Paleface on jälleen ajankohtaisuuden ytimessä, tällä kertaa Laulava Unioni -yhtyeensä kanssa, jonka äskettäin pudonneella Vote Him Away -kappaleella annetaan sanallisesti kyytiä Yhdysvaltain istuvalle presidentille Trumpille. Biisi on tehty Leijokuningas -elokuvasta tuttuun klassikkosäveleen ja inspiraationa on toiminut amerikkalaisen Roy Zimmermanin tänä vuonna ilmestynyt Liar Tweets Tonight -niminen pilkkaralli.

“Kännykkää näprää, taas työpöydässään tuo Valkoisen talon mies / tuo pikkusieluinen, aivopierujen maailmanennätysmies”

Palefacen ja Vesa Salmen kynäilemällä tekstillä ei sanoja säästellä ja osuvasti oivalletut piikittelyt herra presidentin suuntaan pudottavat kuulijan kuin hyvä iskulinja konsanaan, vaikka aihe toki vakava onkin. Toisaalta kenties juuri siksi tuntuukin rentouttavalta saada ihan luvan kanssa joskus myös nauraa näille asioille, tässä tapauksessa kyseiselle Valkoisen talon miehelle”

Pyysin Palefacea vielä valaisemaan, onko sanoitus suora käännös Zimmermanin vedosta vai onko sen suhteen otettu taiteellisia vapauksia.

-Itse asiassa ei taidettu katsoa alkuperäistä tekstiä ollenkaan. Napattiin tosta Roy Zimmermanin viraalihitistä vain nimi ja toi kertosäkeen hokema, joka sekin on laulettu vähän eri tavalla.

Me tuotiin lisäksi mukaan muun muassa tölväisy Putinia ja Lukashenkaa kohtaan. Meidän versio kehoittaa kaikkia kolmea despoottia astumaan alas valtaistuimeltaan.

Laulaja-lauluntekijä Vesa Salmi teki tekstistä ekan version, jota sitten muokkasin eteenpäin. Taisin kirjoittaa esimerkiksi ekan säkkärin ja kertsin ihan täysin uusiksi, Paleface kertoo.

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Daddy Pales on häärinyt käännöstekstien kimpussa.

-Laulupuolella oon suomentanut kourallisen lauluja. Tunnetuin niistä on varmaan Bob Dylanin Masters of War, jonka levytin Wentus Blues Bandin kanssa albumille Dylan Suomeksi, nimellä Kuoleman kauppiaat.

Käännöslupien saaminen on joskus vaikeaa ja aikaavievää hommaa. Amerikkalaiset vaativat usein nähdä myös niin kutsutun back translationin eli suomennettu teksti pitää kääntää uudelleen englanniksi ja tarvittaessa vielä selittää tehtyjä ratkaisuja.

Wentus Blues Bandilla on tekeillä myös Howlin´Wolf -tribute, johon olen myös kääntänyt yhden biisin. Julkaisematta on muutama vuosi sitten tekemäni Woody Guthrie -biisit, jotka olisi tarkoitus laittaa pihalle ensi vuonna. Pöytälaatikossa on myös Gil Scott-Heron suomennoksia, joista osaa olen vetänyt jo livenäkin.

Biisien lisäksi olen kääntänyt myös runoutta ja kirjallisuutta sekä opiskeluaikoina yhden pakokaasumittarin käyttöohjeen, josta olen erityisen ylpeä, Paleface paljastaa.

Vote Him Away– kappaleen sävel on entuudestaan lähes kaikille tuttu ja tuo väistämättä mieleen Leijonakuningas-leffat, mutta Laulavan Unionin käsittelyn ansiosta se taipuu sulavasti myös protestibiisiksi.

Meillä on bändissä kokeneita sovittajia. Ossi Peura, joka aikoinaan lauloi Avaruuslinnussa, arraa taitavasti muun muassa kuorolle ja Tipi Tuovinen on ollut sovittamassa lukemattomia levytyksiä ja tuottanut musat yli sataan leffaan. Tipiä voi pitää suomalaisen musiikin legendana, joka on tehnyt juttuja Juicen, Gösta Sundqvistin, sun muiden kanssa.

Homma menee meillä useimmiten niin, että joko Ossi tai Tipi tarttuu biisiin ja tekee aika pitkälle viedyn arrin. Se perustuu lähtökohtaisesti meidän kolmen laulustemmoihin, joissa on hootenanny-musan henki. Sitten rumpali-perkussionisti Anssi Nykänen ja haitaristimme Harri Kuusjärvi tuovat oman panoksensa mukaan.

Vote Him Awaylla on messissä naiskuoro Elegia ja kuorosovitus kasvaa lopussa eeppisiin mittasuhteisiin. Loppuosassa on yhteensä 96 lauluraitaa ja 14 itsenäistä stemmaa, Paleface avaa.

Lukuisten merkittävien suomalaisten taitelijoiden välinen yhteistyö kappaleen suhteen ei rajoitu pelkästään muusikoihin, nimittäin sen kansikuvana toimii taidemaalari Kaj Stenvallin tekemä muotokuva Trumpista.

Miksi Trumpista sitten on tärkeää laulaa myös suomeksi, vaikka Yhdysvallat sijaitsee ihan toisella puolella maailmankarttaa?

-Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Törpön presidenttikausi siivitti muidenkin populistien valtaannousua eri puolilla maailmaa. Muun muassa Brasilian Jair Bolsonaro ja Filippiinien Rodrigo Duterte pääsivät valtaan ikäänkuin Törpön vanavedessä.

Mies on normalisoinut rasistista ja misogynistista puhetta ja ajattelua kaikkialla maailmassa. Monet persuthan lukeutuvat Törpön ihailijoihin ja “Twitlerin” kausi on kannatellut myös täkäläisiä poliitikkoja.

Törpön presidenttikausi on nakertanut tavallisten ihmisten uskoa demokratiaan. Jos kerran tuollainen mies, ruokoton moukka, naisten ahdistelija ja patologinen valehtelija voi nousta “Vapaan maailman” johtoon, eikä joudu mistään tekemisistään edesvastuuseen, mikä tahansa on mahdollista.

Onneksi nyt näyttää siltä, että oranssi mies siirtyy marraskuussa täyspäiväiseksi golf-ammattilaiseksi, Paleface tykittää.