kun vähän on mitä on. Mut kyllä kannatti. Fiilis on ihan huikee ja palaute on ollut pelkkää positiivista. On siistiä nähdä ja kuulla kuinka smuutisti vanhan liiton konkarit ja uudet artistit sulautu tähän pakettiin.”

Olematon organisoi biisin ja video on Mungo Filmsin Johannes Ahosen käsialaa. Biittituotannosta, miksauksesta ja masteroinnista vastaa Teemu “TB” Lampinen  ja raaputuksista Pekka “Dj PeeÄl” Luostarinen.

Digijulkaisussa biisi on jaettu ymmärrettävästi seitsemään osaan ja räppärit löytyvät osista seuraavassa järjestyksessä:

Part. 1 feat. Oskari Olematon, Kesken, Iivo & Paleface
Part. 2 feat. Koli-C, Slummikoira, Shaka & Steen1
Part. 3 feat. Tuomas Kauhanen & Rankkalinna
Part. 4 feat. PHDS, Yakobi, Altis, Mängimies & Gabi
Part. 5 feat. Rivo, Skandaali, Hurtta & Färmy
Part. 6 feat. Lance, Olavinuorin, Snäfä & A. Luoti
Part. 7 feat. Jere, Rontti, Häkkilä, Hursti & Laineen Kasperi

Aihepiirien kirjo on tosiaankin erittäin laaja, niin kuin näin suurelta räppärijoukolta odottaa voikin. Biisille mahtuu niin historian muistelua, räppäämisestä räppäämistä, radoitusta, politiikkaa, kotiseuturakkautta, kuin myös kulttuurin neljän elementin kunnioitusta. Videon lopussa muistellaan vielä kolmea liian aikaisin pois mennyttä, lahjakasta tekijää Ezkimoa, Edorfia ja MKDMSK:ta. Levätkää rauhassa räppiveljet, teitä ei tulla unohtamaan ja puu, jonka oksia olitte kasvaa kasvamistaan ja kasvattaa myös aina uusia oksia.

 

TSEKKAA MONSP TAPE – MUSAVIDEO!

Video: Johannes Ahonen / Mungo.fi

 

TSEKKAA OSKARI OLEMATON VIDEOHAASTATTELU!

Haastattelija: Niko Nova

 

KUUNTELE BIISIN SEITSEMÄN OSAA SPOTIFYSTA: