Featin toimittaja sai vihjeen Pavel -nimellä räppiä tekevästä kotimaisesta artistista ja tutustuttuaan matskuun päätti ottaa miehestä enemmän selvää. Kuka on tämä miekkonen, joka räppää teknisesti hyvin, kuulostaa rennon itsevarmalta ja on tekemässä yhteislevyä toisen melko nimekkään artistin kanssa?

Terve! Missä päin asustat ja kuinka kauan olet tällä pallolla tallustanut?

Moi! Olen lähtöisin Riihimäeltä ja tällä hetkellä asustan pääkaupungissamme Helsingissä. 27 -vuotias olen.

Teetkö musiikkia ihan täyspäiväisesti, vai käytkö jossain leipätyössä?

No ikävä kyllä en ole siinä tilanteessa, että voisin tehdä musiikkia elääkseni. Eli olen ihan laivakokkina Helsinki -Tukholma -Helsinki -linjalla.

Sehän saattaa olla hedelmällistä maaperää kirjoittamiseen. Ystäväni Chyde on kirjoittanut ainakin yhden, ellei jopa kaksi EP:tä lähtemällä risteilylle ja sulkeutumalla yksin hyttiin.

Hah, kyllä se kieltämättä on hedelmällinen maaperä. Mä oon aina tykännyt sellasista jutunheittäjistä, kaskumiehistä ja jutun iskijöistä. Ja miten mä nyt sanoisin…tuolla on valtaosa työkavereista, kuin suoraan jostain sarjakuvasta.

Milloin sulla on musisointi jossain muodossa alkanut ja mitä kaikkea on tullut tehtyä?

Noin 13 -vuotiaana aloin musiikkia puuhastelemaan, kun sain ekan sähkökitaran haltuuni. Muutama rock -ja punkbändiviritys siinä oli, kun Riihimäellä asuttiin. Mut ne oli sellasta aika kummeliosastoa, jos näin nyt voidaan jälkikäteen sanoa. Sellasta musiikin tekemiseen tutustumista. Joskus kahdeksantoista -kakskymppisenä rupesin kirjoittamaan ensimmäisiä räppibiisejä ja vuonna 2011 tuli ulos The Tape -julkaisu, jossa mä olen ekan kerran räpännyt. Se tehtiin meidän C-kasettimafia -kollektiivin kanssa.

Mun eka soolo -EP tuli 2016 omakustanteisena ja sehän myytiin loppuun jo julkkareissa. Vierailuja oon tehnyt tällasille fyysisille levyille, kun Meikku UG -mixtape. Se julkaistiin tänä vuonna, siinä mulla on yks featti. Sit tällanen helsinkiläinen räppibändi kun Rapalot, heidän Terveisiä Kuplasta -levyllä mulla on featti. Tykopaatin kanssa ollaan tehty sellaiset biisit, kun Koira ja Soita ne Kyybelit. Jälkimmäinen tuli ulos Monspilta viime vuonna. Sit on noita soolosinkkuja; tuplasingle Mosaiikkia/Me Ollaan Edelleen Täällä ja sitten ihan vastikään tuli tuo uus sinkku videon kera. Sen nimi on P.A.V.E.L ja se ilmestyi tossa pari viikkoa sitten. Löytyy suoratoistopalveluista ja Youtubesta.

TSEKKAA SOITA NE KYYBELIT -MUSAVIDEO:

 

Okei. Oletko muuten ollut aktiivinen kulttuurin muilla osa -alueilla; dj -hommat, peintit, breikkaaminen?

No kröhöm…oonhan mä väsännyt valehtelematta sellaset 13 vuotta. Välillä on ollut hiljaisempia ja välillä aktiivisempia kausia. Mutta kyllä mä edelleen väsään.

Teetkö muuten myös biittejä räppäämisen ohella?

Biittejä en tee itse, mulla on aina ollut yhteistyötuottajia, joiden kanssa olen touhunnut. Ei ole kotona mitään laitteistoa, teen kaiken demotuksineen ulkoisten instanssien kautta.

Miten musiikkimaku muuten, kuunteletko kuinka laajasti?

Musiikki on ollut lapsesta asti mulle se juttu. Siinä missä muut pelas Nintendoa ja luki sarjakuvia, niin mä rupesin kuuntelemaan musaa ja kahlaamaan mutsin levyhyllyä läpi. Se oli todella laaja vinyylikokoelma jo silloin. Mä oon tosi kaikkiruokainen, eikä mulla ole mitään sellasta musiikillista rajoittuneisuutta. Kuuntelen kaikkea jazzista hc -punkkiin. Kyllä mä räppiä kuuntelen siinä missä muutakin, mut en voi lukea itseeni miksikään järjettömäksi räppidiggariksi. Kyllä klassikot toimii ja jos jotain uutta ilmestyy, niin kyllä mä olen hereillä. Suomiräppäreistä tulee kuunneltua joitain tollasia vanhemman koulun tyyppejä, kun jotain julkaisuja tulee. Laineen Kasperit, Asat, Jontit&Shakat ja Jodarokit. Tottakai Joku Roti -heebot, Hannibalit ja Stepat.

Eli diggaat enemmän vanhoista tyyleistä, kun tästä uuden aallon materiaalista?

No joo, kyllä näin voi sanoa. Ei träppi sillä tavalla muhun kolahtanut tullessaan. Ei mulla ole mitään sitä vastaan, mutta mä en ole oikein päässyt sisään sellaseen musiikkiin joka keskittyy ja kulminoituu tällaseen persoonan sosiaalisen median statuksen kiinnostavuuteen musiikillisen puolestapuhuvuuden sijaan. Mä oon ehkä aina ollut vanhoillinen siinä mielessä, että olen uskonut hyvän kaman löytävän kuulijansa ilman promoamistakin. Jos se vaan on tarpeeks hyvää kamaa.

Miten sä lähestyt räppien tekemistä, syntyvätkö biisit freestyle -pohjalta, vai oletko enemmän kirjoittaja?

Yleensä se lähtee jostain ajatuksesta tai lauseesta, josta mä lähden sitten jatkamaan säkeistökaupalla eteenpäin. Mulla on sellainen tapa, että kirjoitan päivittäin. Ei niin, että se olis jotain aikataulutettua toimistotyötä, mutta joka päivä kirjoitan versen tai kaksi ihan kirjoittamisen ilosta. Jos siellä on lupaavia laineja ja ne tuntuu toimivan vielä seuraavanakin päivänä, niin jatkan niistä eteenpäin.

Tykkäätkö itse ihan kaikenlaisesta matskusta; tarinankerronta, läpänheitto, punchlinet?

Kyllä ehdottomasti. Fiilistelen sellasta, jos joku pystyy tiivistämään suurempaa ihmisjoukkoa kiinnostavan ajatuksen pieneen tilaan ja ilmaisemaan sen tehokkaasti. Ja pystyy herättämään jonkinlaisia tunteita ja inspiroi ajattelemaan. Sama koskee kyllä kaikkea kulttuuria ja taidetta, oli kyseessä teatteri, elokuva, musiikki, kuvataide, tai vaikka valokuva. Hyvät punchlinet on hyviä ja jos on jotain tällasta conciousness -pohdiskelua ja se on tehty hyvin, niin se lämmittää mieltä. Huumorikin on hyvin tehtynä helvetin kovaa kamaa ja olen maailman loppuun asti huumorin puolesta liputtaja. Ihmiset ottavat tämän kaiken ihan liian tosissaan.

Näin on. Oletko keikkaillut kuinka paljon ja mitä pidät live -esiintymisestä?

Kyllä me ollaan jonkun verran keikkaa tehty Dj Nahkatukan kanssa ja kyllä mä tykkään esiintyä. Varsinkin, kun on jotain uutta matskua veivattavana, niin se on aina mukavaa puuhaa. Siinä oikeastaan vasta huomaa kuinka se matsku toimii. Studiossa voidaan hinkata vaikka loputtomiin niitä ottoja, mutta livenä näkee toimiiko.

Sulta on tulossa Tykopaatin kanssa lisääkin yhteistä matskua ilmeisesti. Onko julkaisulla jo tarkempaa määritelmää, aikataulua ja teemaa? Ja onko julkaisijaa jo tiedossa?

Mä en tiedä vielä onko tulossa EP, vai pitkäsoitto. Ei olla päätetty, että mitkä biisit karsiutuu ja mitkä jää. Äänitykset ovat jo aika hyvällä mallilla ja Monspiltahan se tulee. Mitään tarkkaa julkaisupäivää ei ole tiedossa, mutta kevään aikana se olis tarkoitus julkaista.

Voidaan puhua konseptilevystä, sen projektinimi on ollut Musiikkia Elokuvasta, eli soundtrack elokuvaan, jota ei oikeasti ole olemassa. Jokainen kuulija voi sitten miettiä, että minkälainen se elokuva olisi, jos se olisi olemassa.

Kuulostaa helvetin kiinnostavalta idealta. Tähän loppuun voisi kysyä, että kun elämme tällaista go get -aikakautta, jossa ihmisen pitäisi pystyä pärjäämään kilpailuyhteiskunnan järjettömässä tempossa ja vaatimuksissa; onko sulla suuria suunnitelmia, vai osaatko jossain määrin astua ulos oravanpyörästä ja keskittyä musiikin tekemiseen ihan silkasta ilosta?

Toi on kyllä tosi hyvä kysymys. Koska kyllähän säkin musiikintekijänä varmasti ajattelet, että haluat pitää niin sanotusti nauhat omissa käsissä ja sitä kautta touhun jotenkin yhtä vilpittömänä, kun se on tähän astikin ollut. Mutta hankala rehellisesti sanoa mitä tekisi, jos oikeasti saisi jonkun isomman diilin ja pitäis ruveta jotain karvahumppaa vääntämään. Tottakai mä nyt sanon, että kunnia ennen menestystä ja aitous ennen fyrkkaa. Mutta mitä ihminen sitten tekis, jos sellaiseen tilanteeseen päätyis, vaikea on sanoa. Mutta kyllä mä sanon että tällä hetkellä nautin musiikinteosta täysin silkasta ilosta ja on mahtavaa, että on päässyt tilanteeseen jossa joku muu maksaa viulut. Ei tarvi studiossa miettiä, että kuinkakohan paljon tääkin lysti taas maksaa, vaan voi keskittyä täysin siihen musiikin tekemiseen.

Kun sä sanoit ton go get -aikakauden, niin kyllähän ihmisillä on nykyään sellanen kauhea hässäkkä päällä. Enemmän keskitytään siihen, että heistä tulee ihmisten silmissä jotain ja kaikenlainen paska tungetaan samantien eetteriin. Pakko saada vaan jotain ulos ilman minkäänlaista harkintakykyä, tai malttia julkaisujen kanssa. Tärkeintä tuntuu olevan se persoonan luominen. Kyllä mä toivon pysyväni sellaisena musiikkia tekemisen ilosta -tyyppinä, mutta aika näyttää.

Aight, kiitoksia paljon haastattelusta!

Kiitti sulle!

TARKISTA UUSIMMAN P.A.V.E.L -SINGLEN VIDEO:

 

 

 

Ei enää artikkeleita