&RE on 24 -vuotias urbaanin musiikin tekijä Turun seudulta. Mies ei pidä itseään niinkään trapparina, vaan etenee biisi biisiltä ennakkoluulottomasti sinne, minne fiilis vie. Julkaistuna on nyt kaksi singleä; kesäkuussa eetteriin saatiin esikoinen “Alter Ego”, josta julkaistiin myös musiikkivideo ja nyt heinäkuun alussa vuoronsa sai “Jääkausi” -nimeä kantava kappale.

Yrittäjänä leipänsä keräävä artisti vastailee kysymyksiin kotoaan Turun lähikunnasta Liedosta, jossa tekemistä riittää omakotitalon tiimoilta. 18- vuotiaana musiikinteosta innostunut mies aloitti taipaleensa yleisestä kaavasta poiketen; kaveriporukan kellariharrastus vietiin heti alkuunsa vuokrastudiolle, jossa päästiin kuulemaan potentiaali ja asiat, joita olisi syytä kehittää eteenpäin. &RE innostui kokemuksesta siinä määrin, että jo kuukauden päästä studiokokeilusta kotiin oli tilattu studiomonitorit, äänikortti ja muu tarvittava kotistudiovälineistö. Aina musiikkia ja etenkin räppiä kohtaan vetoa tuntenut mies sai tarvittavan sykäyksen trap -soundin rantautuessa Suomeen entistä vahvemmin muutamia vuosia takaperin.

“Se oli sitä aikaa, kun Tippa löi läpi. Sen myötä homma lähti kovemmin käyntiin.”

Tuottajaksi artisti ei rohkene itseään kutsua, vaikkakin aikaa kuluu jonkin verran miksatessa ja tuttujen musaprojekteja onkin tullut autettua. &RE tekee biisinsä ulkopuolisten tuottajien taustoihin ja operoi käytännössä yksin; vakituottaja ja “partner in crime” olisi tervetullut lisä tämänhetkiseen asetelmaan. Tuttavapiiriin kuuluu paljon musiikintekijöitä, mutta tiiviimpi yhteistyö odottaa vielä hetkeään.

“Paljon oon tehnyt yhteistyötä eri tuottajien kanssa ja aion jatkaakin sitä edelleen. Mut oon jutellu frendeillekin paljon siitä, et tarvisin jonkun bulin vakituottajan tähän mukaan.”

Turkulaisen Maisti -kollektiivin palvelujen pariin mies päätyi nähtyään NCO:n ja muiden Mauno Gangin jäsenten masteroivan oman musiikkinsa edellä mainitun musiikkipalvelun kautta.

“Se lähti Enskasta ja Mauno Gangin jutuista, tunnen osan niistä. Sit vielä se Groundlinen levy tuli ulos ja se soundi oli niin pirun kova, niin päädyin kans ottamaan masterin Maistilta. Ja hyvä niin.”

Biisien teossa artisti ei noudata mitään tiettyä kaavaa. Tekstiä syntyy niin puhelimeen, tietokoneelle, kuin paperillekin ja yleensä prosessi alkaa kertosäkeen luomisesta. Kappaleen saatua perusrungon saattaa äänitys muuttua enemmän freestyle -henkiseksi tuplauksineen ja adlibeineen. Musiikin sisällön suhteen skaala on monipuolinen; aiheita on ammennettu rakkaudesta ja mielenterveysongelmista siinä, missä bilebiisejäkin syntyy.

“Teen myös vakavemmistakin aiheista, niinku esim. mentaalisesta puolesta, johon toi Alter Ego -biisikin viittaa.”

TSEKKAA ALTER EGO -BIISIN MUSAVIDEO:

Artisti kertoo tunnistavansa saman ilmiön, kun monikin musiikintekijä. Kaikki on kiinni päivän fiiliksestä, eikä 160 bpm:n bilebiitti toimi aina. Silloin eteen otetaan esimerkiksi hitaampi tausta melankolisella kitaralla, kaikelle on oma aikansa.

Live -esiintymisestä miehellä on jo jonkin verran kokemusta ja jo ensimmäisten keikkojen joukossa oli esiintyminen Tampereella Project X -bileissä 3500 ihmiselle. Kokemusta artisti kuvailee sanoilla “olin aika paskat housuissa”. Tuon kaltaiset kokemukset ovat esiintyjälle kultaakin arvokkaampia, lavalla seisova ihminen pääsee kokemaan ainutlaatuisen vuorovaikutushetken, jossa oma intiimi hengentuote saakin ison ihmismassan mukaansa.

“Se oli aika kokemus. Mua ennen veti Eveliina ja mun jälkeen Tippa. Mul on livekokemusta jonkin verran siitä, et oon tuplannut tota Liedon Hurjaa. Hänen kans ollaan lämpätty just Tippaa monesti eri paikoissa. Sit mul on Turussa ollu jonkun verran noita omia keikkoja.”

Parhaimmaksi puoleksi live -esiintymisessä mies tuo esiin adrenaliinipiikin, jonka monikin esiintyjä ilmiönä tunnistaa. Kun keikkamodeen pääsee ja adrenaliinin ottaa vastaan oikealla tavalla, “esiintyminen” muuttuu bailaamiseksi.

&RE:lla on selkeä suunnitelma julkaista loppuvuodesta EP, jolla jo julkaistut singletkin tulevat olemaan. Myös yhteistyöprojekteja on käynnissä, jo aikaisemmin mainitun Mauno Gangin jäsenen Dizzyn kanssa on pari biisiä purkissa ja viimeisiä hiontoja vailla ennen masterointia. Tällä hetkellä miehet miettivät, tekevätkö lisää ja sen myötä jonkinlaisen kokonaisuuden.

Miehen jo julkaisemat singlet ovat omakustannetavaraa, eli labelia ei taustalla vielä ole. Toisaalta tänä päivänä levytyssopimus ei ole mikään itsestäänselvyys, koska musiikkiteollisuus on muuttunut paljon äänityslaitteistojen hintojen laskun ja suorajakelumahdollisuuksien myötä. Ideaa sopimuksesta artisti ei kuitenkaan tyrmää.

“Se on ihan siitä kiinni, et mihin suuntaan tää mun musa alkaa muovautumaan ja siitä, minkälaista diiliä tarjolla olisi. En aio tehdä mitään purkkaa.”

Hiljattain julkaistiin &RE:n toinen single Jääkausi ja biisi osoittaa artistin potentiaalin vahvasti. Tuotanto on yhdeksi Suomen suurimmista hittinikkareista nousseen ja Tipankin taustavoimana toimivan GoodJobLarryn käsialaa ja esittelee artistin tyylin, joka on helposti samaistuttavaa modernia urbaania musiikkia. Jotain omaperäistä miehen musiikissa on; trap -vaikutteista musiikkia tehdään Suomessa tällä hetkellä todella paljon ja suurin osa on geneeristä saman toistoa, mutta &RE:n biisit tarttuvat ensikuulemalta.

 

&RE FACEBOOKISSA: https://www.facebook.com/andre.lunden

&RE INSTAGRAMISSA: https://www.instagram.com/andrenaliin/

 

KUUNTELE TUORE JÄÄKAUSI -SINGLE: